FitnessDieta omega 3

Dieta omega 3

Dieta omega 3
05.12.2006 10:30, aktualizacja: 27.05.2010 21:35

W przeciwieństwie do innych diet, stosując „omega 3” nie poczujesz niemiłego ssania w żołądku. Nie jest to typowa dieta odchudzająca, a raczej zdrowy i różnorodny sposób odżywiania, dzięki któremu będziesz tryskać energią i cieszyć się zdrowiem do późnych lat.

W przeciwieństwie do innych diet, stosując „omega 3” nie poczujesz niemiłego ssania w żołądku. Nie jest to typowa dieta odchudzająca, a raczej zdrowy i różnorodny sposób odżywiania, dzięki któremu będziesz tryskać energią i cieszyć się zdrowiem do późnych lat.

Dieta omega 3 opiera się na potrawach, które zawierają niezbędne dla zdrowia, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz na sporej ilości warzyw i owoców. Najistotniejsze jest tu założenie, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Wartościowe są te, które zawierają szczególnie cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega 3.

Omega 3

Te kwasy mają zdolność rozbijania cząsteczek „złych" tłuszczów, odkładających się w postaci złogów w tkance tłuszczowej i tętnicach. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Działają przeciwzapalnie, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Zapewniają równowagę hormonalną, poprawiają odporność na infekcje i zapobiegają alergiom.
Ostatnie badania wykazały, że kwasy omega-3 wspomagają leczenie niektórych typów nowotworów. Są również niezbędne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza części odpowiedzialnej za nasz wzrok.
Nawilżają „od środka” skórę i znacząco wpływają na poprawę jej wyglądu (wyrównują koloryt). Już po 3 miesiącach stosowania tej diety, wzmacniają się także włosy i paznokcie.

Zdrowy jak Eskimos

Wszystko zaczęło się od naukowych badań przeprowadzonych wśród Eskimosów. Ich menu składało się głównie z tłustego, często surowego mięsa fok i wielorybów, zawierającego duże ilości kwasów omega 3. Odkryto, że jadłospis Eskimosów w znacznym stopniu uchronił ich przed chorobami, które nękały Europejczyków i Amerykanów.
Po przeprowadzeniu kilku modyfikacji, dietetycy postanowili skorzystać z ich doświadczeń. Do „menu Eskimosów” dodano warzywa i owoce, bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik, czyli niezbędne elementy diety zrównoważonej.
Jeśli jesteś więc smakoszem ryb, problem niedoboru kwasów omega - 3 w organizmie prawdopodobnie Cię nie dotyczy, ponieważ odpowiednią ich ilość zapewnia dieta, w której ryby pojawiają się na stole co najmniej 3 razy w tygodniu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Największe ilości kwasów omega - 3 zawierają ryby tłuste - makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź oraz owoce morza czyli liczne morskie skorupiaki. Ponadto występują one w olejach roślinnych. Najlepiej wybierać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno oraz nierafinowany olej rzepakowy. Omega 3 znajdują się także w siemieniu lnianym, orzechach włoskich i zielonych warzywach liściastych. Jeśli natomiast nie przepadasz ani za rybami, ani za owocami morza, zawsze możesz udać się do pobliskiej apteki po gotowe preparaty z kwasami omega - 3 lub po... tran.

Pomagają schudnąć

Jedząc produkty bogate w kwasy omega-3, nie tyjesz, bo one nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Omega-3 wręcz wspomagają odchudzanie. Dlaczego? W tkance tłuszczowej wytwarzany jest hormon zwany leptyną. Zmniejsza on apetyt, obniża poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie kalorii.
Gdy w organizmie jest za dużo leptyny (a tak jest np. u ludzi z nadwagą i otyłych), mózg przestaje na leptynę reagować. Wystarczy jednak, że wzbogacisz dietę w kwasy omega-3, żeby usprawnić pracę mózgu i zapobiec wytwarzaniu nadmiaru leptyny. Przyspieszy się spalanie tkanki tłuszczowej i pozbędziesz się nadwagi, bez utraty minerałów i witamin.

Stosując te dietę warto pamiętać o kilku zasadach. Przynajmniej 3-4 razy w tygodniu należy zjeść na obiad rybę. Najlepiej duszoną (w warzywach, lub w pomidorowym czy koperkowym sosie), pieczoną albo grilowaną z ziołami, cebulą czy korzennymi przyprawami. Można ją również zapiec z jarzynami. Na śniadania i kolacje codziennie lub przynajmniej 4 razy w tygodniu warto sięgać po sałatki ze śledzi lub tuńczyka, i inne ryby, wędzone lub w galarecie. Jeśli bardzo zależy nam na utrzymaniu stałej wagi podczas stosowania diety omega 3 należy unikać węglowodanów i wybierać pieczywo pełnoziarniste lub razowe. Nie jeść owoców, które zawierają duże ilości cukru, np. winogron. Nie dosładzać napojów i nie przesadzać z ilości dostarczanych organizmowi tłuszczów. Bo choć olej rzepakowy jest zdrowy i korzystnie wpływa na organizm to jednak jego łyżka zawiera 160 kcal i 18 g tłuszczu.

Dieta omega 3 jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, ponieważ korzystnie wpływa na rozwój mózgu i zmysłu wzroku dziecka.
Kardiolodzy polecają ją także osobom po zawale, gdyż ogranicza ona podobno ryzyko wystąpienia drugiego zawału, bardziej niebezpiecznego. Dieta omega 3 to również doskonały poprawiacz nastroju. Dowiedziono, że osoby na tej diecie rzadziej cierpią na depresją, są weselsze i łatwiej jest im się skupić.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Źródło artykułu:WP Kobieta