Dieta antycelulitowa
Dieta antycelulitowa powinna być bogata w produkty przyspieszające przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu, mieć działanie lekko oczyszczające i małą zawartość tłuszczu.
30.06.2010 | aktual.: 26.07.2010 11:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cellulit określany popularnie jako „pomarańczowa skórka” powstaje przez nadmierne nagromadzenie podskórnej tkanki tłuszczowej, co sprzyja tworzeniu charakterystycznych zgrubień szczególnie w okolicach ud i pośladków. Dieta antycelulitowa powinna być bogata w produkty przyspieszające przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu, mieć działanie lekko oczyszczające i małą zawartość tłuszczu.
Jest to dieta ubogoenergetyczna, niskotłuszczowa, oczyszczająca organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb organizmu, pełnowartościowa i urozmaicona.
Produkty zalecane, bogate w:
- Produkty przyspieszające przemianę materii (a tym samym oczyszczanie organizmu), warzywa i owoce, a szczególnie: kiełki, seler, pomidory, zielona fasolka, szpinak, cykoria, jabłka, truskawki, grejpfruty, maliny.
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie kwasy omega 3, które są niezbędne do właściwej pracy układu krwionośnego i limfatycznego (co jest bardzo ważne w walce z cellulitem). Źródła w diecie: ryby (szczególnie morskie), orzechy, pestki dyni i słonecznika, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
- Błonnik, który spowalnia wchłanianie tłuszczu i usprawnia krążenie krwi w dolnych partiach ciała. Źródła w diecie: ziarna owsa, otręby (szczególnie polecane), warzywa, owoce, owoce suszone, pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Produkty działające alkalizująco na organizm: warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne. Zakwaszenie organizmu wpływa na zaburzenie procesów przemiany materii i ma negatywne działanie na stan skóry.
- Krzem, który wzmacnia warstwę kolagenową skóry czyniąc ją bardziej elastyczną. Źródła w diecie: kasze, przetwory zbożowe, warzywa korzeniowe.
- Potas, który chroni przed obrzękami poprzez regulację gospodarki wodnej w organizmie. Źródła w diecie: nasiona roślin strączkowych, orzechy, marchew, papryka, pietruszka, pomidory, banany, melony, porzeczki.
* 8 SPOSOBÓW NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ* - Witaminę C, która pobudza syntezę kolagenu, wpływając na odpowiednie „usieciowanie” skóry. Źródła w diecie: warzywa i owoce, szczególnie papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe.
- Antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki mające negatywny wpływ na skórę i funkcjonowanie układu krwionośnego:
- cynk – źródła w diecie: nasiona roślin strączkowych, kasze, orzechy,
- selen – źródła w diecie: ryby, kukurydza, orzechy,
- miedź – źródła w diecie: orzechy, nasiona roślin strączkowych, kasze,
- wit A i prowitaminę A – beta-karoten – źródła w diecie: ryby, produkty mleczne, jaja, czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa,
- wit E – źródła w diecie: oleje roślinne, orzechy,
- rutynę – uszczelniającej również naczynia, zapobiegającej obrzękom i gwarantującej lepszy przepływ krwi, źródła w diecie: gryka (kasza gryczana),
- nargininę – źródła w diecie: owoce cytrusowe, szczególnie grejpfruty.
Produkty niewskazane:
Z jadłospisu należy wycofać wszelkie tłuste produkty i potrawy, smażone w głębokim tłuszczu, produkty typu fast food, cukier, słodycze, ograniczyć czerwone mięso i wysokoprzetworzone produkty zbożowe (np. białe pieczywo), czyli produkty najczęściej powodujące tycie i gromadzenie zbędnej tkanki tłuszczowej oraz wszelkie używki i sól, utrudniające oczyszczanie organizmu z toksyn.
W diecie ważna jest regularność i stała pora spożywania posiłków (najlepiej ustalić sobie stałe godziny posiłków i przestrzegać ich każdego dnia). Należy pić dużo płynów, mających istotne znaczenie w oczyszczaniu organizmu; niegazowanej wody mineralnej (przynajmniej 2 litry na dobę!), herbat owocowych, zielonej, czerwonej, ziół, soków warzywnych i świeżych, niesłodzonych soków owocowych.
* 8 SPOSOBÓW NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ* Ważny jest również sposób przygotowania potraw, Zaleca się gotowanie w małej ilości wody, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie z małą ilością tłuszczu (oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, sojowego). By zachować jak największą wartość odżywczą potraw, szczególnie warzywa, najlepiej gotować na parze lub od wrzącej wody, w małej jej ilości i nie za długo (nie doprowadzać do rozgotowania) w garnku pod przykryciem. Posiłki można przyprawiać według gustu, należy jednak wykluczyć sól, najbardziej polecane są przyprawy ziołowe; szczególnie te poprawiające przemianę materii (np. imbir, mięta, ziele angielskie, bazylia, cząber, kminek, koper włoski, majeranek)
.
Dieta polecana jest dla wszystkich kobiet mających problemy z tzw. „pomarańczową skórką”. Nie jest wskazana dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
ŚNIADANIE
Kanapki z pastą twarogową
2 cienkie kromki pieczywa żytniego razowego (80g), porcja pasty twarogowej
Pasta twarogowa
Składniki: Gruby plaster sera twarogowego chudego (80g), 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50g), 4 rzodkiewki (80g), 2 łyżki kiełków sojowych (20g), łyżka posiekanego szczypiorku, szczypta pierzu (np. czosnkowego)
Sposób przygotowania: ser rozgnieść widelcem, rzodkiewki drobno pokroić, wszystkie składniki dokładnie zmieszać.
