Dodaj do jajecznicy. Więcej nie zjesz tradycyjnej wersji
Jak zrobić pyszną i oryginalną jajecznicę? Wystarczy dodać do niej łyżkę popularnego sosu uwielbianego przez Polaków. Nie tylko polepszysz smak dania, ale sprawisz też, że jajecznica stanie się jeszcze bardziej kremowa i sycąca.
Jajecznica jest jednym z ulubionych dań Polaków. Jedzona najczęściej na śniadanie jest smaczna zarówno w wersji z szynką, ulubionymi warzywami, serem czy śmietaną. Mało kto jednak wie, że do jajecznicy można dodać także majonez.
Jak przygotować jajecznicę z majonezem?
Jajecznica z majonezem to nowa odsłona klasycznego dania, która zyskuje na popularności. Połączenie jajek z majonezem, choć przez niektórych znane, jest rzadko stosowane. Dodatek majonezu sprawia, że jajecznica staje się kremowa i sycąca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Aby przygotować tę wersję jajecznicy, należy najpierw dokładnie wymieszać jajka z majonezem. Następnie wylać masę na patelnię z rozgrzanym masłem lub oliwą. Ważne jest, aby pamiętać o ograniczeniu soli, ponieważ majonez sam w sobie ma dość słony, wyrazisty smak.
Jajecznica z majonezem doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Można dodać świeże pieczywo, sałatę, pomidory czy szczypiorek. Innymi opcjami są cebula, szynka, boczek czy szpinak, które najlepiej wrzucić na patelnię przed dodaniem masy jajecznej.
Jajecznica według Magdy Gessler
W jaki sposób jajecznicę robi Magda Gessler? Jej propozycją jest ta z pomidorami. Pomidory koktajlowe, sparzone wrzątkiem i wrzucone na masło, to u niej podstawa. Gessler nie oszczędza na pomidorach. Jej smak nabiera wówczas intensywności.
Pomidory można rozgnieść delikatnie, aby w pełni wydobyć ich sok, który miesza się z jajkami oraz dodatkiem passaty. To danie jest wyjątkowo aromatyczne dzięki szczypiorkowi i koperkowi, które restauratorka dodaje pod koniec procesu smażenia. Dzięki temu jajecznica jest smaczna, a śniadanie nabiera zupełnie nowego smaku.
Inną propozycją Magdy Gessler jest jajecznica z dodatkiem śmietany do jajek już na etapie mieszania. Ten niepozorna rzecz zmienia wszystko, a jajecznica dosłownie rozpływa się w ustach. Podczas przygotowania dania warto jednak pamiętać, by jajecznicę mieszać na małym ogniu, co zapewni jeszcze lepszy efekt końcowy.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.