Łyk zdrowia

Biała, zielona, czerwona, czarna... Zanim wybierzemy ulubiony gatunek herbaty, warto sprawdzić, jak działa na nasz organizm.

Obraz

W Azji, skąd pochodzi, wierzono, że zapewnia długowieczność, przeciwdziała wrzodom i senności. W Europie przez stulecia naukowcy spierali się co do jej wpływu na ustrój człowieka. Dzisiaj herbata jest po prostu popularnym napojem i nikt specjalnie nie zastanawia się nad jej walorami leczniczymi. A szkoda, bo już jedna filiżanka naparu odpowiednio wybranej i przygotowanej herbaty może zdziałać cuda. *Zwróćmy uwagę na trzy składniki, które sprawiają, że herbata jest napojem wyjątkowym. *Teina, czyli „herbaciana kofeina” – usuwa zmęczenie, pobudza pracę układu krążenia, podnosi ciśnienie krwi, przyspiesza bicie serca i pobudza system nerwowy. Polifenole, czyli przeciwutleniacze zapobiegają nowotworom, miażdżycy, chorobom serca i udarom mózgu, łagodzą reakcje alergiczne, opóźniają rozkład witaminy C, a także korzystnie modyfikują skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego (zwalczają groźną bakterię Helicobacter pylori wywołującą chorobę wrzodową). Składniki mineralne (m.in. cynk, magnez i fluor,
żelazo, sód, potas, wapń) i witaminy (A, B1 i B2, C, E, K) wzmacniają organizm. A więc przerwa na herbatę!

Biała herbata (naturalnie suszona na słońcu) orzeźwia i ułatwia trawienie.

Zielona herbata(suszona na słońcu lub na parze) dzięki dużej zawartości polifenoli, minerałów i witamin spowalnia proces starzenia, przyspiesza przemianę materii, działa pobudzająco po wysiłku fizycznym czy umysłowym, wspomaga koncentrację i proces zapamiętywania.

Czerwona herbata pu-erh (poddawana długotrwałemu dojrzewaniu i fermentacji) obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm, ponieważ zawiera wiele biologicznie czynnych związków. Wspomaga odchudzanie – bez efektu jo-jo! Uwaga, tak zwana czerwona herbata roibos w ogóle nie jest herbatą!

Czarna herbata(poddawana procesowi fermentacji, zawiera garbniki) pobudza pracę nerek i wątroby. Odpręża i relaksuje, a jej mocny napar zapobiega senności: garbnik, czyli tanina ma właściwości ściągające – dzięki niej czarna herbata jest pomocna w leczeniu zatruć, ale też pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i zakwasza przewód pokarmowy, dlatego powinny unikać jej osoby cierpiące na chorobę wrzodową czy nadkwaśność.

Marta Sadkowska

Wybrane dla Ciebie

"Wodzirej w nim się obudził". Maciej Stuhr o ostatnich dniach ojca
"Wodzirej w nim się obudził". Maciej Stuhr o ostatnich dniach ojca
Kandydatka na dziewicę konsekrowaną. Pokazała, jak wygląda jej życie
Kandydatka na dziewicę konsekrowaną. Pokazała, jak wygląda jej życie
Już tak nie wygląda. Przykre okoliczności metamorfozy
Już tak nie wygląda. Przykre okoliczności metamorfozy
Zapozowała w bieliźnianej "slip dress". Zgarnęła masę komplementów
Zapozowała w bieliźnianej "slip dress". Zgarnęła masę komplementów
Wiedziała o jego uzależnieniu. Tak podsumowała go po śmierci
Wiedziała o jego uzależnieniu. Tak podsumowała go po śmierci
Ruszył system kaucyjny. Wiadomo, co z butelkami po oleju
Ruszył system kaucyjny. Wiadomo, co z butelkami po oleju
"Mam przyzwoitą emeryturę". Podwyższył ją w najprostszy sposób
"Mam przyzwoitą emeryturę". Podwyższył ją w najprostszy sposób
Pokazała się po długiej przerwie. Tak dziś wygląda
Pokazała się po długiej przerwie. Tak dziś wygląda
Przykre plotki o żonie Dańca. Tak reagował kabareciarz
Przykre plotki o żonie Dańca. Tak reagował kabareciarz
Żyje na walizkach. Jeździ za mężem po całym świecie
Żyje na walizkach. Jeździ za mężem po całym świecie
Z żoną dzieli go 18 lat. Jest znaną polską aktorką
Z żoną dzieli go 18 lat. Jest znaną polską aktorką
Skomentowała wpis Nawrockiego. "Nieodpowiedzialne i niepotrzebne"
Skomentowała wpis Nawrockiego. "Nieodpowiedzialne i niepotrzebne"