WAŻNE
TERAZ

Sabotaż na kolei: prokuratura wydała listy gończe

Oto powód pękających słoików. Nie wszyscy o tym wiedzą

Wielu z nas latem zabiera się za domowe przetwory, ale niewielu wie, że jeden drobny błąd może doprowadzić do pęknięcia słoików. Chodzi o sposób ich wyparzania i moment, w którym wkładamy je do piekarnika.

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawęNiewiele osób zdaje sobie z tego sprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Wraz z nadejściem lata wiele osób wraca do tradycyjnego przygotowywania domowych przetworów. Kluczowym elementem całego procesu jest użycie czystych, sterylnych słoików, które zapewnią bezpieczeństwo i trwałość zapasów. Większość z nas pamięta o dokładnym umyciu słoików wodą z płynem do naczyń. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to za mało.

Dlaczego trzeba wyparzać słoiki?

Wyparzanie to nie tylko kwestia higieny. Słoiki, które nie zostały odpowiednio wysterylizowane, mogą pękać w kontakcie z wysoką temperaturą, na przykład podczas pasteryzacji. Co więcej, resztki bakterii czy pleśni mogą doprowadzić do zepsucia całej zawartości, niezależnie od tego, jak świeże produkty użyliśmy. Dlatego przed przystąpieniem do wekowania należy słoiki nie tylko umyć, ale i wyparzyć. Coraz więcej osób decyduje się na wyparzanie ich w piekarniku - to wygodna i skuteczna metoda, o ile zostanie przeprowadzona poprawnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Jak poprawnie wyparzyć słoiki w piekarniku?

Proces jest prosty, ale wymaga zachowania kilku kluczowych zasad. Na początku należy dokładnie umyć słoiki wodą z płynem do naczyń i spłukać je pod bieżącą wodą. Ważne, by poczekać, aż całkowicie wyschną. Następnie ustawiamy je na blaszce do pieczenia. I tu najczęściej popełniany błąd: nie wolno wkładać słoików do już rozgrzanego piekarnika. To właśnie to działanie powoduje, że szkło pęka z powodu gwałtownej zmiany temperatury.

Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika, a dopiero potem ustawić temperaturę na 100 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, należy zostawić słoiki w środku na około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy urządzenie i pozwalamy słoikom ostygnąć, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Magda Mołek żegna Agnieszkę Maciąg. Poruszające wspomnienie
Magda Mołek żegna Agnieszkę Maciąg. Poruszające wspomnienie
Zimowy nawyk wielu Polaków. Ekspertka mówi o konsekwencjach
Zimowy nawyk wielu Polaków. Ekspertka mówi o konsekwencjach
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie
Tak zareagował na jej śmierć. Były mąż dodał zdjęcie
Tak zareagował na jej śmierć. Były mąż dodał zdjęcie
Zadała szyku na ściance. Postawiła na skórzaną mini i panterkę
Zadała szyku na ściance. Postawiła na skórzaną mini i panterkę
To wtedy pokazała się po raz ostatni. Oto jak wyglądała
To wtedy pokazała się po raz ostatni. Oto jak wyglądała
Rozbierana sesja za "ogromne pieniądze". Tak komentowała ofertę
Rozbierana sesja za "ogromne pieniądze". Tak komentowała ofertę
Był jej pierwszym mężem. "Niespodziewanie szybko zaszłam w ciążę"
Był jej pierwszym mężem. "Niespodziewanie szybko zaszłam w ciążę"
Klasa sama w sobie. Stanęła na ściance w małej czarnej
Klasa sama w sobie. Stanęła na ściance w małej czarnej
Racewicz żegna Maciąg. Jej słowa poruszyły internautów
Racewicz żegna Maciąg. Jej słowa poruszyły internautów
Przyszła na pokaz mody. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Przyszła na pokaz mody. Aż trudno oderwać od niej wzrok
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