Kuchnia chińska - harmonia yin i jang

Północ gotuje słono, Południe słodko, Wschód ostro, a Zachód kwaśno. Najbardziej ostra jest kuchnia Seczuanu, inny aromat i smak ma kuchnia Kantonu – przeważają w niej egzotyczne, chrupiące owoce i warzywa oraz ryby i skorupiaki. Cztery smaki ze wszystkich stron Chin łączą się w idealnych proporcjach, tak aby została zachowana równowaga energetyczna yin i yang.


Obraz

Północ gotuje słono, Południe słodko, Wschód ostro, a Zachód kwaśno. Najbardziej ostra jest kuchnia Seczuanu – podobno dzieci w Seczuanie już od najmłodszych lat jako smakołyk dostają małą papryczkę chili, zamiast słodyczy. Inny aromat i smak ma kuchnia Kantonu – przeważają w niej egzotyczne, chrupiące owoce i warzywa oraz ryby i skorupiaki. Cztery smaki ze wszystkich stron Chin łączą się w idealnych proporcjach, tak aby została zachowana równowaga energetyczna yin i yang.

Przysłowie chińskie głosi „błąd leży w pośpiechu”. Mądrość, którą Chińczycy wyznają w życiu codziennym, dotyczy również zaplecza kuchennego - chińskie dania, choć smaczne i oryginalne, są czasochłonne i wymagają cierpliwości. Chiński kucharz obraca się w krainie różnorakich kształtów, aromatów i smaków – najważniejszymi z nich są smaki: słony, słodki, ostry, gorzki i kwaśny oraz kształty - kostka, nić, jednolita masa, siekanina i plaster.

Chińczycy mają kulinarną fantazję!

"Chinese food" podbija serca coraz większej ilości Polaków. Można je kupić w sklepie i przyrządzić na swój sposób, odwiedzić chińską restaurację, albo zwyczajnie zamówić danie „na wynos”. Każdy, kto choć raz spróbuje chińskich smakołyków przekona się, że w anegdocie o różnicy między kuchnią japońską i chińską z pointą – „Chińczyk je wszystko, co mu w ręce wpadnie, a Japończyk je pięknie” jest niewiele prawdy. Chińczycy mają kulinarną fantazję i w taki sposób dobierają składniki, aby przyrządzone danie współgrało z panującą aurą i harmonizowało z aktualnym stanem fizycznym organizmu. Dla przykładu, cebula reguluje czynności płuc i pracę jelit, pomidory dobrze działają na serce, natomiast słodkie potrawy z dodatkiem cynamonu korzystnie wpływają na funkcjonowanie śledziony i trzustki.

Smak czosnku i zapach imbiru

Chińczycy gustują w ostrych potrawach. W ich kuchni nie może zabraknąć cebuli, czosnku i przypraw, takich jak imbir, cynamon oraz oczywiście pieprz seczuański, od którego lekko drętwieje język. Przygotowując chińską potrawę, nie możemy zapomnieć o garści goździków, anyżu oraz o... koprze włoskim – wymienione przyprawy, obok pieprzu i cynamonu są podstawowymi składnikami dostępnej w Polsce, słynnej przyprawy „Pięciu smaków”.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Ryż – symbol życia

To niezastąpiona podstawa posiłków – Chińczycy mają do niego wielki szacunek – jeśli będziesz jadł kiedykolwiek w towarzystwie Chińczyka, nie zostawiaj na talerzu niedojedzonej potrawy, zwłaszcza ryżu - w ten sposób możesz obrazić swojego towarzysza przy stole. Ryż to w Chinach życiodajny plon ziemi - na południu kraju funkcjonują nawet przysłowia i anegdoty wyrażające wielki do niego szacunek. Jeśli człowiek stracił pracę, wydarzenie to kwituje się stwierdzeniem – „potłukła mu się miseczka z ryżem”. Dla Europejczyków legendy i anegdoty związane z głównym składnikiem chińskich dań, wydają się być niezrozumiałe, nie wiążemy z nimi żadnych emocji i wrażeń innych, niż kulinarne. Natomiast Chińczycy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie legendę o tym, jak ich przodkowie odkryli ryż. Mit głosi, że w czasach wielkich powodzi, kiedy ludzie głodowali z powodu wyniszczenia upraw, zaczęto polować na zwierzynę. Któregoś dnia do jednej z ludzkich osad przywędrował dziki pies. Na jego ogonie zauważono żółte ziarna –
zasadzono je i w ten sposób zapoczątkowano uprawę ryżu.

Dziś, w większych sklepach w Polsce, możemy kupić nie tylko zwykły, łuskany ryż w torebkach, ale również papier ryżowy, dzięki któremu przygotujemy pyszne sajgonki, makaron ryżowy, chleb ryżowy, kluski ryżowe i wafle ryżowe. W wymienione składniki można zakupić również on-line, w sklepach internetowych, oferujących produkty spożywcze ze wszystkich zakątków świata.

