Koncentrat bulionu warzywnego

Kostki rosołowe to stały element wielu kuchni. Jednak zamiast kupować gotowych produktów, lepszym pomysłem będzie przygotowanie domowej wersji.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Kostki rosołowe to stały element wielu kuchni. Jednak zamiast kupować gotowe produkty, lepszym pomysłem będzie przygotowanie domowej wersji. Swój przepis na koncentrat bulionu warzywnego, czyli domową kostkę rosołową zaproponowała Paulina Krajewska, autorka blogu Justmydelicious. Sprawdzi się do przygotowania np. pysznej zupy lub sosu. Koncentrat bulionu warzywnego doskonale spełnia swoją rolę, a przy tym dokładnie wiadomo, co zawiera. Poza tym jest bardzo uniwersalny i świetnie znosi nawet wielomiesięczne przechowywanie.

Składniki:170 g selera naciowego. 300 g marchewki, 150 g cebuli, 150 g pomidorów, 2 ząbki czosnku, pęczek świeżych ziół i natek, 2 liście laurowe, 100 g - 150 g soli morskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego wina.

Przygotowanie: zblenduj ze sobą wszystkie składniki na mniejsze kawałki i gotuj całość do czasu, aż warzywa zmiękną (ok 30 min). Ponownie zblenduj wszystko na gładką pastę i już. Z podanego przepisu powstanie ok. 30 kostek.

Sugestie autorki: seler naciowy możesz zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki. Pomidory możesz zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki. Białe wino możesz zastąpić octem winnym lub ostatecznie sokiem z cytryny. Do takiego koncentratu bulionu możesz dodać dowolne zioła i natki. Bulion możesz też wzbogacić dodatkiem suszonych grzybów lub oczyszczonych pieczarek. Koncentrat bulionu możesz przechowywać w słoiczku w lodówce lub zamrozić np. w pojemniczku do kostek lodu. Po zamrożeniu wystarczy wrzucić wszystkie kostki do jednego pojemnika i przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Na 1 - 1,5 litra wody wystarczy dodać 2 kostki, które mniej więcej odpowiadają dwóm pełnym łyżeczkom.

Obraz
© (fot. www.justmydelicious.com)

* www.justmydelicious.com Paulina Krajewska*

Wybrane dla Ciebie
Ukrainka pokazała paragon grozy. Tyle naliczył ją taksówkarz w Warszawie
Ukrainka pokazała paragon grozy. Tyle naliczył ją taksówkarz w Warszawie
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Tak przechowasz pelargonię. Na wiosnę ci podziękuje
Tak przechowasz pelargonię. Na wiosnę ci podziękuje
Skandal na irańskim weselu. Panna młoda rozwścieczyła kraj
Skandal na irańskim weselu. Panna młoda rozwścieczyła kraj
Spójrzcie na jej spodnie. Gardias udowadnia, że warto je nosić
Spójrzcie na jej spodnie. Gardias udowadnia, że warto je nosić
Wbij w ziemię. Zapomnisz o kretach na długie miesiące
Wbij w ziemię. Zapomnisz o kretach na długie miesiące
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"