Łyk zdrowia

Biała, zielona, czerwona, czarna... Zanim wybierzemy ulubiony gatunek herbaty, warto sprawdzić, jak działa na nasz organizm.

Obraz

W Azji, skąd pochodzi, wierzono, że zapewnia długowieczność, przeciwdziała wrzodom i senności. W Europie przez stulecia naukowcy spierali się co do jej wpływu na ustrój człowieka. Dzisiaj herbata jest po prostu popularnym napojem i nikt specjalnie nie zastanawia się nad jej walorami leczniczymi. A szkoda, bo już jedna filiżanka naparu odpowiednio wybranej i przygotowanej herbaty może zdziałać cuda. *Zwróćmy uwagę na trzy składniki, które sprawiają, że herbata jest napojem wyjątkowym. *Teina, czyli „herbaciana kofeina” – usuwa zmęczenie, pobudza pracę układu krążenia, podnosi ciśnienie krwi, przyspiesza bicie serca i pobudza system nerwowy. Polifenole, czyli przeciwutleniacze zapobiegają nowotworom, miażdżycy, chorobom serca i udarom mózgu, łagodzą reakcje alergiczne, opóźniają rozkład witaminy C, a także korzystnie modyfikują skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego (zwalczają groźną bakterię Helicobacter pylori wywołującą chorobę wrzodową). Składniki mineralne (m.in. cynk, magnez i fluor,
żelazo, sód, potas, wapń) i witaminy (A, B1 i B2, C, E, K) wzmacniają organizm. A więc przerwa na herbatę!

Biała herbata (naturalnie suszona na słońcu) orzeźwia i ułatwia trawienie.

Zielona herbata(suszona na słońcu lub na parze) dzięki dużej zawartości polifenoli, minerałów i witamin spowalnia proces starzenia, przyspiesza przemianę materii, działa pobudzająco po wysiłku fizycznym czy umysłowym, wspomaga koncentrację i proces zapamiętywania.

Czerwona herbata pu-erh (poddawana długotrwałemu dojrzewaniu i fermentacji) obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm, ponieważ zawiera wiele biologicznie czynnych związków. Wspomaga odchudzanie – bez efektu jo-jo! Uwaga, tak zwana czerwona herbata roibos w ogóle nie jest herbatą!

Czarna herbata(poddawana procesowi fermentacji, zawiera garbniki) pobudza pracę nerek i wątroby. Odpręża i relaksuje, a jej mocny napar zapobiega senności: garbnik, czyli tanina ma właściwości ściągające – dzięki niej czarna herbata jest pomocna w leczeniu zatruć, ale też pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i zakwasza przewód pokarmowy, dlatego powinny unikać jej osoby cierpiące na chorobę wrzodową czy nadkwaśność.

Marta Sadkowska

Wybrane dla Ciebie
"Zasada jednego talerza". Zastosuj w święta poradę dietetyczki
"Zasada jednego talerza". Zastosuj w święta poradę dietetyczki
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
"Lewa" pokazała córki. Już nie zasłania im twarzy
"Lewa" pokazała córki. Już nie zasłania im twarzy
Przyszedł z córką do śniadaniówki. Tak wygląda 17-latka
Przyszedł z córką do śniadaniówki. Tak wygląda 17-latka
Chciał kupić napój od Gessler. Zauważył, skąd nalewają go pracownicy
Chciał kupić napój od Gessler. Zauważył, skąd nalewają go pracownicy
Święta są u niego skromne. "Żeby lodówka była pusta"
Święta są u niego skromne. "Żeby lodówka była pusta"
W Polsce była gwiazdą. Wybrała życie kelnerki w Londynie
W Polsce była gwiazdą. Wybrała życie kelnerki w Londynie
Poprowadziła "DDTVN". Oto co miała na sobie
Poprowadziła "DDTVN". Oto co miała na sobie
10 lat temu stracił córkę. Tak mówi o wierze
10 lat temu stracił córkę. Tak mówi o wierze
Damięcka komentuje święta. Pokazała kolejne grafiki
Damięcka komentuje święta. Pokazała kolejne grafiki
Krauze zmarł w Wigilię 11 lat temu. Na początku zlekceważył diagnozę
Krauze zmarł w Wigilię 11 lat temu. Na początku zlekceważył diagnozę
"Nie ma rąk do pracy". Klaudia El Dursi opowiedziała o tegorocznych świętach
"Nie ma rąk do pracy". Klaudia El Dursi opowiedziała o tegorocznych świętach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