Koncentrat bulionu warzywnego
Kostki rosołowe to stały element wielu kuchni. Jednak zamiast kupować gotowych produktów, lepszym pomysłem będzie przygotowanie domowej wersji.
18.08.2015 | aktual.: 30.11.2015 16:08
Kostki rosołowe to stały element wielu kuchni. Jednak zamiast kupować gotowe produkty, lepszym pomysłem będzie przygotowanie domowej wersji. Swój przepis na koncentrat bulionu warzywnego, czyli domową kostkę rosołową zaproponowała Paulina Krajewska, autorka blogu Justmydelicious. Sprawdzi się do przygotowania np. pysznej zupy lub sosu. Koncentrat bulionu warzywnego doskonale spełnia swoją rolę, a przy tym dokładnie wiadomo, co zawiera. Poza tym jest bardzo uniwersalny i świetnie znosi nawet wielomiesięczne przechowywanie.
Składniki:170 g selera naciowego. 300 g marchewki, 150 g cebuli, 150 g pomidorów, 2 ząbki czosnku, pęczek świeżych ziół i natek, 2 liście laurowe, 100 g - 150 g soli morskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego wina.
Przygotowanie: zblenduj ze sobą wszystkie składniki na mniejsze kawałki i gotuj całość do czasu, aż warzywa zmiękną (ok 30 min). Ponownie zblenduj wszystko na gładką pastę i już. Z podanego przepisu powstanie ok. 30 kostek.
Sugestie autorki: seler naciowy możesz zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki. Pomidory możesz zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki. Białe wino możesz zastąpić octem winnym lub ostatecznie sokiem z cytryny. Do takiego koncentratu bulionu możesz dodać dowolne zioła i natki. Bulion możesz też wzbogacić dodatkiem suszonych grzybów lub oczyszczonych pieczarek. Koncentrat bulionu możesz przechowywać w słoiczku w lodówce lub zamrozić np. w pojemniczku do kostek lodu. Po zamrożeniu wystarczy wrzucić wszystkie kostki do jednego pojemnika i przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Na 1 - 1,5 litra wody wystarczy dodać 2 kostki, które mniej więcej odpowiadają dwóm pełnym łyżeczkom.
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*