Kisisz ogórki w plastikowej butelce? To powszechny błąd
Wiele osób decyduje się kisić ogórki w plastikowych butelkach. Choć niektórzy uważają to za wygodne rozwiązanie, blogerka Sylwia Panek ma inne zdanie. "To nie są produkty do tego przeznaczone" - zaznacza.
Chociaż na polskie ogórki musimy jeszcze trochę poczekać, na rynku z łatwością można kupić importowane produkty. Zdaniem wielu osób to właśnie nasze rodzime odmiany są najlepsze. Świeżo po zbiorach są wyjątkowo chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku i po prostu przepyszne. Chętnie je także kisimy, by móc zajadać się nimi również poza sezonem.
Kieszenie ogórków w butelce lub w worku
Surowe ogórki to świetna przekąska, ale warto również mieć w spiżarni domowe kiszonki. Te fermentowane przysmaki dostarczają organizmowi witamin z grupy B i C, a także magnezu, potasu i innych minerałów, które wspierają odporność i trawienie. Kluczowe jest jednak, aby były właściwie przygotowane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sprawdzam" - Huawei Watch 5
Najlepszym wyborem do kiszenia ogórków są ceramiczne naczynia, takie jak kamionkowe garnki, lub szklane słoiki. Te ostatnie idealnie nadają się do przygotowywania mniejszych porcji, które można przechowywać w piwnicy przez zimę. Niektórzy uważają, że duże plastikowe butelki po wodzie, zazwyczaj o pojemności 5 litrów, to dobry sposób na przetwory. Są też tacy, którzy sięgają po worki.
"Nie kiście w plastikowych butelkach, ani woreczkach strunowych! To nie są produkty do tego przeznaczone, a badania pokazują, że takie zachowania zwiększają ilość substancji uwalnianych z tworzywa do naszej żywności" - ostrzega Sylwia Panek, autorka profilu "w zdrowym domu" na Instagramie.
W czym kisić ogórki?
Jej zdaniem do kiszenia ogórków sprawdzą się przede wszystkim naczynia stworzone z naturalnych materiałów. "Dlatego do domowych przetworów najlepiej wybierać szkło (ewentualnie jeśli takie macie, to fajne są też naczynia ceramiczne)" - podkreśla.
Pod jej publikacją pojawiło się wiele komentarzy od osób, które podzielają jej zdanie.
"Osób, które robią ogórki kiszone w plastiku, żadne badania nie przekonują, można mówić bez końca jak do ściany, im bardziej smakują z plastikowych butelek";
"Przyznam, że sama poddałam się kiedyś modzie na kiszenie w butelkach plastikowych, ale na szczęście nigdy mi nie wychodziły tym sposobem, a w szkle zawsze pyszka".
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.