Pastą posmarować pieczywo.
II ŚNIADANIE
Opakowanie jogurtu naturalnego (150g), łyżka płatków owsianych (10g), 2 suszone śliwki (10g)
OBIAD
Sałatka z ryżem i orzechami, opakowanie kefiru (180g)
Sałatka z ryżem i orzechami
Składniki: 1/3 torebki ryżu naturalnego (30g - sucha masa), pół małego ogórka świeżego (60g), 4 łyżki kukurydzy (80g), 3 łyżki zielonego groszku (60g), 4 liście kapusty pekińskiej (120g), parę liści cykorii, 2 orzechy włoskie (8g), łyżeczka pestek słonecznika (5g), łyżka oliwy z oliwek, szczypta pieprzu, zioła.
Sposób przygotowania: ryż ugotować i ostudzić, kapustę poszatkować, ogórka pokroić w kostkę, zmieszać z innymi składnikami, posypać posiekanymi orzechami i nasionami słonecznika.
PODWIECZOREK
Mały grejpfrut (300g – masa bez skórki)
* 8 SPOSOBÓW NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ *KOLACJA
150g filetu z mintaja do ugotowania na parze z ziołami, porcja szpinaku (150g) z rozgniecionym ząbkiem czosnku, ziołami i 2 łyżeczkami serka homogenizowanego naturalnego (30g), mała czerwona papryka (150g).
ŚNIADANIE
Kanapki z serkiem, indykiem i pomidorem.
2 kromki chleba razowego z ziarnami soi (80g), 3 łyżeczki serka naturalnego homogenizowanego (45g), 2 plasterki polędwicy z indyka (40g), średni pomidor (150g).
II ŚNIADANIE
Kanapka z pastą z tuńczyka
Kromka pieczywa razowego z ziarnami soi (40g), pasta z tuńczyka, liście cykorii.
Pasta z tuńczyka
Składniki: 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym (40g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g), kawałek świeżego ogórka (50g), 2 rzodkiewki (40g), koperek.
Sposób przygotowania: tuńczyka rozgniecionego widelcem, zmieszać z jogurtem i posiekanym ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem.
Pastę zjeść z pieczywem.
OBIAD
Sałatka warzywna z kaszą
Składniki: 1/3 torebki kaszy gryczanej (30g – sucha masa), średni pomidor (150g), pół dużej papryki (120g), pół świeżego ogórka (60g), 2 łyżki kukurydzy z puszki (40g), pół małej, czerwonej cebuli (30g), szczypta pieprzu, szczypiorek, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, pół opakowania jogurtu naturalnego (75g), łyżka otrąb pszennych (5g), łyżeczka pestek słonecznika (5g).
Sposób przygotowania: kaszę ugotować i ostudzić. Pomidora pokroić w ósemki, paprykę i ogórka w drobną kostkę, cebulę w piórka, warzywa zmieszać razem z kukurydzą, kaszą, przyprawami i szczypiorkiem. Przygotowaną sałatkę, polać jogurtem i posypać ziarnami słonecznika oraz otrębami.
PODWIECZOREK
Opakowanie kefiru (180g), 3 krążki suszonego jabłka (20g)
KOLACJA
Cukinia faszerowana, surówka z selera
Cukinia faszerowana
Składniki: 100g drobiowego mięsa mielonego (mała porcja), 1 mała cukinia (200g), ¼ dużej papryki (60g), mała cebula (50g), zielenina (natka pietruszki)
, zioła, szczypta pieprzu.
* 8 SPOSOBÓW NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ* Sposób przygotowania: cukinię przekroić wzdłuż, wyjąć pestki. Przygotować nadzienie; mięso lekko poddusić na małej ilości wody razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką. Zmieszać z zieleniną, ziołami i przyprawami. Przygotowany farsz nałożyć na połówki cukini, włożyć je do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku 20-30 min.
Surówka z selera
Składniki: pół małego selera (150g), 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50g), przyprawy wg gustu.
Sposób przygotowania: selera zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z jogurtem i przyprawami.
ŚNIADANIE
Otręby z malinami
Składniki: 3 łyżki otrąb pszennych (15g), 3 łyżki płatków owsianych (30g), łyżeczka nasion słonecznika (5g), szklanka malin świeżych lub mrożonych (150-200g), szklanka mleka 0,5% (250g).
Sposób przygotowania: Otręby i płatki zalać wrzątkiem i chwilę pogotować, dodać maliny i mleko.
II ŚNIADANIE
Kromka chleba razowego z soją (40g), jajko ugotowane na miękko lub twardo, średni pomidor (150g), liście cykorii.
OBIAD
Talerz krupniku z kawałkami cielęciny, mała czerwona papryka (150g).
Krupnik z cielęciną
Składniki: 1/3 torebki kaszy gryczanej (30g – sucha masa), 100g chudej cielęciny, ½ średniego selera (200g), 2 małe marchewki (160g), 1 małe pietruszka (80g), mały ziemniak (60g), łyżeczka oleju rzepakowego, szczypta pieprzu, natka pietruszki.
Sposób przygotowania: kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso podzielić na małe kawałki, lekko podsmażyć na oleju i dusić w małej ilości wody aż będzie miękkie. Warzywa i ziemniaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody i gotować aż będą miękkie. Do warzyw dodać kaszę, mięso i posiekaną natkę pietruszki.
PODWIECZOREK
Duża pomarańcza (200g masa bez skórki)
Pasta z serka ziarnistego z chlebem
Kromka chleba razowego z soją (40g), opakowanie serka ziarnistego light (150g) z zieleniną i łyżką kiełków sojowych (10g), 5 rzodkiewek (100g).