Buddha bowl - co to takiego?
Są piękne, kolorowe, a na dodatek pełne zdrowia. Buddha bowls podbijają Instagram oraz blogi kulinarne. Przypominają nieco sałatkę, jednak składniki nie są wymieszane, a ułożone obok siebie. Dobrze skomponowane dodatki dostarczą odpowiednią ilość białka, witamin oraz soli mineralnych. Można eksperymentować ze smakami, kolorami i fakturami. Jak przygotować Buddha bowl?
Kulinarny hit z Instagrama
Na Instagramie pod hasztagiem #buddhabowl znajdziemy ponad 60 tysięcy zdjęć. Warto pokusić się o przygotowanie Buddha bowl nie tylko po to, by pochwalić się przed znajomymi pięknym i kolorowym posiłkiem. Poza walorami estetycznymi istotne są także te kulinarne i zdrowotne. Co powinno znaleźć się w misce? Przede wszystkim zielone warzywa liściaste – jarmuż, szpinak, sałata lodowa, rukola, cykoria, sałata rzymska. Kolejny element to zdrowe węglowodany, a więc dziki ryż, bataty, kasz jaglana, brązowy lub dziki ryż. Produkty białkowe – ciecierzyca, fasola, tofu, komosa ryżowa, zielony groszek. Nie może zabraknąć* źródła zdrowych tłuszczy* w postaci awokado, nasion chia, oliwy z oliwek, oleju kokosowego czy tahinhi. Do tego ulubione warzywa – marchewka, ogórek, cukinia, papryka, brokuły, rzodkiewka, kalafior, pomidory. Dzieło wieńczą dodatki takie jak orzechy, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika czy siemię lniane.
Postaw na różnorodność
Zanim ułożysz wszystkie składniki w misce, zadbaj o ich odpowiednią obróbkę. Warto postawić na różnorodność. Warzywa możesz pokroić w słupki, plasterki, kostkę albo za pomocą specjalnych obieraczek czy nożyków przygotować z nich nitki lub wstążki. Kaszę lub ryż ugotuj z dodatkiem aromatycznych przypraw lub soku z cytryny. Niektóre warzywa zostaw surowe, inne zgrilluj, podduś na oleju kokosowym lub upiecz. Pestki i nasiona upraż na suchej patelni.
Sos wieńczy dzieło
Warzywa najlepiej smakują w towarzystwie dipu lub sosu, dlatego gotową miskę można polać sosem czosnkowym, sojowym, chili. Świetnie sprawdzi się także hummus albo guacamole. Tak skomponowane Buddha bowl to doskonały pomysł na pożywny lunch lub kolację. Miskę wypełnioną zdrowymi i pysznymi składnikami możemy również zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę.
Skomponuj własną miskę
Składniki: garść liści szpinaku, 1/2 awokado, mała marchewka, kilka pomidorków cherry, batat, brukselka (6-8 sztuk), pół ogórka szklarniowego, pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej, sezam, 2 łyżki hummusu.
Przygotowanie: batata i brukselkę skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i upiecz do miękkości. Marchew za pomocą obieraczki pokrój w długie paski, ogórka i awokado pokrój w półplasterki. W misce ułóż liście szpinaku. Pozostałe składniki układaj obok siebie. Na środku połóż hummus. Posyp wszystko sezamem. Gotowe!