Rodzaje makaronu
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem wielości jego rodzajów i choć zazwyczaj wszystkie one posiadają ten sam skład, to bogactwo ich kształtów pozwala nam dopasowywać je w zależności od wybranego dania. Nie wszystkie bowiem dobrze sprawdzają się w każdym zestawieniu. Jak je komponować, by jak najlepiej zaspokajały nasze kulinarne gusta.
Kokardkiczyli farfalle – przez swój unikalny wygląd świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup i sałatek.
Spaghetti – podaje się go np. z sosem Napoli i serem żółtym czy bolognese.
Penne – makaron w kształcie długich rurek o ukośnie ściętych brzegach. Doskonale nadaje się podawany z gęstym sosem i przyprawami. Nie jest polecany do zup.
Canelloni – krótkie grube rurki, które wykorzystuje się do nadziewanie ich mięsnym bądź warzywnym farszem.
Muszelki – są bardzo drobne, dlatego nadają się jako dodatek do zup i sałatek.
Świderki – dodawane do sałatek i mięs. Bywa, że produkowane są w kolorach zielonym czy pomarańczowym.
Tagliatelle– włoski makaron w kształcie grubych, długich wstążek. Podaje się go z sosami. Pocięty na mniejsze kawałki można też wykorzystać do sałatek np. z kiełkami i warzywami.
Lasagne – duże prostokątne płaty, wykorzystywane do dań zapiekanych. Kawałki cienkiego ciasta przekłada się mięsnym farszem i zapieka z wybranym rodzajem sosu np. śmietanowym czy pomidorowym. Lasagne to tradycyjna potrawa włoska.