Czy można dawać psu kości z kurczaka? Oto co mówi ekspertka
Naszym pupilom chcielibyśmy dać wszystko, co najlepsze i najsmaczniejsze. Lekarka weterynarii Dorota Sumińska zwraca jednak uwagę na poważny problem. Jeden ze smakołyków, uwielbianych przez psiaki, może być dla nich niebezpieczny.
W tym artykule:
Podawanie psom kości z kurczaka to temat, który wzbudza wiele kontrowersji wśród właścicieli zwierząt. Choć może się wydawać, że kości to naturalna część diety naszych czworonogów, w rzeczywistości mogą one stwarzać poważne zagrożenie dla zdrowia. Zapytana o ten problem Dorota Sumińska nie pozostawiła najmniejszych wątpliwości.
- Absolutnie nie można. Jestem przeciwniczką podawania jakichkolwiek kości psu, dlatego że pies niedoświadczony w jedzeniu kości może bardzo poważnie, a nawet śmiertelnie zachorować po zjedzeniu kości - podkreśla lekarka weterynarii Dorota Sumińska, która wraz z córką Martą Stachowiak prowadzi na TikToku profil "zwierze_ci_sie".
- A kości z kurczaka, jeszcze gdy są połamane, zmieniają się w drzazgi - podkreśliła Stachowiak.
Fragmenty kości mogą być groźne
Z czego wynika ten niepokój o zdrowie psów, które zajadają się kośćmi z kurczaka? Warto zrozumieć, co dzieje się z nimi w czasie gotowania. Kości, szczególnie gdy poddaje się je długotrwałej obróbce termicznej w wodzie, stają się dużo bardziej kruche niż na surowo. W takiej sytuacji łamią się na mniejsze kawałki z ostrymi krawędziami i czubkami.
Jeśli pies, w szczególności taki, który je łakomie i szybko, zacznie zajadać się takimi kawałkami kości, może to się skończyć urazami. Delikatne struktury psiego przewodu pokarmowego w zetknięciu z ostro zakończonymi fragmentami nie mają szans.
W takim przypadku może się okazać, że ewentualne podrażnienia wcale nie są najgorszym możliwym scenariuszem. W skrajnych przypadkach psy, które połknęły ostre kawałki kości, mogą cierpieć nawet na perforację żołądka lub jelit, albo kawałek kości może im się zbić w delikatną tkankę. Tego typu uszkodzenia są nie tylko bolesne, ale również mogą zagrażać życiu czworonoga.
W przypadku, gdy pies zje kości kurczaka, należy go obserwować. Jeśli właściciel zauważy wymioty, dolegliwości bólowe, brak apetytu, czy to, że pies pogrąża się w letargu, może to oznaczać bardzo poważny problem. Należy się zgłosić do weterynarza, bo mogło dojść do perforacji.
Ryzyko zadławienia
Innym niebezpieczeństwem związanym z podawaniem kości z kurczaka jest ryzyko zadławienia. Nawet jeżeli pies dobrze radzi sobie z dużymi kawałkami jedzenia, mniejsze odłamki mogą utknąć w gardle lub przewodzie pokarmowym, utrudniając oddychanie i prowadząc do nagłych sytuacji awaryjnych.
Na rynku istnieje wiele alternatyw dla naturalnych kości, które mogą być oferowane psom bez obawy o zdrowie. Specjalnie przetworzone kości dla psów oraz ekologiczne gryzaki są zaprojektowane tak, aby były bezpieczne i zapewniały rozrywkę czworonogom.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.