Istny atak lodożerców
Lodowe smakowitości są doskonałą ochłodą w upalne dni. W odpowiedni sposób przyrządzone i estetycznie podane sprawią, że ze zdwojoną siłą poczujemy lodowe orzeźwienie.
01.06.2007 | aktual.: 27.06.2010 15:16
W słoneczne, ciepłe dni nic nie przynosi takiej ochłody jak zimne lody. Zarówno te w wafelku, na patyku, czy te apetycznie stukające w szklaneczce soku. Warto wiedzieć, jak podać lodowe smakowitości, aby estetycznie wyglądały.
Jeśli na domowej imprezie zamiast bezpośrednio do szklanek zdecydujemy się podać lód w zbiorczym naczyniu na stole, warto pomyśleć o specjalnym kubełku na lód. Dobrze jeśli będzie ze stali nierdzewnej z małą pokrywką, dzięki czemu nieco dłużej uda zachować się odpowiednią temperaturę i stałą konsystencję kostek. Do pojemnika koniecznie podajemy specjalne szczypce do nakładania kostek wprost do szklanek, nigdy nie wkładamy do kubełka zwykłej łyżki, gdyż nie sposób nałożyć nią lód. Szklanki, w których będziemy pić napoje też warto schłodzić przez kilka minut w lodówce lub zanurzyć w zimnej wodzie. Piorunujący efekt mroźnego orzeźwienia...
Lody podajemy w małych miseczkach lub specjalnych pucharkach z łyżeczkami deserowymi. Kolorowe lodowe kulki pięknie prezentują się w pucharkach z przezroczystego szkła podane z dodatkami – owocami, wafelkami, posypane startą czekoladą, przyozdobione listkiem mięty czy bazylii.
Zimno w kostkach
Nie sposób wyobrazić sobie dobrego, letniego drinka bez leniwie pływających w nim kostek lodu. W upalne dni są nieocenionym dodatkiem do napojów alkoholowych, soków owocowych, mrożonej herbacie, kawy lub zmrożonych shake’ach. Dobrze przygotowany lód może zdziałać cuda. Co zrobić, aby lód pięknie się prezentował i utrzymał swoją konsystencję? Do specjalnych woreczków lub tacek na lód wlewamy przegotowaną schłodzona wodę lub wodę mineralną – tylko wówczas kostki będą miały piękną przejrzystą konsystencję. Idealne do mrożenia lodu w lodówce są silikonowe lub gumowe tacki i foremki do kostek o różnych kształcie.
W celu uzyskania kostek smakowych, możemy do pojemniczka na lód razem z wodą wrzucić listek mięty lub bazylii, który będzie potem pięknie prezentował się w szklance, a po roztopieniu kostki, nada napojowi pięknego aromatu. Jednocześnie zamiast zwykłej wody do zamrożenie kostek można użyć soku, lemoniady lub nawet wody połączonej z kilkoma kroplami słodkiego likieru. Takie kolorowe kostki będą obiecująco wyglądać w szklance i przyjemnie chłodzić podniebienie.
ZOBACZ TEŻ:
Kochają je nie tylko dzieci. Latem lodziarnie i kawiarenki przeżywają istny atak lodożerców. I choć opinie o zgubnym wpływie lodów na nasza talię są bardzo podzielone, to nie zmienia to apetytu z jakim je zajadamy – zarówno te na patyku, w wafelku czy w pucharkach przybrane smakowitymi bakaliami, bitą śmietaną i owocami. Lody podobno wzmacniają nasz organizm, zmniejszają ryzyko osteoporozy, nadciśnienia, czy kamicy nerkowej. Dzięki dużej zawartości wapnia wzmacniają nasze kości, pomagają szybciej spalać tłuszcz oraz łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego. Przy takich argumentach nie sposób sobie ich odmówić. Tym bardziej, że i wśród lodów zdarzają się odmiany bardziej dietetyczne.
Smakowite sorbety i lody jogurtowe
Szczególnie smaczne i zdrowe są lodowe sorbety – prawdziwa finezja smaków wśród lodów. Sorbety są mieszanką puree ze świeżych owoców, rozdrobnionego lodu i syropu z cukru. Inną propozycją dla smakoszy lodów lubiących dbać o linię są lody jogurtowe, w których jest znacznie mniejsza ilość tłuszczu i kalorii.
„Odchudzić” lody można również poprzez staranny dobór dodatków – warto zrezygnować z kalorycznej bitej śmietany i zawiesistych słodkich sosów i likierów na rzecz garści świeżych owoców.
Lody podawane w domu zawsze powinny być dobrze przechowywane i odpowiednio zmrożone. Nigdy nie można ponownie zamrażać raz rozmrożonych już lodów, grozi to bowiem niebezpieczeństwem zatrucia salmonellą. Lody domowej roboty muszą być przede wszystkim dobrze wymieszane – to wpłynie na ich aksamitną, gładką konsystencję. W domu można lody mieszać ręcznie, mikserem lub w specjalnych maszynkach do lodów, w których podczas zamrażania lody są cały czas mieszane. Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie, kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do stwardnienia.
Zatem pierwsze lody zostały już przełamane. Latem, kiedy pragniemy orzeźwienia, sięgajmy po lód śmiało i bez ograniczeń. Czyż może być coś przyjemniejszego niż chłodny lodowy aksamitny smak delikatnie rozpieszczający nasze podniebienie? Chyba tylko kolejna porcja lodów.