Oto powód pękających słoików. Nie wszyscy o tym wiedzą

Wielu z nas latem zabiera się za domowe przetwory, ale niewielu wie, że jeden drobny błąd może doprowadzić do pęknięcia słoików. Chodzi o sposób ich wyparzania i moment, w którym wkładamy je do piekarnika.

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawęNiewiele osób zdaje sobie z tego sprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Wraz z nadejściem lata wiele osób wraca do tradycyjnego przygotowywania domowych przetworów. Kluczowym elementem całego procesu jest użycie czystych, sterylnych słoików, które zapewnią bezpieczeństwo i trwałość zapasów. Większość z nas pamięta o dokładnym umyciu słoików wodą z płynem do naczyń. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to za mało.

Dlaczego trzeba wyparzać słoiki?

Wyparzanie to nie tylko kwestia higieny. Słoiki, które nie zostały odpowiednio wysterylizowane, mogą pękać w kontakcie z wysoką temperaturą, na przykład podczas pasteryzacji. Co więcej, resztki bakterii czy pleśni mogą doprowadzić do zepsucia całej zawartości, niezależnie od tego, jak świeże produkty użyliśmy. Dlatego przed przystąpieniem do wekowania należy słoiki nie tylko umyć, ale i wyparzyć. Coraz więcej osób decyduje się na wyparzanie ich w piekarniku - to wygodna i skuteczna metoda, o ile zostanie przeprowadzona poprawnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Jak poprawnie wyparzyć słoiki w piekarniku?

Proces jest prosty, ale wymaga zachowania kilku kluczowych zasad. Na początku należy dokładnie umyć słoiki wodą z płynem do naczyń i spłukać je pod bieżącą wodą. Ważne, by poczekać, aż całkowicie wyschną. Następnie ustawiamy je na blaszce do pieczenia. I tu najczęściej popełniany błąd: nie wolno wkładać słoików do już rozgrzanego piekarnika. To właśnie to działanie powoduje, że szkło pęka z powodu gwałtownej zmiany temperatury.

Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika, a dopiero potem ustawić temperaturę na 100 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, należy zostawić słoiki w środku na około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy urządzenie i pozwalamy słoikom ostygnąć, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni