Oto powód pękających słoików. Nie wszyscy o tym wiedzą

Wielu z nas latem zabiera się za domowe przetwory, ale niewielu wie, że jeden drobny błąd może doprowadzić do pęknięcia słoików. Chodzi o sposób ich wyparzania i moment, w którym wkładamy je do piekarnika.

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawęNiewiele osób zdaje sobie z tego sprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Wraz z nadejściem lata wiele osób wraca do tradycyjnego przygotowywania domowych przetworów. Kluczowym elementem całego procesu jest użycie czystych, sterylnych słoików, które zapewnią bezpieczeństwo i trwałość zapasów. Większość z nas pamięta o dokładnym umyciu słoików wodą z płynem do naczyń. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to za mało.

Dlaczego trzeba wyparzać słoiki?

Wyparzanie to nie tylko kwestia higieny. Słoiki, które nie zostały odpowiednio wysterylizowane, mogą pękać w kontakcie z wysoką temperaturą, na przykład podczas pasteryzacji. Co więcej, resztki bakterii czy pleśni mogą doprowadzić do zepsucia całej zawartości, niezależnie od tego, jak świeże produkty użyliśmy. Dlatego przed przystąpieniem do wekowania należy słoiki nie tylko umyć, ale i wyparzyć. Coraz więcej osób decyduje się na wyparzanie ich w piekarniku - to wygodna i skuteczna metoda, o ile zostanie przeprowadzona poprawnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Jak poprawnie wyparzyć słoiki w piekarniku?

Proces jest prosty, ale wymaga zachowania kilku kluczowych zasad. Na początku należy dokładnie umyć słoiki wodą z płynem do naczyń i spłukać je pod bieżącą wodą. Ważne, by poczekać, aż całkowicie wyschną. Następnie ustawiamy je na blaszce do pieczenia. I tu najczęściej popełniany błąd: nie wolno wkładać słoików do już rozgrzanego piekarnika. To właśnie to działanie powoduje, że szkło pęka z powodu gwałtownej zmiany temperatury.

Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika, a dopiero potem ustawić temperaturę na 100 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, należy zostawić słoiki w środku na około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy urządzenie i pozwalamy słoikom ostygnąć, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