Lekkie jak chmurka placuszki cytrynowe
Placuszki tak przygotowane i obsypane cukrem pudrem smakują naprawdę wybornie i zachwycają wprost puchową strukturą! Przepis poleca Monika z bloga "Kuchenny Kredens".
20.10.2016 | aktual.: 26.10.2016 10:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
- 2 duże jajka
- 4-5 łyżki mąki
- odrobina mleka lub słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- cytryna
- cukier puder do posypania naleśników
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć dokładnie z mąką tak by nie było grudek (jeśli masa będzie zbyt gęsta, by połączyć ją z białkami, rozcieńczyć odrobiną śmietanki lub mleka - tylko tyle, by dała się wymieszać), białka ubić na sztywną pianę. Powstałą masę z żółtek wmieszać delikatnie w ubitą pianą z białek. Na patelni rozgrzać dobrze masło. Nakładać niewielkie placuszki i smażyć na średnim ogniu kilka minut nie przewracając, aż masa z wierzchu zacznie się ścinać. Patelnię (bez plastikowych elementów!) wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, aż masa z wierzchu leciutko się zrumieni. Ewentualnie naleśniki można delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w ostateczności - spróbować ostrożnie przewrócić i usmażyć chwilę z obu stron. Po wyjęciu skropić solidnie sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem. Podawać natychmiast, najlepiej wyłożone na ciepły półmisek.
Zobacz także: kruche rogaliki czekoladowe bez mąki