FitnessOgórek - kalorie, wartości odżywcze i właściwości

Ogórek - kalorie, wartości odżywcze i właściwości

Ogórek - kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF
20.11.2018 12:37

Ogórek to warzywo niezwykle popularne w naszej codziennej diecie. Kroimy go na kanapki, dodajemy do sałatek, gotujemy z niego zupy czy zajadamy na surowo. Ogórki są cenione za niską kaloryczność, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Co warto wiedzieć o tych niepozornych, zielonych warzywach z naszych przydomowych ogródków?

Kilka słów o ogórku

Ogórek to zielone warzywo, które pochodzi z rodziny dyniowatych. Najprawdopodobniej przywędrował do nas z Indii. Ogórek to roślina pnąca o żółtych kwiatach, z których powstaje podłużny, zielony owoc. Owoce ogórka pokryte są dość grubą, zieloną skórką, a ich jasnozielony miąższ wypełniony jest drobnymi nasionkami. Na świecie występuje ponad 50 odmian uprawnych ogórków, które różnią się między sobą wielkością, kolorem, kształtem, a także smakiem. Smak ogórka jest bardzo delikatny, łagodny i orzeźwiający. Sezon ogórkowy przypada na okres wakacyjny, który trwa od czerwca do sierpnia.

Ogórek - wartości odżywcze

Ogórki w 96 proc. składają się z wody. Pomimo takiego składu można w nich znaleźć niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. W miąższu ogórka zawarte są witaminy A i C oraz witaminy z grupy B, w tym witaminy B1, B3 i B6. Ogórki są także źródłem cynku, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego.

W ogórkach znajduje się także niewielka, ale znacząca ilość błonnika pokarmowego. W 100 g ogórka znajduje się ok. 0,4 g tego związku. Ilości składników mineralnych nie są jednak wysokie i nie wystarczają, by wyczerpać dzienne zapotrzebowanie. Dodatkowo, trzeba pamiętać, że najwięcej minerałów znajduje się w skórce ogórka, która zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. Dlatego też, zamiast obierać ogórka ze skórki, lepiej dokładnie go umyć i zjadać w całosći.

Ogórek - kalorie

Ogórek jest warzywem, które śmiało można spożywać w trakcie diety odchudzającej. To warzywo niskokaloryczne. W 100 g ogórka znajduje się ok. 6-8 kcal. Co oznacza, że jeden, całkiem duży ogórek o wadze 250 g dostarcza organizmowi nie więcej niż 25 kcal. Dodatkowo ogórki charakteryzują się niską wartością indeksu glikemicznego IG ogórka wynosi 15. Dlatego też jest to warzywo polecane osobom odchudzającym się oraz zmagającym się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Ogórek - właściwości prozdrowotne

Ogórki są cenionymi warzywami ze względu na swoje właściwości. Błonnik pokarmowy zawarty w ogórkach reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, a także zapewnia uczucie sytości. Przy jego niskiej kaloryczności jest to niewątpliwą zaletą podczas kuracji odchudzającej. Ogórek jest warzywem zawierającym związki alkalizujące, przez co posiada właściwości odkwaszające organizm.

Ogórki działają lekko moczopędnie i są pomocne w usuwaniu toksyn z organizmu. Sterole roślinne zawarte w ogórkach obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Kukurbitacyny, które nadają ogórkom lekko gorzkawy posmak, chronią przed rakiem trzustki i rakiem prostaty. Ogórki często są wykorzystywane w kosmetyce, ponieważ zmniejszają opuchliznę i likwidują cienie pod oczami. Wyciągi z ogórka oczyszczają skórę i widocznie zmniejszają rozszerzone pory.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także