Dlaczego warto jeść mango
Egzotyczne, pyszne, zdrowe
Niektórzy nazywają go "owocem-tęczą", ponieważ cieszy nasze oczy różnymi odcieniami koloru zielonego, żółtego i czerwonego. Kremowy, gęsty miąższ mango jest delikatny i orzeźwiający, charakteryzuje się upajającym tropikalnym zapachem. Jednak nie tylko ze względu na walory smakowe warto spożywać mango, nieprzypadkowo uznawane za jeden z najbardziej wartościowych darów natury.
Niektórzy nazywają go "owocem-tęczą", ponieważ cieszy nasze oczy różnymi odcieniami koloru zielonego, żółtego i czerwonego. Kremowy, gęsty miąższ mango jest delikatny i orzeźwiający, charakteryzuje się upajającym tropikalnym zapachem. Jednak nie tylko ze względu na walory smakowe warto spożywać mango, nieprzypadkowo uznawane za jeden z najbardziej wartościowych darów natury.
Zapobiega nowotworom
Według naukowców, w mango znajdziemy ogromną ilość antyoksydantów, czyli związków usuwających z organizmu nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia organizmu, rozwój chorób układu krążenia i komórek rakowych. Silne działania antynowotworowe mają zwłaszcza polifenole, których w mango jest szczególnie dużo. W połączeniu z innymi składnikami owocu - pektynami czy lupeolem (naturalny kwas salicylowy) pomagają skutecznie walczyć z nowotworem piersi, okrężnicy czy gruczołu krokowego.
(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl