FitnessDieta antycelulitowa

Dieta antycelulitowa

Dieta antycelulitowa powinna być bogata w produkty przyspieszające przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu, mieć działanie lekko oczyszczające i małą zawartość tłuszczu.

Dieta antycelulitowa
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

30.06.2010 | aktual.: 26.07.2010 11:56

Cellulit określany popularnie jako „pomarańczowa skórka” powstaje przez nadmierne nagromadzenie podskórnej tkanki tłuszczowej, co sprzyja tworzeniu charakterystycznych zgrubień szczególnie w okolicach ud i pośladków. Dieta antycelulitowa powinna być bogata w produkty przyspieszające przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu, mieć działanie lekko oczyszczające i małą zawartość tłuszczu.

Jest to dieta ubogoenergetyczna, niskotłuszczowa, oczyszczająca organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb organizmu, pełnowartościowa i urozmaicona.

Produkty zalecane, bogate w:

- Produkty przyspieszające przemianę materii (a tym samym oczyszczanie organizmu), warzywa i owoce, a szczególnie: kiełki, seler, pomidory, zielona fasolka, szpinak, cykoria, jabłka, truskawki, grejpfruty, maliny.

- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie kwasy omega 3, które są niezbędne do właściwej pracy układu krwionośnego i limfatycznego (co jest bardzo ważne w walce z cellulitem). Źródła w diecie: ryby (szczególnie morskie), orzechy, pestki dyni i słonecznika, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.

- Błonnik, który spowalnia wchłanianie tłuszczu i usprawnia krążenie krwi w dolnych partiach ciała. Źródła w diecie: ziarna owsa, otręby (szczególnie polecane), warzywa, owoce, owoce suszone, pełnoziarniste produkty zbożowe.

- Produkty działające alkalizująco na organizm: warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne. Zakwaszenie organizmu wpływa na zaburzenie procesów przemiany materii i ma negatywne działanie na stan skóry.

- Krzem, który wzmacnia warstwę kolagenową skóry czyniąc ją bardziej elastyczną. Źródła w diecie: kasze, przetwory zbożowe, warzywa korzeniowe.

- Potas, który chroni przed obrzękami poprzez regulację gospodarki wodnej w organizmie. Źródła w diecie: nasiona roślin strączkowych, orzechy, marchew, papryka, pietruszka, pomidory, banany, melony, porzeczki.

* 8 SPOSOBÓW NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ* - Witaminę C, która pobudza syntezę kolagenu, wpływając na odpowiednie „usieciowanie” skóry. Źródła w diecie: warzywa i owoce, szczególnie papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe.

- Antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki mające negatywny wpływ na skórę i funkcjonowanie układu krwionośnego:

  • cynk – źródła w diecie: nasiona roślin strączkowych, kasze, orzechy,
  • selen – źródła w diecie: ryby, kukurydza, orzechy,
  • miedź – źródła w diecie: orzechy, nasiona roślin strączkowych, kasze,
  • wit A i prowitaminę A – beta-karoten – źródła w diecie: ryby, produkty mleczne, jaja, czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa,
  • wit E – źródła w diecie: oleje roślinne, orzechy,
  • rutynę – uszczelniającej również naczynia, zapobiegającej obrzękom i gwarantującej lepszy przepływ krwi, źródła w diecie: gryka (kasza gryczana),
  • nargininę – źródła w diecie: owoce cytrusowe, szczególnie grejpfruty.

Produkty niewskazane:

Z jadłospisu należy wycofać wszelkie tłuste produkty i potrawy, smażone w głębokim tłuszczu, produkty typu fast food, cukier, słodycze, ograniczyć czerwone mięso i wysokoprzetworzone produkty zbożowe (np. białe pieczywo), czyli produkty najczęściej powodujące tycie i gromadzenie zbędnej tkanki tłuszczowej oraz wszelkie używki i sól, utrudniające oczyszczanie organizmu z toksyn.

W diecie ważna jest regularność i stała pora spożywania posiłków (najlepiej ustalić sobie stałe godziny posiłków i przestrzegać ich każdego dnia). Należy pić dużo płynów, mających istotne znaczenie w oczyszczaniu organizmu; niegazowanej wody mineralnej (przynajmniej 2 litry na dobę!), herbat owocowych, zielonej, czerwonej, ziół, soków warzywnych i świeżych, niesłodzonych soków owocowych.

* 8 SPOSOBÓW NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ* Ważny jest również sposób przygotowania potraw, Zaleca się gotowanie w małej ilości wody, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie z małą ilością tłuszczu (oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, sojowego). By zachować jak największą wartość odżywczą potraw, szczególnie warzywa, najlepiej gotować na parze lub od wrzącej wody, w małej jej ilości i nie za długo (nie doprowadzać do rozgotowania) w garnku pod przykryciem. Posiłki można przyprawiać według gustu, należy jednak wykluczyć sól, najbardziej polecane są przyprawy ziołowe; szczególnie te poprawiające przemianę materii (np. imbir, mięta, ziele angielskie, bazylia, cząber, kminek, koper włoski, majeranek)
.

Dieta polecana jest dla wszystkich kobiet mających problemy z tzw. „pomarańczową skórką”. Nie jest wskazana dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.

Przykładowe dzienne jadłospisy (na ok. 1200 kcal)
Jadłospis 1

ŚNIADANIE

Kanapki z pastą twarogową
2 cienkie kromki pieczywa żytniego razowego (80g), porcja pasty twarogowej
Pasta twarogowa
Składniki: Gruby plaster sera twarogowego chudego (80g), 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50g), 4 rzodkiewki (80g), 2 łyżki kiełków sojowych (20g), łyżka posiekanego szczypiorku, szczypta pierzu (np. czosnkowego)
Sposób przygotowania: ser rozgnieść widelcem, rzodkiewki drobno pokroić, wszystkie składniki dokładnie zmieszać.

