Trzymasz je w lodówce? To powszechny błąd
Nie wszystkie warzywa lubią chłód lodówki. Jeśli zależy ci na pełni smaku i witamin, warto wiedzieć, które z nich lepiej zostawić na kuchennym blacie lub w spiżarni. Zdziwisz się, jak wiele z nich znacznie bardziej woli temperaturę pokojową.
Lodówka wydaje się najbezpieczniejszym miejscem na przechowywanie warzyw. Jednak nie wszystkie warzywa dobrze znoszą niską temperaturę. Niektóre tracą smak, inne szybciej się psują lub stają się gumowate. Podpowiadamy, które z nich lepiej trzymać z dala od tego urządzenia.
Tych warzyw nie przechowuj w lodówce
Wielu osobom wydaje się, że chłód lodówki przedłuży świeżość pomidorów, tymczasem jest odwrotnie. Przechowywane w niskiej temperaturze szybko tracą swój naturalny aromat, a ich skórka twardnieje, podczas gdy środek staje się mało apetyczny i wodnisty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Specjaliści zalecają, by pomidory trzymać poza lodówką, najlepiej w miejscu o stałej temperaturze, z dala od bezpośredniego światła. Dzięki temu zachowają pełnię smaku i wartości odżywczych.
Ogórki również nie lubią chłodu. W lodówce stają się miękkie, a ich skórka może pokryć się śluzem. Podobnie jest z papryką – niska temperatura powoduje, że traci chrupkość i szybciej się psuje. Najlepiej trzymać je w suchym, chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Nie każdy też wie, że ziemniaki w lodówce nie tylko tracą smak, ale także mogą wytwarzać szkodliwe substancje. Chłód sprawia, że skrobia przekształca się w cukier, co negatywnie wpływa na konsystencję i walory smakowe. Najlepiej trzymać ziemniaki w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu.
Podobnie zresztą jest z cebulą. W lodówce bowiem mięknie i zaczyna pleśnieć. Dużo lepszym rozwiązaniem użycie jest do jej przechowywania np. papierowej torby.
Warto zwrócić uwagę, czy warzywa są już obrane lub pokrojone. Ma to bowiem wpływ na sposób ich przechowywania. Marchew, buraki i pietruszkę można włożyć do lodówki, jeśli zostały wcześniej przygotowane. Natomiast w całości najlepiej trzymać je w chłodnym, przewiewnym miejscu, co pozwoli zachować ich jędrność i świeży smak.
Jak przechowywać warzywa, by dłużej były świeże?
Dbając o świeżość warzyw, zyskujemy nie tylko na smaku, ale i w portfelu. Aby cieszyć się nimi jak najdłużej, warto stosować się do kilku prostych zasad:
- Nie myj warzyw przed odłożeniem ich na miejsce, ponieważ nadmiar wody może powodować powstawanie na nich pleśni.
- Wybieraj ażurowe lub papierowe opakowania zamiast foliowych, by zapewnić warzywom swobodny przepływ powietrza.
- Trzymaj warzywa z dala od owoców, ponieważ te drugie wydzielają etylen, który może przyspieszyć proces psucia.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.