Co grillować oprócz mięsa?
Wielkimi krokami zbliża się lato, coraz więcej upalnych dni, dlatego chętniej przebywamy i przygotowujemy posiłki na powietrzu. Od lat popularne jest grillowanie. Pieczone na grillu mięsa i kiełbasy smakują inaczej niż te usmażone w domu. Są jednak niezdrowe, gdyż podczas grillowania wytwarzają się szkodliwe substancje.
09.06.2011 15:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielkimi krokami zbliża się lato, coraz więcej upalnych dni, dlatego chętniej przebywamy i przygotowujemy posiłki na powietrzu. Od lat popularne jest grillowanie. Pieczone na grillu mięsa i kiełbasy smakują inaczej niż te usmażone w domu. Są jednak niezdrowe, gdyż podczas grillowania wytwarzają się szkodliwe substancje. Dlatego sięgnijmy po produkty, które można przyrządzać na powietrzu bez obawy o zdrowie!
Nie tylko mięso
Najchętniej przyrządzamy na grillu kiełbasę i mięsa. Najlepiej jeść je tylko od czasu do czasu, ponieważ tłuszcz skapujący na węgle podczas grillowania pali się i wytwarza związki rakotwórcze. Zupełnie nie nadaje się do spożycia przypalone mięso, gdyż zawiera ono wiele szkodliwych substancji.
Jednak grillować da się praktycznie wszystko, również warzywa i owoce. Papryka, cukinia, kabaczek, bakłażan, cebula, i szparagi doskonale nadają się do tego celu. Gdy są gotowe, można je doprawić sosami: jogurtowo – czosnkowym, tzatziki, na bazie oliwy z oliwek lub masłem czosnkowym czy ziołowym.
Owocowe grillowanie
Ciekawym rozwiązaniem jest też pieczenie w ten sposób bananów, gruszek czy jabłek. Te ostatnie warto na końcu posypać cynamonem. Grillować można nawet arbuza, ale robimy to tylko przez minutę. Dodatki do niego to: bita śmietana, lody, jogurt, a także te bardziej pikantne: ser feta, pieprz czy ostre papryczki.
Przed usmażeniem owoce lub warzywa należy dokładnie umyć i wysuszyć, następnie pokroić na kawałki. Mniejsze sztuki pieczemy całe na aluminiowych tackach.
Ryba na ruszt
Na grilla świetnie nadają się ryby. Nie tylko są zdrowe, ale też smaczne. Warto wybierać dość tłuste gatunki ze względu na zawartość dobrych dla układu krążenia kwasów Omega – 3. Mniejsze ryby grillujemy całe, natomiast duże kroimy np. w dzwonki. Najlepszy jest pstrąg, łosoś, halibut czy tuńczyk. Ten ostatni świetnie nadaje się na rybne steki, z łososia i halibuta warte polecenia są filety. Gotową rybę warto po przyrządzeniu polać masłem lub doprawić gotową przyprawą do ryb.
Warte wypróbowania są także grillowane owoce morza. Nadają się do tego krewetki, homary, mule, ostrygi, małże czy homary. Krewetki przed przyrządzeniem należy namoczyć w mleczku kokosowym lub pozostawić w skorupkach, ponieważ mają tendencję do wysychania, a wtedy stają się niesmaczne. Homara i ostryg nie trzeba doprawiać, natomiast kraba, małże i mule podajemy z sosem maślanym z pieprzem, czosnkiem i kolendrą.
Czas na ser
Kolejną propozycją w sam raz na grilla są sery i to zarówno te z mleka krowiego jak i koziego. Doskonale na grilla nadają się sery pleśniowe, oscypek (podawać z żurawiną), mozarella. Najlepiej pokroić je w grubsze plastry i owinąć folią lub smażyć na tackach. Można je podawać do mięs lub warzyw.
(sp/sr)