Domowy krem snikers
Kremowa warstwa czekoladowa, delikatnie słony orzechowy krem i oczywiście masa karmelowa.
21.09.2015 | aktual.: 21.09.2015 10:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kremowa warstwa czekoladowa, delikatnie słony orzechowy krem i oczywiście masa karmelowa. To połączenie trzech smaków znanych z popularnego batonika uwielbiają dorośli i dzieci. Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious postanowiła odtworzyć zawartość popularnego dodatku do kanapek "na słodko" i zaproponowała domową wersję kremu snikers. Jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, więc już dziś możesz zacząć delektować tym niezapomnianym połączeniem trzech idealnie pasujących do siebie smaków.
Składniki na warstwę czekoladową: 150 g orzechów laskowych, 100 g mlecznej czekolady; składniki na domowe masło orzechowe: 200 g orzeszków ziemnych, 2 łyżki cukru pudru, sól. Dodatkowo: 1 puszka (ok 530g) słodzonego mleka skondensowanego.
Przygotowanie: orzechy rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180 stopniach C przez około 10 minut. Teraz przy pomocy np. papierowego ręcznika kuchennego otrzep je z łupinek energicznie pocierając. Pozbawione łupinek orzechy zblenduj dokładnie, a następnie dodaj je do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.
Teraz pora na masło orzechowe. Orzeszki zblenduj na gładką, tłustą masę. Dodaj cukier puder oraz sól do smaku. Na koniec wypełniaj słoik na przemian warstwami kremu czekoladowego, masła orzechowego oraz gotowanego przez około 1 godzinę mleka skondensowanego, z którego powstał pyszny krem karmelowy i gotowe.
Przygotowanie każdej z tych warstw własnoręcznie wymaga minimalnego nakładu pracy, ale efekt końcowy jest pyszny, a co najważniejsze wiesz co jesz. Tym bardziej, że zarówno domową Nutellę, jak również domowe masło orzechowe przygotować można z podstawowych składników bez żadnych niepotrzebnych "ulepszaczy".
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*