Wlej pod osłabioną hortensję. Zacznie uginać się od kwiatów

Hortensje cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Kiedy ich liście zaczynają przybierać brązowy kolor, to jasny sygnał, że nie dbaliśmy o nie prawidłowo. Na szczęście, domowy nawóz z wody po ogórkach pomoże przywrócić im dawny blask.

hortensjaTak wzmocnisz hortensję (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Żmudzińska

Hortensje, gdy są odpowiednio pielęgnowane, mogą zdobić nasze tarasy i ogrody aż do października. Niestety, często nie udaje się tego osiągnąć z powodu błędów, takich jak niewłaściwe podlewanie czy brak odżywek i kompostu. Co zrobić, gdy kwiaty zaczynają brązowieć, a liście usychają? Oto kilka prostych wskazówek.

Domowy sposób na brązowiejące hortensje

Jeśli hortensje w twoim ogrodzie zaczynają brązowieć, jeszcze nie wszystko stracone! Te piękne kwiaty często reagują w ten sposób, gdy nie są regularnie podlewane i brakuje im wody. Na szczęście można temu w prosty sposób zaradzić.

Zacznij od delikatnego podlania hortensji, unikając jednak nadmiaru wody. Następnie pozbądź się wszystkich suchych i brązowych gałązek, kwiatów oraz liści. Na koniec, rozłóż pod krzewem warstwę kompostu, który późnym latem i jesienią wzmocni korzenie rośliny.

Oprócz kompostu, w pielęgnacji hortensji przyda się także domowa odżywka. W tym przypadku niezwykle pomocny może okazać się napar z ogórkowych skórek, pełen cennych składników, jak fosfor i potas, które wspierają zdrowy wzrost roślin. Jak przygotować taki naturalny nawóz?

W pierwszej kolejności należy obrać kilogram ogórków, a następnie umieść skórki w słoiku. Następnie zalać je litrem wody, szczelnie zamknąć i odstawić na pięć dni. Po tym czasie odcedzamy skórki, a uzyskanym płynem podlewamy rośliny lub pryskamy ich liście, zwłaszcza od spodu.

Tak odżywisz hortensje

Kolejnym sposobem na odżywienie hortensji jest zastosowanie gnojówki z pokrzyw. Choć nazwa może nie brzmi zbyt kusząco, twoje hortensje na pewno docenią ten naturalny zastrzyk energii.

Aby przygotować gnojówkę, sięgnij po świeże lub suszone liście pokrzywy, najlepiej zebrane wczesnym latem, oraz wodę. Pokrój kilogram liści i zalej je 10 litrami wody. Umieść w zacienionym miejscu, przykryj gazą i codziennie mieszaj. Po 14-20 dniach, gdy piana zniknie, napar jest gotowy. Rozcieńcz go w proporcji 1:10 i podlewaj hortensje co dwa tygodnie.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować