Kroisz ziemniaki przed wrzuceniem do garnka? Ekspertka odradza
Ziemniaki to podstawa wielu polskich obiadów, ale mało kto wie, że często przygotowujemy je w sposób, który pozbawia je wartości odżywczych. Dietetyczka wyjaśnia, jak gotować te warzywa, by zachowały swoje cenne składniki.
Ziemniaki od pokoleń królują na polskich stołach - serwowane jako dodatek do mięsa, w zupach, pod postacią purée czy pieczone w piekarniku. Choć wydaje się, że ich przygotowanie to najprostsza rzecz na świecie, w rzeczywistości łatwo popełnić błąd, który znacząco wpływa na ich wartość odżywczą. Dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca uwagę, że niewłaściwy sposób gotowania może sprawić, że ziemniaki stracą większość witamin i minerałów.
Najczęstszy błąd przy gotowaniu ziemniaków
Wielu z nas, chcąc zaoszczędzić czas, kroi ziemniaki na mniejsze kawałki przed wrzuceniem ich do garnka. Jak się jednak okazuje, to jedna z najgorszych rzeczy, jakie można zrobić. Właśnie w ten sposób pozbawiamy je cennych składników odżywczych. Dietetyczka Małgorzata Mękus w artykule opublikowanym przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej tłumaczy, jak robić to prawidłowo. - Najlepiej gotować lub piec całe bulwy ziemniaków wraz ze skórką, wówczas straty witamin i składników mineralnych są najmniejsze. Jeżeli chcemy obrać ziemniaki, to róbmy to jak najcieniej i wówczas gotujmy je w małej ilości wody, a jeszcze lepiej na parze - zaznaczyła ekspertka.
Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki często są niedoceniane, a tymczasem stanowią źródło wielu ważnych składników, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie, a także magnez, potas, żelazo oraz witaminy B6 i C. Regularne spożywanie ziemniaków w odpowiedniej formie może pozytywnie wpływać na układ nerwowy, pomaga regulować ciśnienie krwi i wspiera pracę nerek. Co więcej, obecne w nich przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do starzenia organizmu.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.