10 najbardziej trujących grzybów w Polsce
Lejkówka jadowita
Sezon grzybowy już za rogiem, dlatego warto przypomnieć sobie najbardziej trujące grzyby, które nigdy nie powinny znaleźć się w naszym koszyku.
Sezon grzybowy już za rogiem, dlatego warto przypomnieć sobie najbardziej trujące grzyby, które nigdy nie powinny znaleźć się w naszym koszyku.
Lejkówka jadowita, zwana również odbieloną, ma płaski kapelusz o średnicy około 4 centymetrów i walcowaty trzonek w kolorach od białego do cielistego. Z kolei jej blaszki są gęste i ściśle do siebie przylegające, najczęściej w kolorze szarawym. Grzyb ten rośnie od sierpnia do listopada, zazwyczaj na skrajach lasów i obrzeżach dróg. Łatwo pomylić go z twardzioszkiem przydrożnym, ale wyróżnia się mięsistymi plamami na kapeluszu. Twardzioszek ma również rzadsze blaszki. Warto pamiętać, że młode okazy lejówki są całe białe. Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się już po kwadransie do półgodziny od spożycia grzybów i należą do nich: silne pocenie, łzawienie, zaburzenia widzenia, wymioty, kolki żołądkowo-jelitowe. W skrajnych przypadkach może prowadzić również do śmierci.