FitnessObiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy

Obiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy

Obiad do pracy. Ożyw swój lunchbox do pracy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa
17.09.2018 19:03, aktualizacja: 29.11.2018 15:58

Lunchbox do pracy czy do szkoły nie musi być nudny. Jedzenie do pracy może być spożywane na zimno, a część potraw będzie smaczniejsza po podgrzaniu. Wypróbuj najlepsze przepisy na obiad do pracy i nie chodź więcej głodna!

Lunch do pracy: kalafiorowy ryż kokosowy

Składniki:

  • 1 mały kalafior.
  • 1 puszka mleczka kokosowego.
  • 1 łyżeczka pasty curry (zielona jest najłagodniejsza, czerwona najostrzejsza).
  • Ćwierć pęczka świeżej kolendry, umytej, osuszonej i posiekanej.
  • Pół łyżeczki kminku.
  • Pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry.
  • Ćwierć łyżeczki cynamonu.
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Zetrzyj kalafiora na drobnych oczkach tarki prosto do lunchboxa.
  • Zagotuj na małym ogniu zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, cały czas mieszając.
  • Do garnka dorzuć curry, kminek, mieloną kolendrę, cynamon, szczyptę soli i wymieszaj.
  • Podgrzewaj 2 minuty.
  • Zalej przyprawionym mleczkiem kokosowym ryż kalafiorowy w lunchboxie.
  • Posyp obficie świeżą kolendrą.
  • Wypróbuj obiad do pracy w wersji na zimno oraz na ciepło.

Jedzenie do pracy: wegańskie flaki z boczniaków

Składniki:

Przygotowanie:

  • Oczyść boczniaki i pokrój je w paski.
  • Umyj marchewkę, pietruszkę i selera.
  • Zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
  • Na rozgrzanym na patelni oleju smaż boczniaki przez 2 minuty, mieszając.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek, lubczyk, wędzoną paprykę, pieprz i smaż przez 2 minuty.
  • Dorzuć starte warzywa i smaż, mieszając, kolejne 10 minut.
  • W dużym garnku zagotuj pomidory z puszki z koncentratem, lekko je osól.
  • Ostrożnie przełóż do garnka zawartość patelni, wlej sos sojowy i litr wrzątku.
  • Gotuj flaki z boczniaków przez 20 minut na średnim ogniu, mieszając.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Do takiego lunchboxa pasują zarówno tylko świeże zioła, jak i pajda chleba albo ugotowana kasza.

Obiad do pracy: spaghetti z ogórka

Składniki:

  • 1 długi ogórek, obrany ze skórki.
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny.
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny.
  • 1 łyżka płynnego miodu.
  • 1 łyżka kaparów.
  • Pół obranej i bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli.
  • Szczypta czarnej soli.
  • Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
  • Świeża kolendra do podania.

Przygotowanie:

  • Potnij ogórka w paski przypominające spaghetti obieraczką typu julienne (w sprzedaży już od kilku zł, przyda się również do marchewki czy cukinii).
  • Posól ogórka i odstaw, aby puścił sok.
  • Przygotuj w miseczce sos z soku i skórki z cytryny oraz miodu.
  • Odlej płyn spod spaghetti.
  • Polej ogórka winegretem i dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj spaghetti z ogórka na zimno, posypane kaparami, cebulą, kolendrą i oprószone pieprzem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także