Nigdy nie jedz prosto z krzaka. Skutki mogą być opłakane
Choć fasolka szparagowa często gości na obiadowych stołach Polaków, nie każdy wie, że w pewnej formie nie wolno jej spożywać. Chodzi o surową fasolkę, prosto z krzaka. Posiada ona toksyny, szkodzące naszemu zdrowiu.
Letnie ogrody są pełne świeżych warzyw, które kuszą do spożycia prosto z krzaka. Jednak nie wszystkie z nich są bezpieczne w surowej formie. Fasolka szparagowa, choć pyszna i pożywna, zawiera naturalne toksyny, które mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości.
Toksyczne lektyny w fasolce szparagowej
Fasolka szparagowa zawiera lektyny, w tym fazynę, które są naturalnymi związkami obronnymi roślin. Dla ludzi mogą być one szkodliwe, powodując objawy takie jak nudności, wymioty czy bóle brzucha. Objawy te mogą pojawić się już po kilku godzinach od spożycia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
Spożycie surowej fasolki może prowadzić do krótkotrwałych, ale intensywnych dolegliwości. Oprócz problemów żołądkowych, mogą wystąpić zawroty głowy i dreszcze. Szczególnie narażone są dzieci, osoby starsze i wrażliwe, które mogą wymagać hospitalizacji.
Zawsze gotuj fasolkę szparagową
Na szczęście, gotowanie fasolki w osolonej wodzie przez kilkanaście minut neutralizuje toksyczne lektyny. Dzięki temu warzywo staje się nie tylko smaczne, ale i bezpieczne do spożycia. Użycie surowych strąków nie wystarczy bowiem, by usunąć ryzyko zatrucia.
Wzrost popularności surowych diet i soków warzywnych sprawia, że niektórzy eksperymentują z wieloma surowymi warzywami, w tym fasolką. Dodawanie jej nawet do smoothies czy sałatek bez gotowania to wciąż ryzykowna praktyka. Fasolka, podobnie jak inne strączkowe, zawsze wymaga obróbki termicznej.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.