Rarytas PRL‑u. Kosztuje grosze, a goście będą się zajadać
To rarytas z czasów PRL-u. Choć nie zawierał ani grama prawdziwej czekolady, cieszył podniebienia młodszych i starszych. Przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste.
26.03.2024 | aktual.: 26.03.2024 18:07
Czekolada na miarę PRL-u
Chyba każdy kocha czekoladę. W PRL-u nie była ona jednak tak łatwo dostępna jak dziś. Królowały "wyroby czekoladopodobne", dalekie od dzisiejszych standardów smaku i jakości. Prawdziwa czekolada była raczej luksusem, dostępnym jedynie dla wybranych.
Jednakże kreatywność ludzi w tamtych czasach pozwoliła na tworzenie własnych wersji czekoladowych przysmaków. W domach królował m.in. blok czekoladowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W okresie PRL-u blok czekoladowy był to rarytas, który nasi dziadkowie z wielką radością podawali swoim dzieciom i wnukom. Nazwa brzmi jednak myląco, bo nie zawierał on ani grama prawdziwej czekolady.
Głównym składnikiem przepisu było kakao w proszku. Czasem było ono wątpliwej jakości, co jednak nie umniejszało urokowi tego deseru.
Przepis na blok czekoladowy
W tradycyjnym przepisie na blok czekoladowy jednym z kluczowych składników była margaryna. W alternatywnej wersji margarynę proponujemy zastąpić masłem. Można użyć też oleju kokosowego, a cukier zamienić na słodzik.
Składniki na blok czekoladowy:
3 czubate łyżki kakao w proszku
400 g pełnotłustego mleka w proszku
180 g herbatników maślanych typu Petit Beurre
160 g cukru
250 g masła
125 ml mleka
Dodatkowo: orzechy włoskie, rodzynki, bakalie, skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:
W niewielkim garnuszku umieszczamy kostkę masła. Podgrzewamy ją na wolnym ogniu, aż do momentu, kiedy całkowicie się roztopi.
Następnie do garnka dodajemy cukier, płynne mleko i kakao. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolitą masę.
Całość podgrzewamy w garnuszku do momentu, aż cukier całkowicie się roztopi. Masa musi zgęstnieć i uzyskać gładką konsystencję.
Gdy mikstura ostygnie, dosypujemy mleko w proszku. Mieszamy za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty.
Kruszymy herbatniki na niewielkie kawałki oraz siekamy orzechy włoskie. Dodajemy wraz z rodzynkami i innymi dodatkami do masy kakaowej.
Za pomocą silikonowej szpatułki przekładamy zawartość garnka na wyłożoną folią spożywczą blaszkę o wymiarach 10 × 30 cm.
Całość wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum osiem godzin.
Gotowy blok czekoladowy kroimy w kostkę. Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl