Pyszne, zdrowe i sycące. Koktajle to świetny pomysł na początek dnia, szczególnie latem, kiedy świeżych warzyw i owoców jest pod dostatkiem. Zamiast owsianki czy kanapki przygotujmy więc z rana smoothie. Takie śniadanie w płynie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, pozwala też puścić wodze fantazji. Możemy eksperymentować, wrzucając do blendera czy sokowirówki ulubione składniki. My proponujemy sześć sprawdzonych przepisów.
Dla początkujących – koktajl energetyczny
Składniki:
1 jabłko,
1 duża marchewka,
1 duży burak,
1 pęczek jarmużu, posiekany.
Wszystkie składniki kolejno wkładamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok. Na koniec możemy rozcieńczyć napój wodą źródlaną.
Zobacz także: Przepis na arbuzowe slushy
Zainspiruj się
Ananasowy - uśmierza ból
Składniki:
5 łodyg selera naciowego,
1/2 bulwy kopru włoskiego,
1/2 małego ananasa obranego i pokrojonego w kawałki,
2,5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru.
Wszystkie składniki po kolei wkładamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok.
Zobacz także: Przepis na arbuzowe slushy
Arbuzowy - na odchudzanie
Składniki:
ćwiartka średniej wielkości arbuza ze skórką,
1 średniej wielkości ogórek,
1 pęczek jarmużu, razem z łodygami,
1 obrana ze skórki limonka,
1 mała pomarańcza obrana ze skórki.
Kroimy skórkę arbuza w paski. Miękkie i twarde składniki wkładamy na przemian do sokowirówki i wyciskamy sok.
Zobacz także: Przepis na arbuzowe slushy
Z bananem i masłem orzechowym
Składniki:
1 zmrożony banan,
1 szklanka mleka migdałowego,
1 szklanka posiekanego jarmużu,
2 łyżki masła orzechowego,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego musu.
Zobacz także: Przepis na arbuzowe slushy
Z zieloną herbatą
Składniki:
1 łyżeczka sproszkowanej zielonej herbaty Matcha,
1 szklanka mleka kokosowego,
1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone).
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego musu.
Zobacz także: Przepis na arbuzowe slushy
Oczyszczający
Składniki:
2 garści szpinaku,
sok z jednej dużej pomarańczy,
2 banany,
1/2 cytryny obranej ze skórki,
1/2 limonki obranej ze skórki,
1/2 szklanki lodu.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego musu.
Zobacz także: Przepis na arbuzowe slushy