Mało znane grzyby jadalne

Nie zachęcają wyglądem lub nazwą, ale to okazy, które warto zbierać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 14Dziwne okazy w lesie, które warto zbierać

Obraz
© 123RF.COM

Koźlaki, borowiki i kurki to najczęściej zbierane przez nas grzyby. A jeśli dodamy do nich jeszcze gąski, rydze, opieńki, kanie, rydze i podgrzybki, mamy już niemal pełną listę. Trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę, jak bogate są nasze lasy w gatunki jadalne. Zanim jednak zaproponujemy smaczne grzyby, po które mało kto się schyla - ważna rada! Lepiej mieć mniej w koszyku niż trafić do szpitala z objawami zatrucia - dlatego nigdy nie zbierajmy grzybów, których nie jesteśmy w stu procentach pewni!

/ 14Jakie są objawy zatrucia grzybami?

/ 14Twardzioszek przydrożny

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Rosnący przy drogach twardzioszek to typowy "psiak". Chudziutka nóżka, cienki, jasny kapelusik. Do tego zazwyczaj nie przekracza wysokości 7 cm. Jak to psiak, rośnie wszędzie - na łąkach, w ogródkach, przy leśnych dróżkach. A mimo to uznawany jest za przepyszny grzyb jadalny, doskonale nadający się do zup.

/ 14Lejkowiec dęty

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Trudno znaleźć brzydszego grzyba niż lejkowiec dęty. Owocniki wyglądają jak mocno przywiędłe, ciemnobrązowe trąbki ustawione lejkiem ku górze. Mimo niezachęcającego wyglądu, lejkowce dęte warte są zbierania. Te smaczne grzybki nadadzą doskonały aromat sosom i zupom. Można też grzyb ususzyć, a następnie sproszkować i używać jako przyprawy.

/ 14Żółciak siarkowy

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Już sama nazwa zniechęca do ich zbierania. Wygląd też nie działa na ich korzyść. Ten niezwykły, jasnożółty grzyb rośnie od wiosny do jesieni na pniach drzew liściastych. Wyglądem przypomina raczej resztki pianki monterskiej niż borowika, jednak wiele osób zapewnia, że żółciak siarkowy jest pyszny. Warunek jest jeden - na talerz muszą trafić tylko młode osobniki. Możemy przyrządzić je jak panierowane kotlety, lub po prostu usmażyć na oleju.

/ 14Boczniaki

Obraz
© 123RF.COM

Najciekawsze jest to, że wielu z nas boczniaki chętnie kupuje w sklepach, jednak mało kto sam je zbiera. Do jedzenia nadają się: boczniak dębowy, czapeczkowaty, lejkowaty i mikołajkowy. Każdego z nich szukać musimy jednak gdzie indziej. Mikołajkowy od maja do listopada pojawia się w stepowych trawach. Pozostałe gatunki rosną przeważnie na pniach drzew liściastych.

/ 14Płachetka kołpakowata

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Gdy z mchu wychodzi tylko główka tego grzyba, łatwo ulec złudzeniu, że znaleźliśmy pięknego borowika. Niestety, to przekonanie trwa bardzo krótko. Płachetka jest znacznie bardziej wiotka, a gdy wyjmiemy ją z ziemi - zauważymy blaszki i charakterystyczny pierścień na nóżce. Najczęściej spotkamy płachetkę kołpakowatą wśród krzaczków borówek. I choć w pierwszej chwili poczujemy się rozczarowani, spokojnie możemy ją włożyć do koszyka. Płachetka kołpakowata jest nie tylko jadalna, ale i bardzo smaczna.

/ 14Polówka wczesna

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Oto kolejny, z wyglądu mało apetyczny grzyb, który nie wzbudzi raczej szybszego bicia serca. Płaski, beżowawy, średniej wielkości kapelusz z blaszkami, długa, chuda nóżka... Nic specjalnego. A jednak polówka wczesna to smaczny, jadalny grzyb.

