Jajecznica nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna. Stanowi bowiem prawdziwe bogactwo wielu witamin oraz minerałów, w tym także białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gordon Ramsay ma na to danie swój sprawdzony sposób.
Jajecznica według przepisu Gordona Ramsaya
Kluczowym składnikiem w przepisie Ramsaya, oprócz jaj i masła, jest śmietana. Dodaje się ją tuż przed zakończeniem gotowania, co zapewnia jajecznicy delikatność i lekkość, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kucharz podkreślał, że dzięki śmietanie jajecznica zyskuje wyjątkową konsystencję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Przygotowanie zaczyna się od roztopienia masła na patelni, po czym wbijane są całe jajka. Następnie należy smażyć je na niewielkim ogniu, nie zapominając przy tym o tym, by cały czas wszystko dokładnie mieszać silikonową łopatką.
Ważne jest, aby nie zwiększać płomienia, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na kremowość dania. Na koniec jajecznicę doprawia się solą i pieprzem według uznania, a także można dodać posiekany szczypiorek dla podkreślenia smaku i świeżości.
Na czym smażyć jajecznicę?
Wydawać by się mogło, że przygotowanie jajecznicy jest banalnie proste. Choć rzeczywiście danie to, nie jest zbyt skomplikowane, by wyszła naprawdę dobra, należy zadbać nie tylko o składniki, ale również patelnię, na której będziemy ją smażyć.
W tym przypadku najlepszy będzie model z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu smażenie będzie znacznie prostsze. Oprócz tego, trzeba również pamiętać o tym, by przed rozpoczęciem przygotowania dania, odpowiednio nagrzać patelnię, na której później będzie można rozpuścić przygotowany wcześniej tłuszcz.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.