Dieta kontra trądzik
Już nasze babcie mawiały, że aby pozbyć się trądziku, należy zrezygnować z czekolady. Związek między tym, co jemy, a kondycją naszej cery jest tematem dość kontrowersyjnym. Coraz więcej badań sugeruje, że takie powiązanie istnieje, a więc chcąc cieszyć się gładką skórą, powinniśmy zwrócić uwagę na to, co mamy na talerzu.
Już nasze babcie mawiały, że aby pozbyć się trądziku, należy zrezygnować z czekolady. Związek między tym, co jemy, a kondycją naszej cery jest tematem dość kontrowersyjnym. Coraz więcej badań sugeruje, że takie powiązanie istnieje, a więc chcąc cieszyć się gładką skórą, powinniśmy zwrócić uwagę na to, co mamy na talerzu.
Na temat roli, jaką odgrywa dieta w przypadku trądziku, istnieją dwie przeciwstawne teorie. Zwolennicy pierwszej z nich twierdzą, że to, co spożywamy, nie ma większego wpływu na rozwój i przebieg tej choroby dermatologicznej. Z drugiej strony pojawiają się głosy specjalistów, którzy są przekonani o tym, że wpływ ten jest bardzo silny i poprzez odpowiednią dietę, a właściwie poprzez wyeliminowanie z niej określonych produktów, można zminimalizować lub nawet wyleczyć trądzik.
Najlepszym przykładem są Eskimosi, u których choroba pojawiła się dopiero z chwilą upowszechnienia się wśród nich „zachodniej” diety, bogatej w wołowinę, nabiał i wysoko przetworzoną żywność.
(map/sg)
POLECAMY: * 10 rzeczy, których nie wiesz o pizzy*