Dodaj szczyptę do ogórków. Już nie zrobisz ich inaczej

Kiszone ogórki to bez wątpienia jeden z kulinarnych symboli polskiej kuchni. Goszczą na stołach przez cały rok, zwłaszcza latem. Ale czy wiesz, że do ogórków możesz dodać coś więcej niż tylko koper czy chrzan? Coraz więcej osób sięga po mniej oczywisty dodatek.

Jak zrobić idealne ogórki kiszone?Jak zrobić idealne ogórki kiszone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Mowa o estragonie. Ten aromatyczny, lekko anyżkowy w smaku ziołowy akcent nie tylko wzbogaca klasyczny przepis, ale też wpływa na walory zdrowotne gotowego produktu. Estragon znany jest ze swojego działania przeciwzapalnego i pobudzającego trawienie. W połączeniu z naturalnie fermentującymi ogórkami tworzy duet idealny – nie tylko smakowo, ale i prozdrowotnie.

Estragon delikatnie przenika do ogórków, nadając im subtelnie ziołowy, lekko korzenny posmak. Co ważne, nie dominuje smaku, lecz doskonale współgra z innymi przyprawami, tworząc ciekawszy i bardziej złożony profil smakowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji

Jak użyć estragonu do ogórków?

Najlepiej używać świeżych liści estragonu, które uwalniają pełnię smaku podczas fermentacji. Ile ich dodać? W zależności od wielkości słoika, ale zazwyczaj wystarczy około jedna płaska łyżeczka posiekanych liści na jeden słoik – zbyt duża ilość może zdominować smak kiszonki.

Estragon warto umieścić w górnej warstwie słoika, tuż pod przykrywką z liścia chrzanu lub kopru – dzięki temu jego aromat równomiernie przeniknie do całego zalewy. To prosty trik, który sprawi, że Twoje ogórki nabiorą niebanalnego charakteru i będą smakować jeszcze lepiej.

Nowa jakość smaku

To prosty sposób, by wprowadzić do kuchni nieco świeżości i zaskoczyć domowników czymś nowym, nie odchodząc przy tym od tradycji. Jeśli szukasz sposobu na odświeżenie znanego przepisu – sięgnij po estragon. Można go dodać także do innych produktów, np. pieczonych ziemniaków, zup, sałatek, a nawet do jajek czy mięs. To aromatyczny dodatek, który potrafi odmienić dobrze znane smaki w coś wyjątkowego.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę