FitnessMagnez dla kobiety

Magnez dla kobiety

Stres, przepracowanie, wieczne nadganianie zaległości i kawa pita za kawą, by zmusić organizm do jeszcze większego wysiłku bez odpoczynku – to najprostsza recepta do nabycia wszystkich możliwych dolegliwości związanych z niedoborem magnezu, a jest ich sporo.

Magnez dla kobiety
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Stres, przepracowanie, wieczne nadganianie zaległości i kawa pita za kawą, by zmusić organizm do jeszcze większego wysiłku bez odpoczynku – to najprostsza recepta do nabycia wszystkich możliwych dolegliwości związanych z niedoborem magnezu, a jest ich sporo. Marta wybrała się do lekarza, ponieważ przestała radzić sobie z ogarnianiem wszystkich zadań, jakie stawiano przed nią w pracy.

Nie potrafiła się skoncentrować i po 5 razy dzwoniła do swoich koleżanek, by upewnić się, czy przekazała im ważne informacje. Wcześniej nie miała tego typu problemów. Ale od kilku lat ciężko i dużo pracowała, a w związku z tym nie miała czasu, by o siebie zadbać. Jedzenie na wynos, hektolitry kawy (bo projekt na wczoraj, a tak bardzo chce się spać), zero ruchu na świeżym powietrzu. W końcu jej organizm powiedział: stop.

* Badanie poziomu magnezu*

Zwykle poziom magnezu określa się na podstawie analizy próbki krwi. I takie właśnie skierowanie na badanie od lekarza otrzymała Marta. Przy okazji lekarz zalecił też sprawdzenie innych parametrów krwi, w tym szczególnie potasu i wapnia, których działanie w organizmie jest bezpośrednio związane z poziomem magnezu. Lekarz podejrzewał bowiem (słusznie zresztą), że problemy Marty z pamięcią są wynikiem długotrwałego niedoboru magnezu.

Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi 300 mg u kobiet i 370 mg u mężczyzn. Jednak nie jest to norma niezmienna, ponieważ więcej tego pierwiastka w diecie potrzebują osoby, które pracują fizycznie, są narażone na sytuacje stresowe, a także kobiety w ciąży, czy dzieci w okresie silnego wzrostu.

Co powoduje ubytki magnezu w organizmie?

Nie tylko długotrwały stres i napięcie psychiczne są przyczyną deficytowej ilości magnezu w organizmie. Niestety zwykle głównym winowajcom spustoszeń w organizmie jesteśmy my sami. Nadużywanie kawy, mocnej herbaty, alkoholu, zbyt duża ilość tłuszczu i cukru w diecie, źle przeprowadzane kuracje odchudzające, nadmierny wysiłek fizyczny, zbyt mała ilość wypijanych dziennie płynów, stołowanie się w fast - foodach… Wszystko to sprawia, że nasz organizm zaczyna wysyłać sygnały o zbyt gwałtownym spadku poziomu magnezu. Niestety, pierwsze objawy często ignorujemy, zrzucając je na karb trybu życia.

Jakie mogą być tego konsekwencje?

Lista problemów związanych z ubytkiem magnezu jest długa. Wiele ze schorzeń, które się na niej znajdują, jest powiązanych z innymi chorobami. Musimy bowiem pamiętać, że nasz organizm to system naczyń połączonych. I jeśli w jednym obszarze jego funkcjonowania zaburzymy naturalną równowagę, to zostanie ona zachwiana także w innych obszarach.

Zawroty głowy, skurcze łydek, drganie powieki, kołatanie serca, bóle głowy, zaburzenia snu, zdenerwowanie bez przyczyny, trudności z koncentracją i zapamiętywaniem, nerwowość, nadpobudliwość psychoruchowa, uczucie ciągłego zmęczenia, a w dalszej kolejności też nerwica i poważne kłopoty z pracą serca to wszystko lista objawów, które świadczą o tym, że z naszym organizmem dzieje się coś niedobrego!

Jeśli zauważamy u siebie tego typu nieprawidłowości, choćby najdrobniejsze – jak drganie powieki czy skurcze łydek, nie czekajmy z założonymi rękami na dużo poważniejsze problemy. W pierwszej kolejności warto zastanowić się nad swoim trybem życia. Krótki rachunek pozwoli nam zweryfikować większe i mniejsze grzeszki:

- czy wypijam więcej niż 2-3 filiżanki kawy (lub mocnej herbaty) dziennie?
- czy znajduję się pod wpływem ciągłego stresu?
- czy moja dieta jest świadoma czy też jem to, co się akurat nawinie pod rękę?

Jeśli czujesz, że Twoja troska o organizm pozostawia wiele do życzenia, już dziś pomyśl o zmianach i wprowadź je w swoje życie.

Uzupełniamy niedobory

Dieta bogata w magnez nie jest trudna do skomponowania. Wystarczy pamiętać, by sięgać po produkty pełnoziarniste (kasze zamiast makaronów, razowe pieczywo zamiast białego), chrupać nasionka – dynię, migdały, orzechy oraz pestki słonecznika, od czasu do czasu warto też sięgnąć po gorzką czekoladę i kakao. Ważnym źródłem magnezu są też warzywa strączkowe, liściaste oraz banany.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)