Prozdrowotna zupa z dyni
Pikantna zupa krem to naturalna i smaczna ochrona przed rakiem oraz innymi chorobami.
12.10.2015 | aktual.: 27.11.2015 14:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego to doskonała okazja do przygotowania pożywnej i bardzo zdrowej zupy na bazie tego warzywa. Polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na przeziębienie i grypę, ponieważ skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto działa odkwaszająco na organizm i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Jednocześnie ma niewiele kalorii - zaledwie 29 kcal na 100 g.
Jak wynika z badań naukowców z Harvardu zwarty w dyni beta-karoten to substancja, która znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, blokując rozwój komórek nowotworowych - w tym raka płuc również u palaczy. Do diety warto włączyć również inne produkty bogate w ten składnik np. marchewki, pomidory, pomarańcze i truskawki.
Przepis na rozgrzewającą, pikantną zupę z dyni
Składniki: 450 g puree dyni, 4 szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu drobiowego, 3 szklanki wody, 2 łyżki curry, 2 łyżeczki masła, 1 łyżeczka soli, 1 puszka mleka kokosowego, 1 łyżeczka startego imbiru (lub w proszku), 1 łyżeczka sosu chili.
Przygotowanie: w dużym garnku zeszklić na maśle posiekane szalotki. Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek i imbir. Całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu. W misce wymieszać mleko kokosowe, sól, wodę i puree z dyni. Dodać do garnka i gotować około 20 minut. Podawać z czarnym sezamem lub uprażonymi pestkami dyni i grzankami.
Na podstawie: 1mhealthtips.com/mp/WP Kobieta