FitnessJedz więcej i... chudnij

Jedz więcej i... chudnij

Jedz więcej i... chudnij

Należy jeść trzy razy dziennie: śniadanie, obiad i kolację - ta wpajana nam przez matki i lansowana przez dietetyków zasada właśnie odchodzi ostatecznie do lamusa. Jak pokazują badania, najzdrowiej jest jeść mało i często. Jeszcze do niedawna optymalna liczba posiłków wynosiła pięć. Teraz okazuje się, że im więcej, tym zdrowiej.

Należy jeść trzy razy dziennie: śniadanie, obiad i kolację - ta wpajana nam przez matki i lansowana przez dietetyków zasada właśnie odchodzi ostatecznie do lamusa. Jak pokazują badania, najzdrowiej jest jeść mało i często. Jeszcze do niedawna optymalna liczba posiłków wynosiła pięć. Teraz okazuje się, że im więcej, tym zdrowiej. W dodatku to świetny sposób, żeby szybko pozbyć się zbędnych kilogramów.

Częste jedzenie nie tylko wyrównuje metabolizm, ale także obniża ciśnienie krwi i poziom niezdrowego cholesterolu. Zasada: "mało i często" pozwala również utrzymać stały poziom cukru we krwi i energii, dzięki czemu nie mamy napadów wilczego głodu.Specjaliści zalecają nawet dziewięć posiłków dziennie!

Na podst. Daily Mail

1 / 3

Dziewięć razy dziennie

Obraz
© 123RF

Choć brzmi to dziwacznie, ta zasada znalazła potwierdzenie w najnowszych badaniach naukowych. Badacze z Imperial College w Londynie udowodnili, że to naprawdę służy i zdrowiu, i urodzie. Oczywiście pod warunkiem, że nie będą to hamburgery, frytki i inne tłuste smakołyki. Dieta musi być zbilansowana, tak, aby znalazły się w niej wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

2 / 3

Mniejsze porcje, ale często

Obraz
© 123RF

Specjaliści przebadali ponad 2 tys. osób z Wielkiej Brytanii, Chin i Stanów Zjednoczonych, które podzielili na dwie grupy. Wszyscy jedli taką samą liczbę kalorii dziennie, ale pierwsza grupa spożywała mniej niż sześć posiłków dziennie, a druga zjadała mniejsze porcje podzielone na więcej posiłków.Co się okazało? Osoby z pierwszej grupy mieli znacznie wyższe ciśnienie krwi. Ważyli też więcej. Lepszym zdrowiem i smuklejszą sylwetkę cieszyły się osoby, które zjadały dziewięć posiłków.

3 / 3

Mniejsze ryzyko otyłości

Obraz
© 123RF

"Eksperyment dowiódł, że jedzenie tej samej ilości jedzenia, podzielonego na mniejsze porcje przynosi zyski metaboliczne, a poza tym spożywamy tyle samo kalorii, co w mniejszej liczbie posiłków" - wyjaśniła dr Susan Jebb, szefowa Medical Research Council’s Human Nutrition Research Unit.

Jeśli dziewięć posiłków to dla ciebie za dużo, naukowcy zapewniają, że wystarczą cztery. Już taka liczba przyspiesza metabolizm i obniża ryzyko otyłości. Ważne, by nie jeść między posiłkami i trzymać się pór jedzenia.

Na podst. Daily Mail

dietazdrowiejak schudnąć

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (18)