Chińskie wynalazki

Chińczycy mają na swoim koncie kulinarne osiągnięcia, dzięki którym ich kuchnia stała się powszechnie znana w Europie i na całym świecie. Bo który naród potrafi tak marynować jak mieszkańcy Seczuanu, Kantonu i Szanghaju? To właśnie oni opracowali taką metodę marynowania, aby mięso było kruche, miękkie, aksamitnie gładkie i nie kurczyło się. Aby osiągnąć pożądany efekt, należy wymieszać mięso ze skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną, jajkiem oraz taką ilością wody, jaką mięso jest w stanie wchłonąć. Wynalazkiem chińskim są również pałeczki, które upowszechniły się w Chinach już 3 tys. lat p.n.e. oraz żelazny wok (2,5 tys. lat p.n.e.) – patelnia z półokrągłym dnem, wykorzystywana do gotowania na otwartym ogniu.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Kuchnia z czterech stron Chin

Najbardziej popularne pootrawy, które możemy spotkać w polskich restauracjach lub przyrządzić samodzielnie, pochodzą z menu kuchni seczuańskiej, słynącej z potraw bardzo ostrych, kantońskiej - łagodniejszej i bogatszej w tropikalne owoce i warzywa oraz pekińskiej - obfitującej w owoce morza.

W Kantonie królują papryczki chili

Kanton może się poszczycić najbardziej wyrafinowaną kuchnią w Państwie Środka. Kura w stu kwiatach, kurczak w mandarynkach lub ryba w imbirze smażona w dużej ilości tłuszczu to tylko nieliczne z tysiąca kulinarnych propozycji. Na stołach Chińczyków z Południa królują również krewetki i kraby, płetwy rekina i kalmary podawane w przeróżnych sosach – chili, sojowym, korzennym, miodowym lub po prostu z ketchupem, czosnkiem i cebulą.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

W Pekinie - bułeczki i makarony

Podstawowe produkty pekińskiej kuchni to warzywa w każdej postaci, baranina i jagnięcina oraz owoce morza. Do sałatek głównie używa się białej kapusty, marchwi, papryki, cebuli i pomidorów. Charakterystyczne dla tego regionu są aromatyczne sosy i dania z mięsa oraz słodkie naleśniki.

Kuchnia Syczuańska - pikantnie i fantazyjnie

Potrawy przyprawia się ostrą papryką. Szczególnie smaczne są solone warzywa, podawane jako pikantne przyprawy. Charakterystyczne dla Syczuanu są również wędzone mięsiwa (np. wędzone żeberka) oraz kwaszone warzywa.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Mogą wyprzeć chryzantemy. Na grobie przetrwają całą zimę
Mogą wyprzeć chryzantemy. Na grobie przetrwają całą zimę
Watson szczerze o małżeństwie. "Wszyscy jesteśmy poddawani presji"
Watson szczerze o małżeństwie. "Wszyscy jesteśmy poddawani presji"
Kasia Tusk uwielbia nosić legginsy. Oto jak stylizuje je jesienią
Kasia Tusk uwielbia nosić legginsy. Oto jak stylizuje je jesienią
Tak wygląda jego emerytura. "Co drugi dzień w innym hotelu"
Tak wygląda jego emerytura. "Co drugi dzień w innym hotelu"
Pojawiają się w domach. Nigdy nie zabijaj, gdy wejdą do środka
Pojawiają się w domach. Nigdy nie zabijaj, gdy wejdą do środka
Mówi, czy jest singielką. Rozwiewa wątpliwości
Mówi, czy jest singielką. Rozwiewa wątpliwości
Nigdy nie sadź w ogrodzie. Kosztowne ryzyko
Nigdy nie sadź w ogrodzie. Kosztowne ryzyko
Przysiadła w kafejce w Paryżu. Spójrzcie na buty. Były modne lata temu
Przysiadła w kafejce w Paryżu. Spójrzcie na buty. Były modne lata temu
Mówi o swojej seksualności. "Po trzydziestce dostała szału"
Mówi o swojej seksualności. "Po trzydziestce dostała szału"
Gdzie wyrzucić blister po lekach? Nagminnie trafia do złego kosza
Gdzie wyrzucić blister po lekach? Nagminnie trafia do złego kosza
Odszedł nagle. Oto co powiedział do ukochanej przed śmiercią
Odszedł nagle. Oto co powiedział do ukochanej przed śmiercią
Tyle kosztuje zagotowanie wody w czajniku. Nie każdy jest świadomy
Tyle kosztuje zagotowanie wody w czajniku. Nie każdy jest świadomy