/ 14Gołąbki

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Kilkadziesiąt lat temu gołąbki, zwane też surojadkami, należały do najczęściej zbieranych grzybów. Dziś niewielu po nie sięga, choć występują chyba najliczniej ze wszystkich gatunków. Niektóre rodzaje gołąbków faktycznie nie powinny pojawiać się na naszych talerzach, inne kiepsko smakują. Ale nie można tego powiedzieć o gołąbku jadalnym, modro-żółtym czy zielonkawym, które to w atlasie grzybów określane są jako wyśmienite okazy jadalne i oceniane bardzo wysoko pod względem walorów smakowych.

10 / 14Klejówki

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Klejówka alpejska nie zachęca wyglądem do zbioru. Równie nieciekawe są jej przyrodnie siostry: klejówka różowa, kleista i lepka. To niewielkie grzybki na chudych nóżkach i z niepozornymi kapelusikami. Wszystkie trzy wyglądają jak klasyczne "psiaki" z blaszkami, po które nikt by nie sięgnął. A jednak grzyby te określane są nie tylko jako jadalne, ale nawet jako całkiem smaczne. Najwidoczniej także tu, jak i w wielu innych wypadkach, pozory mylą...

11 / 14Mleczaj jadalny

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Z wyglądu trochę przypomina swojego bardziej znanego kolegę - mleczaja rydza. Od czerwca do października możemy go spotkać zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Entuzjaści mleczaja jadalnego twierdzą, że pod względem smaku nie ustępuje rydzowi ani na jotę. Doskonały jest zwłaszcza po upieczeniu z solą i kminkiem.

12 / 14Muchomor frędzlowaty i czerwonawy

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Nie dość, że muchomor, to jeszcze frędzlowaty. Nikt rozsądny po to białe cudo się nie schyli. A szkoda, bo grzyb jest bardzo dobry. Muchomor frędzlowaty nie jest jedynym smacznym i wbrew powszechnemu przekonaniu - jadalnym muchomorem. Bez obaw, a nawet ze smakiem, możemy też skosztować muchomora czerwonawego. Musimy być jednak pewni, iż nie mylimy go z muchomorem czerwonym (trującym!) Teoretycznie najłatwiej rozróżnić je po kropkach. W czerwonawym pokrywają równomiernie i bardzo gęsto cały kapelusz. Plamki czerwonego są większe i zazwyczaj nie występują, lub bardzo nielicznie, na czubku kapelusza. Jednak zanim zaczniemy zbierać muchomory na własną rękę, wybierzmy się do lasu z kimś kto się na nich zna.

13 / 14Muchomor cesarski

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Najszlachetniejszym spośród muchomorów jest muchomor cesarski. Jak wiele innych jest czerwony, jednak zazwyczaj nie ma kropek lub ma ich bardzo niewiele. Ponoć doskonale nadaje się na zupy i jako dodatek do mięs. Jedyną jego wadą jest to, że w Polsce występuje bardzo rzadko.

14 / 14Majówka wiosenna

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Wyśmienity grzyb jadalny, najlepiej nadający się na zupę i jako przyprawa do mięs - takie zdanie o majówce znajdziemy w atlasach grzybów. Mimo to, wśród "miejskich grzybiarzy", jest to okaz prawie nieznany. A szkoda, bo majówka jest nie tylko bardzo smaczna, ale i skraca czas oczekiwania na rozpoczęcie grzybowego sezonu. Pojawia się bowiem już w kwietniu i maju.

Wybrane dla Ciebie

Pożegnała Katarzynę Stoparczyk. "Będzie nam ciebie ogromnie brakować"
Pożegnała Katarzynę Stoparczyk. "Będzie nam ciebie ogromnie brakować"
Jego głos znają wszyscy. Mało kto wie, z kim był związany
Jego głos znają wszyscy. Mało kto wie, z kim był związany
Gdy stanęła tyłem, wszyscy zaniemówili. Bielizna w centrum uwagi
Gdy stanęła tyłem, wszyscy zaniemówili. Bielizna w centrum uwagi
"Efekt uboczny" seksu. Naukowcy mówią, jak działa na kobiety
"Efekt uboczny" seksu. Naukowcy mówią, jak działa na kobiety
"Świat dzisiaj zamilkł". Tak pożegnała Katarzynę Stoparczyk
"Świat dzisiaj zamilkł". Tak pożegnała Katarzynę Stoparczyk
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj