GotowaniePrzepisyKarol Okrasa: urodziłem się pod szczęśliwą gwiazdą

Karol Okrasa: urodziłem się pod szczęśliwą gwiazdą

Jak wyglądają zakupy Karola Okrasy? Czy w domu przyrządza równie wymyślne potrawy, jak w swoim programie telewizyjnym? Jaką kuchnię szczególnie ceni? O czym marzy i czego chciałby jeszcze w życiu dokonać?

Karol Okrasa: urodziłem się pod szczęśliwą gwiazdą
Źródło zdjęć: © Świat konsumenta

06.07.2007 | aktual.: 27.06.2010 17:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak wyglądają zakupy Karola Okrasy? Czy w domu przyrządza równie wymyślne potrawy, jak w swoim programie telewizyjnym? O czym marzy i czego chciałby jeszcze w życiu dokonać?

ŚK: Co sądzisz o spędzaniu wolnego czasu przez rodziny w centrach handlowych?

KO: Uważam, że to jest patologia naszego społeczeństwa. Ja zawsze mam wyrzuty sumienia, kiedy mam wolny dzień i idę z żoną coś kupić do dużego molochu. Wracamy po kilku godzinach i okazuje się, że nic nie kupiliśmy albo kupiliśmy coś, co jest niepotrzebne. Mam wtedy wyrzuty sumienia, że straciliśmy cały dzień, a przecież mogliśmy go poświęcić sobie. Mogliśmy zrobić coś innego, na przykład pójść do teatru, pójść na zwykły spacer. Takie spędzanie czasu wydaje mi się fajniejsze, niż spędzanie czasu w sklepie.

ŚK: Lubisz hipermarkety?

KO: Paradoksalnie uważam je za dosyć wygodne, bo można tam znaleźć dużo rzeczy. Najlepszy wśród takich „spędowych” sklepów jest Piotr i Paweł. Tam są rzeczy dobre, ale drogie. Można kupić wszystko. Masz ochotę na sałatę rzymską, to jedziesz i kupujesz. Nie zawsze kupisz to w Géant czy w Tesco. Choć lubię też kupować w małych, osiedlowych sprawdzonych sklepikach. Wiem, że codziennie są tam dostarczane świeże produkty.

ŚK: Jaką kuchnię preferujesz prywatnie?

KO: Smaczną. Głównie kuchnię śródziemnomorską. Taką bardzo inwencyjną, gdzie możemy bawić się gotowaniem, gdzie nie ma sztywnych norm, których musimy się trzymać, gramatur, jak na przykład w kuchni francuskiej czy orientalnej. W kuchni śródziemnomorskiej możesz używać wszystkiego, na różne sposoby.

ŚK: Czy masz takie swoje danie, które serwujesz na przykład kiedy przychodzą goście? Takie danie á la Karol Okrasa?

KO: Dania wymyślam w zależności od gościa. Nie ma dania uniwersalnego. Jednemu gościowi możesz przygotować rybę w sosie różanym. Wiesz, że to jest smaczne i dobrze wychodzi, ale okazuje się, że on nie jada ryb. Ja ryby uwielbiam. Jeśli chodzi o mięso, to taką moją szlagierową potrawą są polędwiczki cielęce z sosem ze smardzy.

ZOBACZ TEŻ:

PASCAL BRODNICKI: NIE KARMIĘ DZIEWCZYN KREWETKAMI ŚK: To, co się je, to jedno. Ale czy ważne dla Ciebie jest też, jak jesz, jak jest to podane?

KO: Tak, bardzo ważne.

ŚK: Nie mógłbyś zjeść na gazecie?

KO: Mógłbym, jeżeli tylko będzie pasowała do reszty tzn. rodzaju potrawy, charakteru imprezy. Ja nie lubię jeść w pośpiechu. Wtedy w ogóle się nie najadam. Wszyscy mówią, że ja nie powinienem być głodny, bo cały czas próbuję różnych dań podczas ich przyrządzania. Jednakże próbowaniem się nie najadam. Jak chcę zjeść rano śniadanie i okazuje się, że nie ma masła, to albo rezygnuję z jedzenia albo idę do sklepu, kupuję masło, świeże bułeczki, kupuję sobie gazetę, robię herbatę, siadam i dopiero wtedy mogę zjeść.

ŚK: Kim jest Karol Okrasa? Jak określiłbyś siebie?

KO: Jestem człowiekiem, który obudził się z jakiegoś letargu i okazało się, że gotowanie jest jego powołaniem. Kocham to, co robię.

ŚK: Czy istnieje dla Ciebie świat poza gotowaniem?

KO: Istnieje, jak najbardziej. Ale gotowanie jest moją pasją. Bez tego nie potrafiłbym żyć.

ŚK: Co Cię interesuje oprócz gotowania?

KO: Z racji ukończonych studiów – dietetyka. To nie jest żadna kokieteria. Chciałbym pokazać innym, że aby być szczupłym, nie trzeba „zamykać” lodówki na kłódkę. Można dużo, smacznie jeść bez skutków ubocznych. Chciałbym spróbować stworzyć kuchnię smaczną, ale zdrową. Większość osób wychodzi z założenia, że zdrowe nie może być smaczne. Chcę spróbować złamać ten stereotyp.

ŚK: Co myślisz o kuchni wegetariańskiej?

KO: Podziwiam ludzi, którzy mogą odżywiać się bez mięsa. Ja bym nie potrafił. Chciałbym promować kuchnię dietetyczną: oliwa z oliwek zamiast zwykłego oleju itd. Chciałbym „robić” polską kuchnię, na przykład zrazy z zasmażaną kapustą, ale żeby nie były tłuste i ciężkostrawne.

ŚK: Karol, wtedy to już nie będzie polska kuchnia. Polska kuchnia musi być ciężka. Ty historii nie zmienisz.

KO: Ja nie chcę zmienić historii, ja chcę ją przywrócić. Tę historię, która była przed II wojną światową. Mam książki kucharskie z tamtych lat. Tamtą kuchnię można porównywać do francuskiej.

ŚK: A gotujesz staropolskie potrawy?

KO: Ja je przerabiam. Nie gotuję standardowo, nie trzymam się przepisu. Lubię kreatywność.

ZOBACZ TEŻ:

PASCAL BRODNICKI: NIE KARMIĘ DZIEWCZYN KREWETKAMI ŚK: Skąd wzięło się Twoje zamiłowanie do gotowania?

KO: Ja się wcale nie garnąłem do gotowania – chciałem być mechanikiem samochodowym. Jeszcze w wakacje przed pójściem do technikum gastronomicznego byłem przekonany, że będę naprawiał samochody. Ale mama mi powiedziała: synku, idź do szkoły gastronomicznej, tam jest ciepło, tam zawsze będziesz miał, co zjeść. Tak się wtedy myślało.

ŚK: Jaki masz stosunek do reklam?

KO: Mam do nich zdrowe podejście. Każda firma musi się jakoś rozwijać. Bez reklamy dziś firma nie zaistnieje. Irytują mnie tylko reklamy, które obrażają widza. Na przykład reklama proszku do prania, w której zabrudzona biała skarpetka po pięciu minutach staje się czysta i ktoś o tym opowiada jako o swoim doświadczeniu. Wiadomo, że to jest fotomontaż, że występuje aktor i że zapłacili mu kupę kasy. Dla mnie reklamy są fajne, jeżeli są śmieszne. Takie reklamy, które sygnalizują, że dany produkt istnieje, a nie od razu nakłaniają, żebyś go kupił.

ŚK: Jeżeli chodzi o produkty spożywcze, to masz większe zaufanie do polskich czy zagranicznych?

KO: Do dobrych produktów. Nie ma znaczenia, czy pomidor jest z Holandii czy z Mysiadła. Jeżeli jest czerwony i pachnie, to ja go biorę.

ŚK: Jak oceniasz kulturę jedzenia Polaków?

KO: Bardzo pozytywnie. Od jakiegoś czasu zaczyna się zmieniać na lepsze. Ludzie przestają myśleć o jedzeniu jako o zaspokojeniu swoich potrzeb czysto fizjologicznych, ale myślą o jedzeniu jako o rytuale. Zaczynają przywiązywać wagę do tego, co jedzą i jak jedzą.

ŚK: Jadasz w fast foodach?

