Czekoladowa chmura
Nigella Lawson ma swoje "chocolate claud cake", a Ola z bloga "Cukrowa wróżka" proponuje czekoladową chmurę z chrupiącą skorupką, lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone. Smakuje pysznie i nadaje się nie tylko do kawy.
10.01.2017 | aktual.: 11.01.2017 12:24
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jajek
- 175 g cukru
- opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 3 duże łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej dodać miękkie masło i wymieszać na gładką masę. Całe jajka i dwa żółtka utrzeć z 75 g cukru. W tym momencie dodać olejek pomarańczowy, jeśli go używamy. Jajeczną masę połączyć stopniowo z masą czekoladową.
Dwa białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Łyżką delikatnie połączyć z ciastem i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Na wierzchu powinna być widoczna lekko spękana skorupka. W czasie, kiedy ciasto się studzi, przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem i wanilią, a następnie na niskich obrotach miksera połączyć z kremówką. Krem wyłożyć na ciasto i posypać je delikatnie kakao.
Zobacz także: blondies z masłem orzechowym i białymi Michałkami