FitnessObiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy
Obiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
17.09.2018 19:03, aktual.: 29.11.2018 15:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lunchbox do pracy czy do szkoły nie musi być nudny. Jedzenie do pracy może być spożywane na zimno, a część potraw będzie smaczniejsza po podgrzaniu. Wypróbuj najlepsze przepisy na obiad do pracy i nie chodź więcej głodna!
Lunch do pracy: kalafiorowy ryż kokosowy
Składniki:
Przygotowanie:
- Zetrzyj kalafiora na drobnych oczkach tarki prosto do lunchboxa.
- Zagotuj na małym ogniu zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, cały czas mieszając.
- Do garnka dorzuć curry, kminek, mieloną kolendrę, cynamon, szczyptę soli i wymieszaj.
- Podgrzewaj 2 minuty.
- Zalej przyprawionym mleczkiem kokosowym ryż kalafiorowy w lunchboxie.
- Posyp obficie świeżą kolendrą.
- Wypróbuj obiad do pracy w wersji na zimno oraz na ciepło.
Jedzenie do pracy: wegańskie flaki z boczniaków
Składniki:
- 250 g boczniaków.
- 1 puszka krojonych pomidorów.
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- 1 mała marchewka.
- 1 mały korzeń pietruszki.
- Kawałek selera.
- 2 ziela angielskie.
- 4 liście laurowe.
- 1 łyżka suszonego majeranku.
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku.
- Pół łyżeczki suszonego lubczyku.
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej).
- Świeżo zmielony pieprz.
- Odrobina soli.
- 2 łyżki sosu sojowego.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Oczyść boczniaki i pokrój je w paski.
- Umyj marchewkę, pietruszkę i selera.
- Zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
- Na rozgrzanym na patelni oleju smaż boczniaki przez 2 minuty, mieszając.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek, lubczyk, wędzoną paprykę, pieprz i smaż przez 2 minuty.
- Dorzuć starte warzywa i smaż, mieszając, kolejne 10 minut.
- W dużym garnku zagotuj pomidory z puszki z koncentratem, lekko je osól.
- Ostrożnie przełóż do garnka zawartość patelni, wlej sos sojowy i litr wrzątku.
- Gotuj flaki z boczniaków przez 20 minut na średnim ogniu, mieszając.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do takiego lunchboxa pasują zarówno tylko świeże zioła, jak i pajda chleba albo ugotowana kasza.
Obiad do pracy: spaghetti z ogórka
Składniki:
- 1 długi ogórek, obrany ze skórki.
- 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny.
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny.
- 1 łyżka płynnego miodu.
- 1 łyżka kaparów.
- Pół obranej i bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli.
- Szczypta czarnej soli.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
- Świeża kolendra do podania.
Przygotowanie:
- Potnij ogórka w paski przypominające spaghetti obieraczką typu julienne (w sprzedaży już od kilku zł, przyda się również do marchewki czy cukinii).
- Posól ogórka i odstaw, aby puścił sok.
- Przygotuj w miseczce sos z soku i skórki z cytryny oraz miodu.
- Odlej płyn spod spaghetti.
- Polej ogórka winegretem i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj spaghetti z ogórka na zimno, posypane kaparami, cebulą, kolendrą i oprószone pieprzem.