Letni obiad
W gorące, letnie dni chyba nikt nie ma ochoty jeść schabowego z kapustą, zrazów czy mielonych z buraczkami. Gdy skwar na dworzu, bardziej smakują nam pierogi z owocami, wszelkie chłodniki, zupy owocowe i inne letnie dania.
19.08.2010 | aktual.: 19.08.2010 16:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W gorące, letnie dni chyba nikt nie ma ochoty jeść schabowego z kapustą, zrazów czy mielonych z buraczkami. Gdy skwar na dworzu, bardziej smakują nam pierogi z owocami, wszelkie chłodniki, zupy owocowe i inne letnie dania. Są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego lato jest doskonałą okazją do zmodyfikowania swojego codziennego jadłospisu poprzez sięganie po zdecydowanie lżejsze dania.
Co jeść? Wybierajmy potrawy lekkostrawne, bogate w witaminy, wodę i sole mineralne. Do ich przyrządzenia wykorzystajmy sezonowe owoce i warzywa. Stanowią one bogate źródło witamin, (C, P, kwas foliowy, A ) żelaza i potasu, a także błonnika, który daje nam uczucie sytości i poprawia pracę jelit.
Tradycyjnymi polskimi letnimi daniami są ziemniaki ze zsiadłym mlekiem i chłodnik litewski. Chłodnik to świetna propozycja - jest zdrowy, pożywny i nie wymaga gotowania. Powstaje na bazie jogurtu, zsiadłego mleka, maślanki czy kefiru. Może być zrobiony z takich warzyw jak ogórki, papryka, pomidory, botwina, zielony groszek. Do takiej zupy pasuje właściwie każdy rodzaj warzyw.
Z warzyw można wyczarować wiele innych zdrowych dań. Kalafior, brokuły, cukinia, kalarepa, fasolka świetnie nadają się na prosty i szybki obiad. Można je podać z sosem beszamelowym, bułką tartą, startym żółtym serem.
Innym prostym pomysłem na danie z warzywami omlet. Wystarczy na usmażonym placku poukładać ugotowane warzywa (szpinak, groszek, fasolkę szparagową, cukinię) i przykryć plasterkami sera. Można też smażone warzywa (por, pomidor, ziemniaki) zalać masą omletową.
Sezonowe owoce takie jak wiśnie, śliwki, jabłka, maliny czy jeżyny również doskonale nadają się do przygotowania zdrowego obiadu. Do zup owocowych można dodać makaron, kluski, groszek ptysiowy, a także śmietanę.
Nie tylko pierogi z jagodami
Z dodatkiem owoców dobrze smakują naleśniki i placki pierogi i knedle. Mało kto wyobraża sobie lato bez pierogów z jagodami czy knedli ze śliwkami, ale pasują do nich również jabłka, poziomki, maliny, porzeczki. Danie najlepiej serwować z cukrem i śmietaną. Podobnie jak makaron lub ryż z owocami.
Kolorowa sałatka
Gdy nie mamy ochoty na gotowanie nawet prostych i szybkich potraw, możemy przyrządzić sałatkę owocową. Wystarczy połączyć ze sobą dowolne owoce, dodać do nich jogurt lub bitą śmietanę, sok z limonki czy alkohol.