KO: Dawniej jadałem częściej. Ale skłamałbym, gdybym powiedział, że już w ogóle nie jadam. Czasami zaglądam na kurczaczka do KFC. Nie jadam za to hamburgerów. Uważam, że taki sposób żywienia to indywidualny wybór każdego. Jak ktoś jest zabiegany, to jada w fast foodach. Jest bardzo mądre powiedzenie: jeśli ktoś chce się truć, niech truje się na własnym talerzu. Nikt nie umrze od jednego czy trzech hamburgerów. One są w końcu dopuszczone do spożycia, przebadane przez Sanepid. Wiadomo, że taka dieta wpływa niekorzystnie na zdrowie, co dowiedziono badaniami, ale tak samo niekorzystnie wpływa picie kawy. Problem polega na tym, że je się coś zbyt często.

ŚK: Uważasz, że miałeś w życiu szczęście?

KO: Bardzo duże. Jest coś takiego, że wiesz, że urodziłeś się pod szczęśliwą gwiazdą. Ja pochodzę z niezamożnej rodziny i całe życie mieliśmy pod górkę.

ŚK: Jak czujesz się jako rozpoznawalna osoba?

KO: Miłe jest to, że nikt nie dał mi jeszcze w mordę (śmiech). Cieszę się, że ludzie mnie rozpoznają i szanują. Że mówią mi, że mam fajny program, że podaję fajne przepisy, dziękują mi za nie. Najważniejsze jest dla mnie nie to, że jestem sławny, tylko żeby ludzie z tego „mojego istnienia” coś mieli. Żeby wierzyli, że gotuję dla nich. Ja jestem kucharzem, a nie osobą, która przyszła do telewizji zarobić kasę. Ja wyrwałem się ze „środowiska” i wkroczyłem na dobrą drogę. Chciałbym dać ludziom coś od siebie. Mi się w życiu udało, chcę się odwdzięczyć innym. Sława daje możliwości, możesz wiele rzeczy załatwić, możesz komuś pomóc.

ZOBACZ TEŻ:

KO: Nie. Uważam, że jeśli trzeba coś kupić, to kupuję. Jestem rozrzutny. Na głupoty też wydaję. Ostatnio na przykład kupiłem rakietkę do squasha. Kosztowała 160 zł, była przeceniona.

ŚK: Wolisz mieć czy być?

KO: Chyba raczej być. Na przykład potrafię zrezygnować z uczestnictwa w jakiejś imprezie, za którą dostałbym pieniądze, jeżeli jest to mój dzień wolny i jedziemy do rodziny. Jedna impreza nikogo nie zbawi, a spędzenie jednego dnia z mamą, z siostrami, znaczy dla mnie dużo więcej.

ŚK: Telewizja Cię nie zmieniła?

KO: Musiałbyś zapytać moich znajomych. Chyba nie. Dalej potrafię z nimi wyjść do klubu, potańczyć, iść się napić, pożartować.

ŚK: Ale podchodzisz do siebie również krytycznie?

KO: Bardzo. Bez tego nie możesz nic w życiu zrobić. Jeżeli zaczniesz uważać, że jesteś boski, to już jesteś na dnie.

ŚK: Jaki masz pomysł na życie?

KO: Jak chyba każdy kucharz, chciałbym kiedyś otworzyć knajpę. Ale taką knajpę z duszą. Nie chciałbym, żeby to było kolejne miejsce, gdzie ludzie przychodzą tylko po to, by się najeść. U mnie byłby klimat, nie byłoby standardowego menu, tylko to, co ja chciałbym podawać. Ludzie by przychodzili, żeby się bawić. Gdyby chcieli, mogliby nawet pogotować ze mną.

ŚK: A prywatnie co byś chciał jeszcze w życiu zrobić?

KO: Zwiedzić świat. Poznać wszystkie kuchnie świata od strony etnicznej: na przykład idziesz na prowincję, wychodzi brudna Greczynka i coś ci gotuje albo jedziesz do Włoch i Włoszka robi makaron ze świeżymi pomidorami. Chciałbym jeździć po świecie i próbować różnych kuchni.

ŚK: Życzę Ci, żeby te plany się spełniły i żebyś był na szczycie jak najdłużej.

KO: Nie, potem niech ktoś inny będzie. Za kilka lat chciałbym wieść spokojne życie.

Rozmawiał: Piotr Koluch

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)