Mięso gęsi jest znacznie chudsze niż np. wieprzowe, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, jest bogate w witaminy A, E, B oraz minerały: potas, magnez, żelazo, cynk. Polecane jest osobom po przebytych chorobach, cukrzykom, a także chorym na Alzheimera
Polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami. Gęsina na polskich stołach gości rzadko, a szkoda, bo kiedyś zajadaliśmy się nią od św. Marcina, przez święta Bożego Narodzenia (koniecznie na Nowy Rok), aż do końca zimowego karnawału.
Zalety polskiej gęsi zostały naukowo potwierdzone przez uczonych z Wrocławia i Krakowa. Dowiedli oni, że stare, polskie odmiany mają niewiele tłuszczu, a mięso jest bogate w białko i składniki odżywcze. Ponadto zdaniem naukowców ptaki te wykazują dużą odporność na choroby i są dobrze umięśnione. Badania odbyły się na Uniwersytecie Wrocławskim, a przeprowadzono je wspólnie z pracownikami Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie.
(gabi), kobieta.wp.pl
Zdrowe kalorie
O tym, że mięso z gęsi ma wyjątkowe właściwości wiedziały już nasze prababki, które podawały mięso chorym oraz stosowały smalec jako naturalną maść rozgrzewającą.
Spożywanie tego gatunku drobiu zalecane jest przede wszystkim osobom osłabionym, przemęczonym oraz zapracowanym i dzieciom. Krajowa Rada Drobiarstwa informuje, iż mięso z gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin z grup A, B i E. I choć mięso nie należy do chudych - skład zawartego przez nie tłuszczu jest o wiele korzystniejszy niż ma to miejsce w przypadku wieprzowiny. Polecane jest osobom po przebytych chorobach, cukrzykom, a także chorym na Alzheimera.
Niektóre badania wskazują również na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju, a tłuszcz uznaje się za afrodyzjak.
Obniża poziom chloesterolu
Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu.
Dlatego też gęsina rekomendowana jest osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Warto także docenić to, że dostarcza wielu cennych witamin - A,E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny - oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu.
Tłuszcz gęsi
Pod względem wartości zdrowotnych wskazuje się na pozytywny wpływ gęsiny na układ krwionośny dzięki obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz na ogólne samopoczucie.
W tłuszczu znajdują się jedno- i wielonienasycone tłuszcze. Dla porównania: 100 g wieprzowiny zawiera 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 11,5 g jednonienasyconych i 1,5 g wielonienasyconych; gęsi odpowiednio - 7,32 g, 15,72 g, 6,54 g, kaczki - 7,39 g, 15,1 g, 4,12 g, a indyka - 2,22 g, 1,67 g i 2,14 g.
Dlaczego warto jeść gęsinę?
Gęsi smalec w kuchni
Doceniać powinniśmy nie tylko gęsinę, lecz również gęsi smalec, który powstaje przez wytopienie tłuszczu.
Produkt ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. W smalcu znajduje się jednonienasycony kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a jednocześnie nie zmniejsza poziomu dobrego (HDL). Smalec gęsi jest zatem naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca. jednak w tym wypadku powinien być przede wszystkim spożywany na zimno, np. do pieczywa.
Warto na nim smażyć żywność, ze względu na jego odporność na wysokie temperatury. Polecany jest także do pieczenia i gotowania oraz (ze względu na wysoką zawartość krzemu) do wypieku kruchych ciast.
Gęsi smalec jako lek
W medycynie ludowej od dawna uważany był za świetny lek, zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Zewnętrznie stosowano go w formie okładów przy bólach reumatycznych i stawowych, stanach zapalnych, niektórych ranach.
Oto kilka przepisów na leki z gęsiego smalcu:
Na dolegliwości dróg oddechowych
Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu rozpuść w połowie szklanki gorącego mleka. Pij 1-3 razy dziennie, zwłaszcza przed snem.Przy takich dolegliwościach można też wcierać czysty smalec (bez dodatków) przed snem w piersi i plecy. Da to efekt rozgrzewający.
Na regenerację kręgosłupa
Zmieszaj smalec gęsi z olejkiem rycynowym (na słoiczek smalcu ok. 30 ml olejku). Tą miksturą naciera się kręgosłup 1-3 razy w tygodniu. Zabiegi powinny być w miarę upływu czasu coraz mocniejsze i dłuższe. Po miesiącu powinno trwać nie krócej niż 10-15 min.
Na regenerację stawów
Przyrządź miksturę jak wyżej. Co wieczór nacieraj bolące stawy przynajmniej przez 5 min tak. Ulga następuje po miesiącu kuracji, ale terapię dobrze stosować jeszcze przez miesiąc.
(gabi), kobieta.wp.pl