Torcik kawowy z nutą pomarańczy i orzechami włoskimi
Nie tylko szarlotki i serniki królują na polskich stołach. Coraz chętniej, zwłaszcza od święta i na rodzinne przyjęcia, przygotowujemy torty. Ta kawowo-cytrusowa propozycja z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
29.12.2016 | aktual.: 30.12.2016 13:37
Składniki na tortownicę o średnicy 16 cm:
- 90 g masła w temperaturze pokojowej
- 90 g drobnego, brązowego cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 90 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki do nasączenia:
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczka brązowego cukru
Składniki na krem:
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 100 g białej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g białego cukru
- 25 g masła
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masła, dolewając rozpuszczoną wcześniej kawę w dwóch łyżkach wody. Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni (góra-dół) przez ok. 20-25 minut lub tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ostygnie, kroimy na pół. W rondelku mieszamy wszystkie składniki do nasączenia i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Białą czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i stawiamy na rondelku z gotującą wodą. Rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, dodajemy łyżkę serka mascarpone, aby się zahartowała, mieszamy i przekładamy do pozostałej części serka. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z czekoladą i mascarpone. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy, cukier i masło. Cały czas mieszamy, aż cukier się połączy z masłem i orzechami. Gdy masa zbrązowieje i zgęstnieje, przekładamy orzechy na papier do pieczenia i rozdzielamy widelcem, aby orzechy stwardniały i ostygły.
Ciasto najlepiej złożyć w tortownicy. Kładziemy spód w tortownicy, nasączamy, nakładamy połowę masy. Przekładamy drugim krążkiem, ponownie nasączamy i pokrywamy kremem. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Przed wyjęciem kroimy dookoła nożem. Na koniec obficie dekorujemy karmelizowanymi orzechami.
Zobacz także: prosta tarta kokosowa z dodatkiem pomarańczy
Zobacz także