Pastą posmarować pieczywo.

II ŚNIADANIE

Opakowanie jogurtu naturalnego (150g), łyżka płatków owsianych (10g), 2 suszone śliwki (10g)

OBIAD

Sałatka z ryżem i orzechami, opakowanie kefiru (180g)
Sałatka z ryżem i orzechami
Składniki: 1/3 torebki ryżu naturalnego (30g - sucha masa), pół małego ogórka świeżego (60g), 4 łyżki kukurydzy (80g), 3 łyżki zielonego groszku (60g), 4 liście kapusty pekińskiej (120g), parę liści cykorii, 2 orzechy włoskie (8g), łyżeczka pestek słonecznika (5g), łyżka oliwy z oliwek, szczypta pieprzu, zioła.
Sposób przygotowania: ryż ugotować i ostudzić, kapustę poszatkować, ogórka pokroić w kostkę, zmieszać z innymi składnikami, posypać posiekanymi orzechami i nasionami słonecznika.

PODWIECZOREK

Mały grejpfrut (300g – masa bez skórki)

150g filetu z mintaja do ugotowania na parze z ziołami, porcja szpinaku (150g) z rozgniecionym ząbkiem czosnku, ziołami i 2 łyżeczkami serka homogenizowanego naturalnego (30g), mała czerwona papryka (150g).

Jadłospis 2

ŚNIADANIE

Kanapki z serkiem, indykiem i pomidorem.
2 kromki chleba razowego z ziarnami soi (80g), 3 łyżeczki serka naturalnego homogenizowanego (45g), 2 plasterki polędwicy z indyka (40g), średni pomidor (150g).

II ŚNIADANIE

Kanapka z pastą z tuńczyka
Kromka pieczywa razowego z ziarnami soi (40g), pasta z tuńczyka, liście cykorii.
Pasta z tuńczyka
Składniki: 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym (40g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g), kawałek świeżego ogórka (50g), 2 rzodkiewki (40g), koperek.
Sposób przygotowania: tuńczyka rozgniecionego widelcem, zmieszać z jogurtem i posiekanym ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem.
Pastę zjeść z pieczywem.

OBIAD

Sałatka warzywna z kaszą
Składniki: 1/3 torebki kaszy gryczanej (30g – sucha masa), średni pomidor (150g), pół dużej papryki (120g), pół świeżego ogórka (60g), 2 łyżki kukurydzy z puszki (40g), pół małej, czerwonej cebuli (30g), szczypta pieprzu, szczypiorek, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, pół opakowania jogurtu naturalnego (75g), łyżka otrąb pszennych (5g), łyżeczka pestek słonecznika (5g).
Sposób przygotowania: kaszę ugotować i ostudzić. Pomidora pokroić w ósemki, paprykę i ogórka w drobną kostkę, cebulę w piórka, warzywa zmieszać razem z kukurydzą, kaszą, przyprawami i szczypiorkiem. Przygotowaną sałatkę, polać jogurtem i posypać ziarnami słonecznika oraz otrębami.

PODWIECZOREK

Opakowanie kefiru (180g), 3 krążki suszonego jabłka (20g)

KOLACJA

Cukinia faszerowana, surówka z selera
Cukinia faszerowana
Składniki: 100g drobiowego mięsa mielonego (mała porcja), 1 mała cukinia (200g), ¼ dużej papryki (60g), mała cebula (50g), zielenina (natka pietruszki)
, zioła, szczypta pieprzu.

* 8 SPOSOBÓW NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ* Sposób przygotowania: cukinię przekroić wzdłuż, wyjąć pestki. Przygotować nadzienie; mięso lekko poddusić na małej ilości wody razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką. Zmieszać z zieleniną, ziołami i przyprawami. Przygotowany farsz nałożyć na połówki cukini, włożyć je do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku 20-30 min.

Surówka z selera
Składniki: pół małego selera (150g), 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50g), przyprawy wg gustu.
Sposób przygotowania: selera zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z jogurtem i przyprawami.

Jadłospis 3

ŚNIADANIE

Otręby z malinami
Składniki: 3 łyżki otrąb pszennych (15g), 3 łyżki płatków owsianych (30g), łyżeczka nasion słonecznika (5g), szklanka malin świeżych lub mrożonych (150-200g), szklanka mleka 0,5% (250g).
Sposób przygotowania: Otręby i płatki zalać wrzątkiem i chwilę pogotować, dodać maliny i mleko.

II ŚNIADANIE

Kromka chleba razowego z soją (40g), jajko ugotowane na miękko lub twardo, średni pomidor (150g), liście cykorii.

OBIAD

Talerz krupniku z kawałkami cielęciny, mała czerwona papryka (150g).
Krupnik z cielęciną
Składniki: 1/3 torebki kaszy gryczanej (30g – sucha masa), 100g chudej cielęciny, ½ średniego selera (200g), 2 małe marchewki (160g), 1 małe pietruszka (80g), mały ziemniak (60g), łyżeczka oleju rzepakowego, szczypta pieprzu, natka pietruszki.
Sposób przygotowania: kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso podzielić na małe kawałki, lekko podsmażyć na oleju i dusić w małej ilości wody aż będzie miękkie. Warzywa i ziemniaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody i gotować aż będą miękkie. Do warzyw dodać kaszę, mięso i posiekaną natkę pietruszki.

PODWIECZOREK

Duża pomarańcza (200g masa bez skórki)

KOLACJA

Pasta z serka ziarnistego z chlebem
Kromka chleba razowego z soją (40g), opakowanie serka ziarnistego light (150g) z zieleniną i łyżką kiełków sojowych (10g), 5 rzodkiewek (100g).

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (21)