FitnessJedz zielone i chudnij!

Jedz zielone i chudnij!

Jedz zielone i chudnij!

Marzysz o szczupłej sylwetce? Nic straconego! Korzystaj z dobrodziejstw przyrody i wprowadź do swoje diety to, co rośnie na polach czy w ogródkach. Oto zielone hity odchudzających diet.

Marzysz o szczupłej sylwetce? Nic straconego! Korzystaj z dobrodziejstw przyrody i wprowadź do swoje diety to, co rośnie na polach czy w ogródkach. Oto zielone hity odchudzających diet.

Zdrowotną wyliczankę zacznijmy od pokrzyw. To jeden z najstarszych leków medycyny naturalnej. Pokrzywa oczyszcza krew i przyśpiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji powstałych na skutek przemiany materii. Sięgnij po młode listki pokrzywy i pędy ziela.

Możesz z nich przyrządzić sok. Młode pędy ziela po umyciu i posiekaniu wrzuć do sokowirówki. Pij taki „koktajl” dwa razy dziennie (po dwie łyżki). Zafunduj sobie przez dwa tygodnie dietę oczyszczającą. Przygotuj codziennie na kolację sałatkę z młodych listków. Możesz dodać do niej utarte jabłko, marchewkę czy świeże zioła.

Tekst: Małgorzata Panas/ mpi/(kg)

1 / 6

Młoda pszenica zdrowia doda

Obraz
© 123RF

Trawa pszeniczna stanowi składnik wielu diet oczyszczających i odchudzających. To nic innego jak młoda pszenica. Trawa pszeniczna jest jednym z najbogatszych źródeł prowitamin A i C, a przy tym ma więcej białka niż mięso czy ryby.

Chlorofil zawarty w trawie wyciąga z organizmu toksyny niczym magnes i pozwala pozbyć się złogów tłuszczowych. Sok z trawy pszenicznej możesz przygotować sama i pić go codziennie. Nie przekraczaj jednak dawki 30 ml.

2 / 6

Dlaczego warto jeść kiełki?

Obraz
© 123RF

To doskonałe źródło witamin, minerałów i złożonych białek, a jednocześnie roślinki, które bez problemu możemy wyhodować w domu.

Dlaczego warto jeść kiełki? Przede wszystkim dostarczają nam wielu składników odżywczych, na brak których narażony jest nasz organizm, gdy się odchudzamy. Witaminy i minerały, które zawarte są w kiełkach, bardzo łatwo przyswajamy. Po ich zjedzeniu nie grożą nam wzdęcia i inne problemy z żołądkiem.

3 / 6

90 proc. sałaty stanowi woda

Obraz
© 123RF

Niektórzy nazywają sałatę „trawą mądrych”. Zajadają się nią gwiazdy Hollywood pragnące utrzymać zgrabną sylwetkę. Nic dziwnego: 100 g to zaledwie 12 kalorii. Ponad 90 procent jej masy stanowi bowiem woda!

Sałata jest bogata w witaminy, związki mineralne, kwasy organiczne i enzymy. Oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, poprawia pracę wątroby, leczy zaparcia.

4 / 6

Szpinakowe szaleństwo

Obraz
© 123RF

Zielone listki szpinaku to skarbnica witamin i mikroelementów. Warto wspomnieć, że 100 g szpinaku dostarcza jedynie 20 kalorii. Szpinak zawiera cholinę, która zapobiega otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.

Z młodych listków możesz przygotować sałatkę, a także wyciskać sok razem z marchewką, selerem. Jego jedyną wadą jest kwas szczawiowy, który hamuje wchłanianie wapnia i żelaza, a także przyczynia się do tworzenia kamieni nerkowych i żółciowych.

5 / 6

Przeczyszcza i odchudza

Obraz
© 123RF

Seler naciowy zawiera witaminy A, C (dwa razy więcej niż owoce cytrusowe), działa oczyszczająco na krew i spowalnia procesy starzenia. Stymuluje pracę żołądka, działa moczopędnie, przeczyszczająco i odchudzająco.

100 g zawiera jedynie 13 kalorii. Możesz go chrupać na surowo jako zdrową przekąskę np. z jogurtowym dipem, a także przygotować odchudzający koktajl. Wystarczy zmiksować łodygę selera z połową szklanki wody i owocem kiwi, a otrzymasz prawdziwie odchudzający i smaczny zielony napój.

6 / 6

Sezon na szparagi jest krótki

Obraz
© 123RF

Sezon na te delikatne warzywa jest krótki, a więc warto wykorzystać je w diecie odchudzającej. Zawierają witaminy A, B i C, a przy tym działają moczopędnie i zapobiegają obrzękom spowodowanym zatrzymywaniem wody w organizmie.

Są niskokaloryczne! 10 dag szparagów dostarcza organizmowi zaledwie 15 kcal.

Tekst: Małgorzata Panas/ mpi/(kg)

dietazdrowieszpinak

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)