FitnessObiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy

Obiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy

Obiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

17.09.2018 19:03, aktual.: 29.11.2018 15:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lunchbox do pracy czy do szkoły nie musi być nudny. Jedzenie do pracy może być spożywane na zimno, a część potraw będzie smaczniejsza po podgrzaniu. Wypróbuj najlepsze przepisy na obiad do pracy i nie chodź więcej głodna!

Lunch do pracy: kalafiorowy ryż kokosowy

Składniki:

  • 1 mały kalafior.
  • 1 puszka mleczka kokosowego.
  • 1 łyżeczka pasty curry (zielona jest najłagodniejsza, czerwona najostrzejsza).
  • Ćwierć pęczka świeżej kolendry, umytej, osuszonej i posiekanej.
  • Pół łyżeczki kminku.
  • Pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry.
  • Ćwierć łyżeczki cynamonu.
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Zetrzyj kalafiora na drobnych oczkach tarki prosto do lunchboxa.
  • Zagotuj na małym ogniu zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, cały czas mieszając.
  • Do garnka dorzuć curry, kminek, mieloną kolendrę, cynamon, szczyptę soli i wymieszaj.
  • Podgrzewaj 2 minuty.
  • Zalej przyprawionym mleczkiem kokosowym ryż kalafiorowy w lunchboxie.
  • Posyp obficie świeżą kolendrą.
  • Wypróbuj obiad do pracy w wersji na zimno oraz na ciepło.

Jedzenie do pracy: wegańskie flaki z boczniaków

Składniki:

Przygotowanie:

  • Oczyść boczniaki i pokrój je w paski.
  • Umyj marchewkę, pietruszkę i selera.
  • Zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
  • Na rozgrzanym na patelni oleju smaż boczniaki przez 2 minuty, mieszając.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek, lubczyk, wędzoną paprykę, pieprz i smaż przez 2 minuty.
  • Dorzuć starte warzywa i smaż, mieszając, kolejne 10 minut.
  • W dużym garnku zagotuj pomidory z puszki z koncentratem, lekko je osól.
  • Ostrożnie przełóż do garnka zawartość patelni, wlej sos sojowy i litr wrzątku.
  • Gotuj flaki z boczniaków przez 20 minut na średnim ogniu, mieszając.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Do takiego lunchboxa pasują zarówno tylko świeże zioła, jak i pajda chleba albo ugotowana kasza.

Obiad do pracy: spaghetti z ogórka

Składniki:

  • 1 długi ogórek, obrany ze skórki.
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny.
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny.
  • 1 łyżka płynnego miodu.
  • 1 łyżka kaparów.
  • Pół obranej i bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli.
  • Szczypta czarnej soli.
  • Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
  • Świeża kolendra do podania.

Przygotowanie:

  • Potnij ogórka w paski przypominające spaghetti obieraczką typu julienne (w sprzedaży już od kilku zł, przyda się również do marchewki czy cukinii).
  • Posól ogórka i odstaw, aby puścił sok.
  • Przygotuj w miseczce sos z soku i skórki z cytryny oraz miodu.
  • Odlej płyn spod spaghetti.
  • Polej ogórka winegretem i dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj spaghetti z ogórka na zimno, posypane kaparami, cebulą, kolendrą i oprószone pieprzem.