GotowaniePrzepisyCzekoladowa chmura

Czekoladowa chmura

Nigella Lawson ma swoje "chocolate claud cake", a Ola z bloga "Cukrowa wróżka" proponuje czekoladową chmurę z chrupiącą skorupką, lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone. Smakuje pysznie i nadaje się nie tylko do kawy.

Czekoladowa chmura
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl

10.01.2017 | aktual.: 11.01.2017 12:24

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego

Krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej dodać miękkie masło i wymieszać na gładką masę. Całe jajka i dwa żółtka utrzeć z 75 g cukru. W tym momencie dodać olejek pomarańczowy, jeśli go używamy. Jajeczną masę połączyć stopniowo z masą czekoladową.
Dwa białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Łyżką delikatnie połączyć z ciastem i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Na wierzchu powinna być widoczna lekko spękana skorupka. W czasie, kiedy ciasto się studzi, przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem i wanilią, a następnie na niskich obrotach miksera połączyć z kremówką. Krem wyłożyć na ciasto i posypać je delikatnie kakao.
Zobacz także: blondies z masłem orzechowym i białymi Michałkami

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
Komentarze (5)