Grochówka wpada w panikę

Zupa z soczewicy jeszcze nie króluje we wszystkich barach mlecznych i knajpach „z chłopskim żarciem”, jednak coraz wyraźniej zaznacza w naszej kuchni swoją obecność. Swój triumfalny marsz zaczęła od wegetariańskich barów. Polska grochówka nadal trzyma się mocno, ale jej czas powoli się kończy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa z soczewicy to ulubiony motyw w powieściach słynnego tureckiego pisarza Orhana Pamuka. W jego książkach co chwilę trafiamy na jakiś smakowity kulinarny kąsek. Bardzo często jest to właśnie słynna „mercimek aorbasi”. Nas może to dziwić, ale Turcy zupę z soczewicy zwykli jadać na... śniadanie. Oczywiście szczególnie w zimie lub w chłodne dni. Powszechnie uważa się bowiem, że kaloryczna soczewica rozgrzewa i daje mnóstwo energii.

Turecką klasyczną zupę robi się z dużej ilości bulionu warzywnego, czerwonej soczewicy, marchewki, cebuli i masła. Po takim pożywnym daniu na śniadanie, dzień wyda nam się łatwiejszy. Polaków, przyzwyczajonych do niebywałej ilości mięsa w każdej budce z kebabem, zdziwi na pewno fakt, ze zupa z soczewicy to podstawowe danie we wszystkich, nawet najtańszych tureckich barach w Niemczech. Tam zupa pojawia się zawsze obok wołowiny, baraniny i drobiu. Często jest to jedyny ukłon w stronę wegetarian w takim właśnie miejscu.

Soczewica w różnych postaciach to także ulubione danie w hiszpańskiej prowincji Kastylia i Leon. Wbrew pozorom w tej części Półwyspu Iberyjskiego zimy bywają długie i ostre, a lata wcale nie są takie upalne jak na południu kraju. Rolnicy są tam dumni z hodowanych przez siebie rozmaitych roślin strączkowych, takich jak np. biała, czarna i czerwona fasola, cieciorka i oczywiście różne odmiany soczewicy. Ta, która pochodzi z La Armuna, chroniona jest nawet specjalnym certyfikatem „Denominacion de Origen”. Soczewica wchodzi tutaj w skład wielu dań mięsnych.

Jedną z najsłynniejszych odmian jest soczewica przygotowywana w snobistycznym i bogatym Burgos. To w zasadzie rodzaj gęstej i aromatycznej zupy z soczewicy, cebuli, świeżych pomidorów, słodkiej papryki i kości z hiszpańskiej suszonej szynki („jamon serrano”). Do dania daje się też spore ilości czosnku, liść laurowy, goździki i oczywiście oliwę. Taka zupa to prawdziwa bomba kaloryczno-energetyczna. Jedna porcja może zawierać do 400 kalorii. Sporo w niej jednak także błonnika oraz żelaza i magnezu.

Bardzo podobny skład ma także „Shurit Ads”, czyli jedna z najbardziej popularnych zup serwowanych w Egipcie. W tym wypadku oczywiście mamy wywar drobiowy, a zamiast goździków - kminek. Poza tym Egipcjanie częściej stosują w potrawach bardziej popularną u nich soczewicę czerwoną. Gotową potrawę podają z plastrem cytryny.

Moi znajomi zajadają się natomiast zupą z czerwonej soczewicy autorstwa poznańskiego kucharza Błażeja Gruszczyńskiego. Jest to wersja pikantna z dużą ilością czosnku, cebuli, pomidorów i czerwonej papryki. Danie raczej odpowiednie na mroźne wieczory, aniżeli na upalne poranki.

Popularność soczewicy w Polsce wiąże się głównie z kuchnią wegetariańską. Można ją przygotować o wiele szybciej niż groch. Łatwo się gotuje, a nasiona mają sporo wartości odżywczych. Przy tym nie zawierają zbyt dużo tłuszczu. Dzięki soczewicy doskonale można uzupełnić poziom żelaza w organizmie. Ponadto soczewica nie tylko nadaje się do przygotowania zup, ale także wegetariańskich pasztetów, czy rozmaitych smakowych past. Miłośnicy soczewicy zgodnie twierdzą, że przy takich rarytasach „grochówka z wkładką” nie ma żadnych szans.

mk/(kg)

Wybrane dla Ciebie
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę