Dieta makrobiotyczna
16.06.2010 15:53, aktual.: 16.06.2010 16:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To coś więcej niż dieta, to cała filozofia dążąca do harmonii, naturalnego porządku życia. Pełne zasady makrobiotyki opracował ponad 100 lat temu Georgie Oshawa i do dziś ich stosowanie cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród gwiazd. Dieta makrobiotyczna związana jest ze starożytną medycyną chińską, ma zapewnić równowagę dwóch sił Yin i Yang, które decydują o naszym zdrowiu, szczęściu oraz samopoczuciu.
To coś więcej niż dieta, to cała filozofia dążąca do harmonii, naturalnego porządku życia. Pełne zasady makrobiotyki opracował ponad 100 lat temu Georgie Oshawa i do dziś ich stosowanie cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród gwiazd. Dieta makrobiotyczna związana jest ze starożytną medycyną chińską, ma zapewnić równowagę dwóch sił Yin i Yang, które decydują o naszym zdrowiu, szczęściu oraz samopoczuciu.
W diecie makrobiotycznej podstawą codziennego menu są produkty naturalne z pełnego ziarna, a także warzywa i rośliny strączkowe. W założeniu jadłospis ma zawierać mało tłuszczu, a dużo węglowodanów złożonych.
Na liście produktów dozwolonych znajdują się wszystkie warzywa, nasiona dyni i słonecznika, nasiona roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, grochu), a także ziarna wszystkich zbóż (np. gryka, proso, owies, żyto, jęczmień). Na ryby, owoce (najlepiej te z umiarkowanej strefy klimatycznej, np. gruszki, jabłka, śliwki, winogrona) czy desery możemy sobie pozwolić od święta. Wykluczone są: mięso, jajka, drób, tłuszcze zwierzęce, mleko i wszystkie przetwory mleczne oraz produkty przetworzone np. z puszki, mrożonki, owoce tropikalne i południowe, gazowane napoje, kawa i czarna herbata, ostre przyprawy. Dobrze jest również zrezygnować z mocnych alkoholi i papierosów.
Makrobiotyka wyraźnie określa ilość produktów, jakie możemy zjadać w ciągu doby. Chodzi bowiem o to, że nawet to, co jest dobre dla naszego organizmu, zjedzone w nadmiarze może zaszkodzić. Dozwolone produkty powinnyśmy więc spożywać w następujących proporcjach:
- Zboża, kasze, płatki zbożowe i mąki - 40-55% dziennej racji pokarmowej;
- Nasiona roślin strączkowych - 5-10%;
- Warzywa - 25-35%;
- Owoce, orzechy, nasiona - 5-10%;
- Tłuszcze (wyłącznie roślinne) - nie powinny przekraczać 5% dziennego menu (jest to równowartość ok. łyżki oleju na osobę);
- Napoje - pijemy w małych ilościach i nie wcześniej niż 15-20 minut po posiłku (ułatwia to trawienie, bo nie dochodzi do rozcieńczenia soków trawiennych). Powinna to być głównie woda źródlana, kawa zbożowa, kawa z prażonego jęczmienia, napary ziołowe, zielona herbata.
* DIETA DLA CIEBIE* W skład zasad makrobiotyki wchodzą również te, określające metody spożywania pokarmów. Powinnyśmy jeść przede wszystkim wolno i dokładnie przeżuwając. Dzięki temu szybciej odczujemy sytość i wspomożemy trawienie węglowodanów, które rozpoczyna się w jamie ustnej. Niezwykle ważnym elementem przygotowania posiłków jest odpowiednie gotowanie, które zmienia ich energię.
Według diety makrobiotycznej odżywianie się zgodnie z jej zaleceniami jest antidotum na wszelkie zło i dążeniem do osiągnięcia harmonii Yin i Yang. Dieta zawierająca dużo pierwiastka Yang (mięso, jaja, sól) może po długim okresie stosowania powodować wysokie ciśnienie krwi, agresję, nerwowość i nadpobudliwość. Za dużo Yin w pożywieniu (słodycze, nabiał, owoce) powoduje ogólne rozprężenie, odbiera motywację do działania, rozleniwia. Zadaniem diety makrobiotycznej jest więc równowaga Yin i Yang poprzez unikanie w/w pokarmów na rzecz produktów neutralnych dozwolonych w diecie.
Wpływ na organizm i efektywność
Eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego oraz znaczne ograniczenie tłuszczu powoduje, że dieta makrobiotyczna jest ubogoenergetyczna. Możemy zatem spodziewać się nawet dużego spadku masy ciała, szczególnie w pierwszym okresie jej stosowania (nawet 5 kg w 2-3 tygodnie). Jeżeli dietę będziemy stosować długotrwale utrata kilogramów może odbywać się kosztem zdrowia, z medycznego punktu widzenia, nie jest to bowiem dieta dobrze zbilansowana pod względem wszystkich składników odżywczych. Wiele osób nie jest w stanie wytrwać na diecie, a konsekwencją jej zaprzestania jest oczywiście efekt jo-jo.
* DIETA DLA CIEBIE * Plusy i minusy stosowania diety
Jak każda dieta, również makrobiotyczna ma swoje plusy i minusy. Przeważają jednak te drugie. Główną zaletą jest to, że bazuje na produktach niskoprzetworzonych (produktach zbożowych z pełnego ziarna, świeżych warzywach i owocach), które są skarbnicą witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika pokarmowego, regulującego pracę układu pokarmowego. Wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego powoduje, że dieta sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, jednocześnie jednak stwarza zagrożenie niedoborów pełnowartościowego białka dostarczanego w tradycyjnej diecie z produktów mlecznych, jaj czy mięsa.
Makrobiotyka zwiększa również ryzyko niedoborów wapnia, żelaza i witaminy B12 (jej źródłem są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego), co może prowadzić do osteoporozy i anemii.
Do jej stosowania zniechęca mała praktyczność. Wiele opracowań diety zaleca spożywanie produktów pochodzenia lokalnego, a w menu często pojawiają się nie typowo polskie algi czy wodorosty. Wskazane jest również stosowanie produktów pochodzących z upraw ekologicznych, które są droższe od konwencjonalnych i cały czas nie dla wszystkich dostępne. Decydując się na dietę makrobiotyczną powinnyśmy stosować się do specyficznych zasad przygotowywania każdego dania, doboru odpowiednich kolorów i smaków potraw. To wszystko sprawia, że jej stosowanie jest uciążliwe i czasochłonne.
Dla kogo przeznaczona?
Nie mogą jej stosować kobiety w ciąży, w czasie menopauzy, dzieci, młodzież, osoby z osteoporozą, mające problemy z przyswajaniem witamin, z nadczynnością tarczycy, z wrażliwym układem pokarmowym, kamicą nerkową. Dla innych również nie polecam jako sposobu na życie… Nie jest to też dobra (choć często polecana) alternatywna terapia schorzeń nowotworowych.
Przykładowy jadłospis:
• Śniadanie: Płatki owsiane na wodzie, grzanka z ciemnego chleba z formy, posmarowana łyżeczką miodu.
• Obiad: Zupa jarzynowa, sushi, tofu.
• Podwieczorek: Jabłko lub gruszka.
• Kolacja: Pulpety z prosa z warzywami lub soczewica z warzywami, utarta rzodkiewka z podpieczonymi algami