GotowaniePrzepisyKolczaste przysmaki

Kolczaste przysmaki

Owoce egzotyczne są niezwykle popularne w wielu krajach. Niemal każdy zna smak mango, ananasa, granatu czy awokado. Jednak różnych owoców – często o dziwnym smaku, wyglądzie czy aromacie – jest dużo więcej.

Kolczaste przysmaki

13.08.2008 | aktual.: 29.06.2010 00:39

Owoce egzotyczne są niezwykle popularne w wielu krajach. Niemal każdy zna smak mango, ananasa, granatu czy awokado. Jednak różnych owoców – często o dziwnym smaku, wyglądzie czy aromacie – jest dużo więcej.

Owoce tropikalne były dostępne w Europie już w czasach wielkich dalekomorskich wypraw. Jednak nie było ich wiele i pozwolić sobie mogli na nie tylko najbogatsi. Wraz z rozwojem środków transportu coraz więcej różnych gatunków owoców zaczęło trafiać do krajów zachodnich. Dziś w sklepach można bez trudu kupić rozmaite egzotyczne owoce. Jednak w południowych krajach rośnie jeszcze wiele gatunków owoców, które w Europie nie są znane. Dlatego może warto spróbować ich podczas zagranicznych podróży.

Cuchnący rarytas

Durian to olbrzymie drzewo, dorasta do 50 m wysokości. Owoce są owalne, pokryte grubymi kolcami, mogą mieć 30 cm długości i ważyć 2-3 kg. Owoc składa się z pięciokomorowej torebki, w każdej znajduje się kilka nasion otoczonych kleistym miąższem, przypominającym swoją konsystencją budyń. To właśnie miąższ jest bardzo ceniony przez smakoszy ze względu na rewelacyjny smak.

- Smak miąższu jest niezwykle wykwintny – pisał słynny pomolog prof. Pieniążek [pomologia – nauka o budowie, funkcjonowaniu oraz właściwościach użytkowych drzew oraz krzewów owocowych]. - Można w nim doszukać się smaku sera śmietankowego i migdałów, sosu cebulowego i sherry. Miąższ rozpływa się w ustach. Im więcej się je duriana, tym trudniej jest się go wyrzec. Krajowcy popełniali morderstwa dla zdobycia tych owoców.

Ten smaczny owoc ma jednak obrzydliwy zapach. Niektórym kojarzy się z odorem ścieków czy starych skarpetek. Jest on tak odstręczający, że w krajach, gdzie durian jest bardzo rozpowszechnionym owocem (m.in Indonezja, gdzie drzewa durianowe rosną w środowisku naturalnym) obowiązuje zakaz wnoszenia go do miejsc publicznych, jak hoteli czy urzędów.

Jednak ta obrzydliwa woń jest atrakcyjna dla zwierząt; skutecznie zwabia słonie, tygrysy, dzikie świnie, jelenie, tapiry, niedźwiedzie, nosorożce, orangutany i gibbony.

Najlepszy zaraz po durianie

Za najlepszy owoc świata (zaraz po durianie) uważany jest mangostan. Teren jego uprawy stanowi południowa Tajlandia, gdzie owoc ten jest symbolem pory deszczowej. Mangostan ma grubą, brązowo-czerwoną łupinę, wewnątrz której kryje się soczysty, słodko-kwaśny miąższ. Jest bardzo ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i dla właściwości zdrowotnych. Jest pomocny w leczeniu różnych dolegliwości, m.in. obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi.

Polecamy przepisy:
Inny nieznany u nas owoc to kazimira (biała sapota), roślina spokrewniona z cytrusami. Rośnie w Meksyku i Ameryce Południowej. Owoce mają kulisty kształt, pokryte są cienką zieloną, złotą lub żółtą skórką. Sama skórka nie należy do przysmaków, natomiast miąższ jest słodki i aromatyczny. Nasiona są niejadalne i zawierają substancje o właściwościach nasennych. Owoce są bogatym źródłem węglowodanów i białka, witaminy C. Drzewo osiąga wysokość od 6 do 8 metrów. Jest wiecznie zielone.

Nieznany krewny liczi

Pochodzący z Azji pulasan jest spokrewniony z rambutanem, czyli z tzw. chińską śliwką. Ma też podobne wymagania. Słowo „pulasan” w języku malezyjskim oznacza „ukręcać”. Nazwa przysmaku wywodzi się zatem ze sposobu zdobywania tego soczystego skarbu: aby dostać się do owocu zawartego w kolczastej osłonie, osłonę tą trzeba „ukręcić”.

Smaczny, lecz niebezpieczny

Aka występuje najczęściej w Gwinei. Owoc tej rośliny osiąga 10 cm długości. Jest on bardzo pożywny, ale na surowo może powodować wymioty, a gdy jest przejrzały może stać się przyczyną poważnych zatruć.

Inne nieznane u nas owoce to spondiasy (należy do rodziny nanerczowanych). Duże drzewa, rosnące do 20 m wysokości, rodzą owalne owoce koloru złotożółtego.

Z kolei mammea to duże (do 20 cm średnicy) owoce pokryte brązową skórką. Miąższ ma piękny żółty kolor, ale jest suchy. W smaku trochę podobny do moreli.

Oczywiście niemożliwe jest poznanie wszystkich owoców rosnących w odległych krajach, jednak coraz to nowe zdobywają popularność i wiernych zwolenników, którzy cenią sobie smaki bardziej egzotyczne niż pomarańcze czy banany.

Polecamy przepisy:

Komentarze (0)