Kawa kontra herbata
Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.
10.09.2007 | aktual.: 23.03.2013 19:36
Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.
Kawa: Substancja pochodzenia roślinnego – kofeina znajduje się w ilości od 50 do 150 mg na jedną filiżankę kawy (od 6 do 10 centylitrów). Wypijana w rozsądnych ilościach, kawa stanowi środek euforyzujący (wzmacnia serce, pobudza system nerwowy oraz pracę mózgu).
Herbata: Choć w mniejszej ilości, herbata także zawiera kofeinę nazywaną „teiną" (od 35 do 80 mg na jedną filiżankę). Skutki działania teiny są częściowo niwelowane przez obecną w herbacie taninę. Herbata posiada również właściwości pobudzające, ale trzeba wypić jej więcej niż kawy.
Działanie ochronne na organizm – herbata górą
Herbata: Zawarte w taninie flawonoidy są antyutleniaczami, które skutecznie przeciwdziałają starzeniu i odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Herbata zielona zawiera ich o wiele więcej niż herbata czarna.
Im dłużej zaparzamy herbatę, tym więcej tanin uwalnia się w wodzie, blokując w ten sposób oddziaływanie teiny. Dlatego uważa się, że krótko zaparzana herbata działa pobudzająco; zaparzana dłużej – uspokajająco.
ZOBACZ TEŻ:
CZY KAWĘ MOŻNA PRZEDAWKOWAĆ? Kawa: Obecne także w kawie, choć w mniejszych ilościach, taniny różnią się od tanin zawartych w herbacie. Przypisuje się im właściwości antyutleniające, lecz nie chronią one przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Kofeina wykazuje lekkie właściwości uśmierzające ból oraz wspomaga działanie paracetamolu. Takie połączenie jest zalecane zwłaszcza w przypadku bólów głowy.
Skutki negatywne – po równo
Kawa: W przypadku kawy skutki uboczne są związane z nadmiarem kofeiny, a mianowicie: podrażnione jelita, palpitacje serca, poirytowanie, bezsenność.
Zalecane jest picie dwóch filiżanek dziennie; po każdym głównym posiłku, aby ułatwić trawienie. Maksymalna ilość to cztery filiżanki kawy dziennie.
Herbata: Wypijanie nadmiernych ilości herbaty powoduje, że taniny utrudniają przyswajanie żelaza przez organizm, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia anemii, a także powoduje zażółcenie zębów. Poza tym negatywne skutki nadużywania teiny są takie same jak nadużywanie kofeiny.
Dlatego nie powinno się wypijać więcej niż jeden litr (trzy duże kubki) herbaty dziennie.