Letni obiad

W gorące, letnie dni chyba nikt nie ma ochoty jeść schabowego z kapustą, zrazów czy mielonych z buraczkami. Gdy skwar na dworzu, bardziej smakują nam pierogi z owocami, wszelkie chłodniki, zupy owocowe i inne letnie dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

W gorące, letnie dni chyba nikt nie ma ochoty jeść schabowego z kapustą, zrazów czy mielonych z buraczkami. Gdy skwar na dworzu, bardziej smakują nam pierogi z owocami, wszelkie chłodniki, zupy owocowe i inne letnie dania. Są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego lato jest doskonałą okazją do zmodyfikowania swojego codziennego jadłospisu poprzez sięganie po zdecydowanie lżejsze dania.

Co jeść? Wybierajmy potrawy lekkostrawne, bogate w witaminy, wodę i sole mineralne. Do ich przyrządzenia wykorzystajmy sezonowe owoce i warzywa. Stanowią one bogate źródło witamin, (C, P, kwas foliowy, A ) żelaza i potasu, a także błonnika, który daje nam uczucie sytości i poprawia pracę jelit.

Tradycyjnymi polskimi letnimi daniami są ziemniaki ze zsiadłym mlekiem i chłodnik litewski. Chłodnik to świetna propozycja - jest zdrowy, pożywny i nie wymaga gotowania. Powstaje na bazie jogurtu, zsiadłego mleka, maślanki czy kefiru. Może być zrobiony z takich warzyw jak ogórki, papryka, pomidory, botwina, zielony groszek. Do takiej zupy pasuje właściwie każdy rodzaj warzyw.

Z warzyw można wyczarować wiele innych zdrowych dań. Kalafior, brokuły, cukinia, kalarepa, fasolka świetnie nadają się na prosty i szybki obiad. Można je podać z sosem beszamelowym, bułką tartą, startym żółtym serem.

Innym prostym pomysłem na danie z warzywami omlet. Wystarczy na usmażonym placku poukładać ugotowane warzywa (szpinak, groszek, fasolkę szparagową, cukinię) i przykryć plasterkami sera. Można też smażone warzywa (por, pomidor, ziemniaki) zalać masą omletową.

Sezonowe owoce takie jak wiśnie, śliwki, jabłka, maliny czy jeżyny również doskonale nadają się do przygotowania zdrowego obiadu. Do zup owocowych można dodać makaron, kluski, groszek ptysiowy, a także śmietanę.

Nie tylko pierogi z jagodami

Z dodatkiem owoców dobrze smakują naleśniki i placki pierogi i knedle. Mało kto wyobraża sobie lato bez pierogów z jagodami czy knedli ze śliwkami, ale pasują do nich również jabłka, poziomki, maliny, porzeczki. Danie najlepiej serwować z cukrem i śmietaną. Podobnie jak makaron lub ryż z owocami.

Kolorowa sałatka

Gdy nie mamy ochoty na gotowanie nawet prostych i szybkich potraw, możemy przyrządzić sałatkę owocową. Wystarczy połączyć ze sobą dowolne owoce, dodać do nich jogurt lub bitą śmietanę, sok z limonki czy alkohol.

Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