Gotowanie ziemniaków
Pyry – jak określa się kartofle w Wielkopolsce, to u nas jeden z popularniejszych dodatków obiadowych. Polacy jadają je chętnie i pod każdą postacią. Tylko czy zawsze przynoszą nam moc składników odżywczych, czy raczej pewne metody ich przygotowania nie są zbyt zdrowe?
14.04.2011 | aktual.: 15.04.2011 01:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gotowanie ziemniaków w mundurkach
Ziemniak zawiera w sobie dużo wapnia, magnezu, a także witamin z grupy B. Nawet dziecko wie, że najwięcej składników odżywczych występuje zawsze pod skórką danego warzywa i tu także ta reguła się potwierdza. Zasada prawidłowego gotowania ziemniaka jest zatem prosta – zakazane jest krojenie bulwy na kawałki. Należy nie obierać jej ze skórki, bo dzięki temu zatrzymamy witaminy, które we wrzącej wodzie pod wpływem wysokiej temperatury zwyczajnie wyparowują. Ziemniaki gotujemy zatem w mundurkach, a po wyjęciu z garnka delikatnie oddzielamy skórkę.
Cenne witaminy warzywo traci także w czasie smażenia w głębokim tłuszczu. Frytki czy ziemniaczane talarki, zamiast składników odżywczych dostarczają nam raczej wiele zbędnych kalorii.
Gotowanie ziemniaków na parze
Czas przygotowania to około 15 minut. Ziemniaki należy w tym przypadku obrać i pokroić na cząstki, a następnie umieścić nad wrzącą wodą w naczyniu z dziurkami.