FitnessObiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy
Obiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
17.09.2018 19:03, aktualizacja: 29.11.2018 15:58
Lunchbox do pracy czy do szkoły nie musi być nudny. Jedzenie do pracy może być spożywane na zimno, a część potraw będzie smaczniejsza po podgrzaniu. Wypróbuj najlepsze przepisy na obiad do pracy i nie chodź więcej głodna!
Lunch do pracy: kalafiorowy ryż kokosowy
Składniki:
Przygotowanie:
- Zetrzyj kalafiora na drobnych oczkach tarki prosto do lunchboxa.
- Zagotuj na małym ogniu zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, cały czas mieszając.
- Do garnka dorzuć curry, kminek, mieloną kolendrę, cynamon, szczyptę soli i wymieszaj.
- Podgrzewaj 2 minuty.
- Zalej przyprawionym mleczkiem kokosowym ryż kalafiorowy w lunchboxie.
- Posyp obficie świeżą kolendrą.
- Wypróbuj obiad do pracy w wersji na zimno oraz na ciepło.
Jedzenie do pracy: wegańskie flaki z boczniaków
Składniki:
- 250 g boczniaków.
- 1 puszka krojonych pomidorów.
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- 1 mała marchewka.
- 1 mały korzeń pietruszki.
- Kawałek selera.
- 2 ziela angielskie.
- 4 liście laurowe.
- 1 łyżka suszonego majeranku.
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku.
- Pół łyżeczki suszonego lubczyku.
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej).
- Świeżo zmielony pieprz.
- Odrobina soli.
- 2 łyżki sosu sojowego.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Oczyść boczniaki i pokrój je w paski.
- Umyj marchewkę, pietruszkę i selera.
- Zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
- Na rozgrzanym na patelni oleju smaż boczniaki przez 2 minuty, mieszając.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek, lubczyk, wędzoną paprykę, pieprz i smaż przez 2 minuty.
- Dorzuć starte warzywa i smaż, mieszając, kolejne 10 minut.
- W dużym garnku zagotuj pomidory z puszki z koncentratem, lekko je osól.
- Ostrożnie przełóż do garnka zawartość patelni, wlej sos sojowy i litr wrzątku.
- Gotuj flaki z boczniaków przez 20 minut na średnim ogniu, mieszając.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do takiego lunchboxa pasują zarówno tylko świeże zioła, jak i pajda chleba albo ugotowana kasza.
Obiad do pracy: spaghetti z ogórka
Składniki:
- 1 długi ogórek, obrany ze skórki.
- 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny.
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny.
- 1 łyżka płynnego miodu.
- 1 łyżka kaparów.
- Pół obranej i bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli.
- Szczypta czarnej soli.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
- Świeża kolendra do podania.
Przygotowanie:
- Potnij ogórka w paski przypominające spaghetti obieraczką typu julienne (w sprzedaży już od kilku zł, przyda się również do marchewki czy cukinii).
- Posól ogórka i odstaw, aby puścił sok.
- Przygotuj w miseczce sos z soku i skórki z cytryny oraz miodu.
- Odlej płyn spod spaghetti.
- Polej ogórka winegretem i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj spaghetti z ogórka na zimno, posypane kaparami, cebulą, kolendrą i oprószone pieprzem.