Dobroczynne właściwości gęsiny
Arystokracja wśród drobiu
Mięso gęsi jest znacznie chudsze niż np. wieprzowe, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, jest bogate w witaminy A, E, B oraz minerały: potas, magnez, żelazo, cynk. Polecane jest osobom po przebytych chorobach, cukrzykom, a także chorym na Alzheimera
Polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami. Gęsina na polskich stołach gości rzadko, a szkoda, bo kiedyś zajadaliśmy się nią od św. Marcina, przez święta Bożego Narodzenia (koniecznie na Nowy Rok), aż do końca zimowego karnawału.
Zalety polskiej gęsi zostały naukowo potwierdzone przez uczonych z Wrocławia i Krakowa. Dowiedli oni, że stare, polskie odmiany mają niewiele tłuszczu, a mięso jest bogate w białko i składniki odżywcze. Ponadto zdaniem naukowców ptaki te wykazują dużą odporność na choroby i są dobrze umięśnione. Badania odbyły się na Uniwersytecie Wrocławskim, a przeprowadzono je wspólnie z pracownikami Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie.
(gabi), kobieta.wp.pl