Po japońsku
Jeśli nudzi cię gotowanie sięgnij po przepisy z kuchni japońskiej. Sprawdź jak różnorodnie można przyrządzić zwykły ryż, przekonaj się na ile sposobów można przygotować zwykłą kapustę.
22.06.2006 | aktual.: 28.06.2010 19:08
Jeśli nudzi cię gotowanie sięgnij po przepisy z kuchni japońskiej. Zobacz jak można wykorzystać na przykład jabłka czy brzoskwinie i skomponować z nich prawdziwe dzieło sztuki, sprawdź jak różnorodnie można przyrządzić zwykły ryż, przekonaj się na ile sposobów można przygotować zwykłą kapustę.
Warzywa z mięsem lub owocami morza
Zupy nie solimy, ponieważ miso zawiera sól. Japończycy jedzą ją na śniadanie, obiad i kolację. Małą ceramiczną łyżeczką lub pałeczkami, a wywar wypijają.
- 2 liście kapusty pekińskiej lub włoskiej
- kilkanaście krewetek
- 1 marchewka
- szczypiorek
- kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
- łyżka pasty miso (sfermentowane nasiona soi plus sól morska, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
- bulion z ryby (niekoniecznie)
Kapustę po umyciu pokroić w prostokątne kawałki o dłuższym boku 3-5 cm. Marchewkę w plasterki lub słupki. Pięć filiżanek bulionu z ryby lub wody zagotować, dodać krewetki, marchew, połowę miso i imbir. Gotować 10 minut. Dodać pozostałe miso i kapustę, pogotować 5 min. Zupę podawać w głębokich porcelanowych miseczkach napełnionych płynem do połowy. Na dnie miseczki ułożyć dekoracyjnie składniki zupy. Posypać szczypiorkiem. Obok podać ryż ugotowany na sypko.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
HARMONIA YIN I JANG Tempura może zastąpić grillowanie
Tempurę jada się zawsze na gorąco. Podaje na papierowej serwetce tak, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Obok można położyć ćwiartki cytryny, utartą białą rzodkiew, cli tzw sopel lodu. Tempura może zastąpić grillowanie i stać się atrakcją przyjęcia na świeżym powietrzu.
Warzywa:
- do wyboru kilka różyczek kalafiora i brokuła, zielona papryka, marchew, gałązki natki pietruszki lub młodego selera, kłącze imbiru, cząstki dyni
- pieczarki, prawdziwki lub grzyby shiitake
- ryby o białym mięsie, owoce morza, kawałki mięsa
- olej do smażenia
Sos do maczania:
- 1,75 filiżanki wywaru z ryby i wodorostów Kombu
- 1/3 filiżanki sosu sojowego
Ciasto na tempurę:
- 2 jajka
- 2 filiżanki mąki
Do głębokiej miski wbić jajka, wlać 1,5 lodowatej wody, dodać mąkę. Roztrzepać ciasto tak, aby zostały małe grudki nie rozmieszanej mąki. Ciasto powinno być trochę bardziej lejące niż na naleśniki. Oliwą rozgrzać w szerokim rondlu do tem. ok. 180 stopni. Dokładnie osuszone składniki, drobno pokrojone, maczać w cieście i natychmiast wrzucać na olej. Po usmażeniu ciasto powinno mieć jasnozłoty kolor, a powierzchnię nierówną. Składniki sosu wymieszać i podać w miseczce.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
HARMONIA YIN I JANG Ryż z sałatką z kiełków
Sałatkę z kiełków można także przyrządzić z innych warzyw gotowanych lub surowych: marchwi, rzepy, ogórka.
Sałatka:
- 25 dag kiełków soi lub fasolki mung
- 10 małych czerwonych rzodkiewek
- 3 łyżeczki sezamu
- 2 małe zielone papryki
Sos:
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- łyżka oleju
Umyte rzodkiewki pociąć w drobne plasterki. Paprykę - wzdłuż na ćwiartki, następnie w poprzek na 3-milimetrowe paski. Kiełki, rzodkiewkę i paprykę wrzucić na 1 minutę do gotującej się wody. Odcedzić, oziębić w zimnej wodzie, zimne warzywa połączyć z wymieszanym sosem. Sezam uprażyć na patelni o grubym dnie na średnim ogniu, mieszając aż ziarna będą lekko brązowe i zaczną pękać z lekkim trzaskiem (ok. 2 min.).
Ryż umyć w zimnej wodzie, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut w lecie, a godzinę w zimie, aby ziarna namokły (na1 filiżankę ryżu - 1,25 filiżanki wody). Gotować w garnku o grubym dnie ze szczelną pokrywką od zagotowania 5 minut na średnim ogniu, potem przez 15 na małym. Po wyłączeniu jeszcze przez 10 minut trzymać ryż na kuchni pod przykryciem. W trakcie gotowania nie odkrywać przykrywki.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
HARMONIA YIN I JANG Fantazyjne owoce
Japończycy układają je jak obraz. Owoce powinny być dobrane kształtem i kolorem tak, aby tworzyły dekoracyjną kompozycję. Nie powinno być ich zbyt dużo, a poszczególne układy nie powinny stykać się ze sobą. Japończycy potrafią pokroić i ułożyć zwykłe owoce tak, że wyglądają jak obraz:
- brzoskwinia
- jabłko
- kiść winogron
- kiwi
- śliwki mirabelki
Jabłka podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Z każdej części wycinamy od strony pokrytej skórką trójkątny klin, z tego klina następny i jeszcze jeden. Ilość klinów zależy od wielkości jabłka. Kliny składamy w ćwiartkę i rozsuwamy nieco wzdłuż osi, nadając im dekoracyjny wygląd. Brzoskwinie tniemy w plastry, układamy na nich inne owoce.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
HARMONIA YIN I JANG Maria Kącka-Hem