FitnessDlaczego powinnaś jeść marchewkę?

Dlaczego powinnaś jeść marchewkę?

Dlaczego powinnaś jeść marchewkę?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Jest popularnym składnikiem zup, surówek, ciast i jednym z najzdrowszych warzyw. Posiada znakomite walory smakowe. Co jeszcze przemawia za codziennym spożywaniem marchewki? Wzmacnia system odpornościowy, pomaga walczyć z rakiem, opóźnia procesy starzenia się skóry, odmładza, poprawia wzrok, zmniejsza wiele dolegliwości. Ale to nie wszystko... Doceń cudowne właściwości beta-karotenu. Zaprzyjaźnij się z marchewką!

Jest popularnym składnikiem zup, surówek, ciast i jednym z najzdrowszych warzyw. Posiada znakomite walory smakowe. Co jeszcze przemawia za codziennym spożywaniem marchewki? Wzmacnia system odpornościowy, pomaga walczyć z rakiem, opóźnia procesy starzenia się skóry, odmładza, poprawia wzrok, zmniejsza wiele dolegliwości. Ale to nie wszystko... Doceń cudowne właściwości beta-karotenu. Zaprzyjaźnij się z marchewką!

(ms/sr), kobieta.wp.pl

1 / 7

Ma właściwości przeciwzapalne

Obraz
© 123RF.COM

Marchewka wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Redukuje ból głowy, brzucha i obniża poziom złego cholesterolu. Zarówno spożywana na surowo, jak i gotowana na parze jest doskonałym antidotum na ból. Wzmacnia system odpornościowy organizmu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu.

2 / 7

Pomaga walczyć z rakiem

Obraz
© 123RF.COM

Korzeń marchwi wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, a także stymuluje produkcję białych krwinek, co pozwala organizmowi powstrzymać wzrost komórek rakowych. Ponadto beta-karoten neutralizuje wolne rodniki, które sprzyjają procesom nowotworowym.

3 / 7

Poprawia trawienie

Obraz
© 123RF.COM

Marchewka jest jednym z najlepszych źródeł błonnika. Zawiera witaminy z grupy B i magnez, co sprawia, że pozytywnie wpływa na proces trawienia. Reguluje pracę przewodu pokarmowego i posiada właściwości rozkurczowe. Likwiduje schorzenia żołądkowe i jelitowe.

4 / 7

Jest bogatym źródłem błonnika

Obraz
© 123RF.COM

Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy dostarczać organizmowi duże ilości błonnika. Czasami niepotrzebnie sięgamy po suplementy diety, zapominając, że naturalnym źródłem cennej substancji jest niskokaloryczna marchewka. Gdy jesteś głodna, wybieraj cudowne warzywo. Marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, m.in. zapobiega zaparciom.

5 / 7

Ma właściwości przeciwstarzeniowe

Obraz
© 123RF.COM

Marchewka to jedno z najlepszych warzyw, które pomaga zachować młodość, siłę i witalność. Jest nie tylko naturalnym środkiem przeciwstarzeniowym dla naszego ciała, ale również dla naszego mózgu. Poprawia koloryt cery. Naturalna opalenizna bez nadmiernej ekspozycji na słońce jest jej zasługą. Beta-karoten spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza, regeneruje i przywraca jej jędrność. Marchew zwana jest warzywem młodości.

6 / 7

Ma właściwości antybakteryjne

Obraz
© 123RF.COM

Korzeń marchwi wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe. W naturalny sposób walczy z bakteriami, wirusami i infekcjami. Staraj się jeść marchewkę codziennie, a wkrótce zauważysz, że rzadziej chorujesz.

7 / 7

Walczy z trądzikiem

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki zawartości witaminy A marchewka oczyszcza skórę i nadaje jej promienny wygląd. Spożywanie marchewki pomaga zwalczać trądzik i likwiduje stany zapalne. Nie ma tańszego i zarazem skutecznego sposobu na poprawę kondycji skóry. Warto dodać, że beta-karoten jest także naturalnym filtrem słonecznym - chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV. Działanie marchwi jest nieocenione, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

(ms/sr), kobieta.wp.pl

zdrowiebłonnikleczenie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (19)