FitnessCzerwona herbata - pomoże w odchudzaniu, zneutralizuje kaca

Czerwona herbata - pomoże w odchudzaniu, zneutralizuje kaca

Nazywana „niszczycielem tłuszczu”, herbata czerwona na stałe zagościła już w naszym codziennym menu. Dzięki dużej zawartości teiny reguluje przemianę materii i ma dobroczynne oddziaływanie
na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ale właściwości odchudzające to nie jedyna korzyść, jaką daje nam spożywanie tego naparu.

Czerwona herbata - pomoże w odchudzaniu, zneutralizuje kaca
Źródło zdjęć: © Fotolia

08.01.2015 | aktual.: 09.01.2015 08:56

Nazywana „niszczycielem tłuszczu”, herbata czerwona na stałe zagościła już w naszym codziennym menu. Dzięki dużej zawartości teiny reguluje przemianę materii i ma dobroczynne oddziaływanie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ale właściwości odchudzające to nie jedyna korzyść, jaką daje nam spożywanie tego naparu.

Równie istotny jest wpływ tego napoju na krążenie krwi, układ nerwowy, wygląd skóry i włosów czy działanie antynowotworowe i przeciwwirusowe. Dlaczego warto pić czerwoną herbatę, komu szczególnie jest polecana oraz w jaki sposób ją przygotować, aby zachować wszystkie cenne właściwości, opowiada Aneta Łańcuchowska, dietetyk z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Herbata czerwona pomaga w odchudzaniu

Składniki zawarte w herbacie, takie jak polifenole, witaminy i aminokwasy posiadają właściwości, które w procesie odchudzania odgrywają bardzo ważną rolę. Przyczyniają się bowiem do szybszego rozkładu komórek tłuszczowych oraz ich wydalania wraz z moczem. „Ponieważ czerwona herbata atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, jest prawdziwym sprzymierzeńcem osób odchudzających się. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz ćwiczeniami i aktywnością na świeżym powietrzu, w naturalny sposób pomoże im zgubić kilka nadprogramowych kilogramów” – mówi Aneta Łańcuchowska.

Reguluje pracę układu pokarmowego

Związki zawarte w tej odmianie herbaty działają pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymulują pracę jelit, przyspieszając tym samym przemianę materii.

Poprawia krążenie

A dokładniej obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. „Korzystne związki zawarte w herbacie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i jego osadzaniu się na ściankach tętnic. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną zawałów serca. Odpowiednie ciśnienie krwi w organizmie gwarantuje natomiast prawidłową pracę układu krwionośnego, dzięki któremu nasze komórki są właściwie natlenione.” – dodaje dietetyk. Dodatkowo herbata ta zawiera wiele cennych minerałów, które uzupełniają brakujące pierwiastki w organizmie, jak wapń, mangan i nie tylko. Czerwona herbata zawiera cenny fluor, który wzmacnia nasze zęby.

Wpływa na wygląd skóry i włosów

„Herbata czerwona ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne, jak również zawartość cynku, ma niebagatelny wpływ na wygląd naszych włosów i skóry.” – mówi ekspertka. Odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu witamin i minerałów, m.in. tych zawartych w herbacie poprawia wygląd cery i dodaje jej blasku. Również producenci suplementów przeciw trądzikowi od dawna wykorzystują jej dobroczynne właściwości.

Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój

Jednym słowem sprawia, że czujemy się lepiej i lżej. „Herbata czerwona wspiera pracę wątroby i neutralizowanie toksyn. Warto o tym pamiętać, gdy zdarzy nam się wznieść zbyt wiele toastów poprzedniego dnia. Pu-Erh przyspiesza spalanie alkoholu i ogranicza jego działanie. Herbata czerwona ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, co wspomaga proces usuwania alkoholu z krwi. Dodatkowo stymuluje układ nerwowy, co wpływa na szybszy powrót do dobrej formy.” – radzi dietetyk.

Pomaga chronić organizm przed nowotworami i chorobami wirusowymi

Dzięki wysokiej zawartości flawanoidów, czyli organicznych związków chemicznych występujących w roślinach i spełniających funkcję barwników, czerwona herbata posiada właściwości antyoksydacyjne, pomagające organizmowi w ochronie m.in. przed chorobami nowotworowymi. Antyoksydanty wstrzymują lub opóźniają proces utleniania się szkodliwych substancji w organizmie człowieka, działają również przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

* Wskazówki praktyczne:*
Herbatę czerwoną można parzyć kilkukrotnie, najlepiej przez około 3 minuty w wodzie o temperaturze 90 – 100 °C. By wydobyć z niej to, co najlepsze, spokojnie można pozwolić sobie na około 4 – 5 filiżanek dziennie. Warto pić ją bez dodatku cukru, który zwiększa wartość kaloryczną naparu i sprawia, że jest on uboższy w substancje zdrowotne.

„Ze względu na działanie utrudniające wchłanianie żelaza, czerwona herbata powinna być spożywana co najmniej 30 minut po posiłkach. W innym przypadku nawet dania bogate w żelazo nie będą w stanie wzbogacić naszej diety o ten cenny minerał. Polifenole w tym przypadku nie pracują na naszą korzyść. Skutecznie wiążą żelazo i blokują jego odpowiednie wchłanianie.” – komentuje dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)