Iced coffee – kawa idealna na lato
Towarzyszy nam podczas poranków i równie chętnie pijemy ją do popołudniowego ciacha. Ile gustów, tyle rodzajów kawy. Jednak latem największą popularnością cieszy się kawa mrożona – pobudza i chłodzi jednocześnie, a z odpowiednimi dodatkami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. O tym napoju, a także innych zmrożonych propozycjach, rozmawiamy z Kamilą Gonciarz, trenerką baristów Costa Coffee Polska.
Latem kawę najchętniej pijemy w wersji mrożonej – w czym tkwi sekret idealnej iced coffee?
- Kawa mrożona to doskonały sposób na przyjemne orzeźwienie w upalne dni. Skutecznie pobudza, szybko gasi pragnienie i przede wszystkim świetnie smakuje. Sekret idealnej iced coffee tkwi oczywiście w mieszance, na bazie której zaparzymy kawę. Powinna być wysokiej jakości, ponieważ to od niej zależy smak całego napoju. W naszych kawiarniach korzystamy z legendarnej mieszanki Mocha Italia, której sekret tkwi w wolno palonych, pełnowartościowych ziarnach kawy. Istotna jest także woda, która stanowi około 98 proc. espresso. Warto więc zadbać o jej odpowiednie zmiękczenie i oczyszczenie. Pamiętajmy, że woda, którą wykorzystujemy do przygotowania kawy, powinna być świeża i bezzapachowa. By móc delektować się doskonałą kawą mrożoną ważne jest również mleko – najlepsze świeże i tłuste, ponieważ tłuszcz jest naturalnym nośnikiem smaku.
Jeśli chcemy cieszyć się doskonałym smakiem kawy mrożonej z dodatkami, takimi jak np. bita śmietana, to istotną rolę odgrywa jakość tych produktów. Zachęcam też do podglądania pracy profesjonalnych baristów. Jesteśmy otwarci i chętnie dzielimy się swoją wiedzą i doświadczeniem, jeśli tylko ktoś jest zainteresowany tematem kawy. Zawsze można poprosić baristów z zaprzyjaźnionej kawiarni o kilka wskazówek, które następnie będzie można wykorzystać przy samodzielnym parzeniu kawy i przyrządzaniu domowej iced coffee.
Oprócz mrożonej kawy, dużą popularnością cieszą się słodkie koktajle z dużą ilością lodu – czy to dobry sposób na ochłodę?
Latem, gdy sezon na świeże owoce i warzywa trwa, chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje, koktajle i smoothies. Picie koktajli ma wiele zalet. Przede wszystkim jest to najprostszy sposób na wzbogacenie swojej diety w niezbędną dawkę warzyw i owoców. Dzięki nim możemy zwiększyć odporność naszego organizmu, poprawić kondycję skóry i paznokci, a także podkręcić swój metabolizm. Chłodne koktajle to także świetne rozwiązanie, gdy temperatura za oknem rośnie, a my wcale nie mamy ochoty na gorące i ciężkostrawne potrawy. Jednak musimy dostarczać swojemu organizmowi niezbędnej energii – wtedy koktajle to świetny pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia. W naszych kawiarniach właśnie wprowadziliśmy do wakacyjnej oferty odżywcze koktajle warzywno-owocowe. Są zdrowe, niskokaloryczne i pysznie smakują – tak dorosłym, jak i dzieciom.
Jakie owoce i dodatki poleca pani do takich koktajli?
Wybierając składniki do letnich koktajli warto kierować się nie tylko własnymi upodobaniami smakowymi, ale w szczególności sezonowością owoców i warzyw. To właśnie sezonowe produkty są pełne smaku, aromatu i witamin. Podczas przygotowywania koktajlu ważne jest, by zachować odpowiednie proporcje, zazwyczaj jest to 60 proc. owoców i 40 proc. warzyw w porcji. Warto dodać do napoju owoce, które nadadzą mu kremową i aksamitną konsystencję, takie jak: banan, mango czy awokado. Co istotne, dobrze, by spożywane przez nas koktajle były jak najbardziej różnorodne – warto zmieniać i urozmaicać koktajlowe mieszanki produktów. W naszej wakacyjnej ofercie znajdują się trzy interesujące propozycje koktajli. Czerwony – z buraka, malin i banana – z pewnością zasmakuje zwolennikom wyraźnych i śmiałych kombinacji. Burak, dzięki dużej zawartości minerałów, pobudza krążenie krwi, obniża ciśnienie i zapobiega chorobom serca. Różowy koktajl z mango, truskawkami i melonem zadba o nasze dobre samopoczucie. Składniki tej mieszanki to prawdziwa witaminowa bomba dla zdrowia i urody – słyną z bogactwa witaminy C i żelaza, są niskokaloryczne, a dzięki zawartości antyoksydantów mają właściwości regenerujące. Z kolei zielona kompozycja smaków z brokułami, selerem, szpinakiem, ananasem i bananem zapewni naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych i potężny zastrzyk energii na cały dzień.
Świeżo wyciskane soki to także jedne z ulubionych wakacyjnych napojów. Jaki produkty najlepiej nadają się do takich połączeń?
Podobnie jak w przypadku koktajli i tutaj warto skorzystać z dobrodziejstwa sezonowych owoców, choć sok z pomarańczy czy marchwi zawsze będzie doskonałą alternatywą dla kolorowych napojów gazowanych. Świeże soki pomagają w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia i kondycji fizycznej, jak również są bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia. Naturalne soki to także znakomita alternatywa dla suplementów diety oraz niezdrowych, tuczących przekąsek. Gdy dodamy do nich kostki lodu, otrzymamy zdrowy, chłodzący napój na upalne dni.
Wróćmy do kawy – czy warto eksperymentować np. ze smakami – jak najłatwiej to zrobić?
Jak najbardziej! Gdy przygotowujemy kawę w domu, nie mamy żadnych ograniczeń, dlatego warto eksperymentować i próbować kawę z różnymi, niecodziennymi dodatkami. Możemy wtedy odkryć swoją ulubioną kompozycję smaków. Zwykłą kawę z mlekiem warto posłodzić cukrem wanilinowym, a w chłodniejsze dni posypać korzennymi przyprawami, takimi jak kardamon, które mają właściwości rozgrzewające. Wielbicielom czekolady proponuję mieszankę naparu z mlekiem i kakao – wyjdzie nam fantastyczna czekoladowa Mocha. Dla amatorów bardziej nietuzinkowych kombinacji polecam połączenie kawy ze szczyptą chili, bitej śmietany, orzechów lub wiórków kokosowych. Oczywiście wszystkie te rozwiązania możemy wykorzystać również w letnie dni do przyrządzenia nietypowej kawy mrożonej.
Idealna kawa mrożona w domu – w co warto się zaopatrzyć i jak ją przygotować?
Samo przygotowanie klasycznej kawy mrożonej jest dość proste i szybkie. Przed przyrządzeniem napoju warto schłodzić wysoką szklankę o grubych ściankach w zamrażarce. Następnie zaparzamy kawę wedle naszych upodobań i opcjonalnie słodzimy – najlepiej brązowym cukrem. Do blendera lub miksera wkładamy kostki lodu, wlewamy kawę i mleko. Jeśli chcemy, możemy dodać również lody waniliowe lub skondensowane mleko. Miksujemy wszystkie składniki przez kilka sekund. Tak przygotowany napój wlewamy do uprzednio schłodzonej szklanki. Miłośnicy słodyczy mogą dodatkowo udekorować mrożoną kawę bitą śmietaną, leśnymi owocami, czekoladową posypką lub korzennymi przyprawami. I gotowe!
Przepisów na iced coffee jest bardzo wiele. Lubiących eksperymentować z proporcjami i dodatkami zachęcam do wypróbowania także bardziej wyszukanych pomysłów. W celu uzyskania ciekawej konsystencji napoju można zamrozić mieszankę kawy z mlekiem, a następnie ją zmiksować. Amatorom prawdziwego orzeźwienia polecam syrop miętowy oraz listek świeżej mięty, które dodatkowo wzbogacą smak kawy. Smacznym uzupełnieniem będą także rozmaite likiery, a oryginalny aromat otrzymamy dzięki gałce muszkatołowej. Nasze propozycje napoi kawowych to m.in.: połączenie ciasteczkowej kawy z sosem czekoladowym i bitą śmietaną oraz napój kawowy migdałowo-wafelkowy z syropem migdałowym i kruszonymi wafelkami. Z kolei wielbicielom bardziej owocowych smaków polecam propozycję o smaku sernika i truskawek , a także limonkowo-ciasteczkowe.
Zobacz także: Mąka kawowa - kulinarny hit z owoców kawy