Masa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów

Masa do wafli kojarzy się głównie ze smakiem dzieciństwa, co nie oznacza, że nie można nieco urozmaić masy do andrutów. Za każdym razem warto pomyśleć o ciekawym rozwiązaniu w przypadku domowego smakołyku. Masa do wafli nie musi być nudna, dlatego skorzystaj z kilku wersji smakowych tego niezwykłego przysmaku.

przekładane wafleMasa do wafli nie musi być za każdym razem taka sama.
Źródło zdjęć: © 123RF

Masa do wafli to bardzo ciekawe rozwiązanie na mały deser czy podwieczorek. Przekładane andruty zachwycą dużych i małych, dlatego skorzystaj z ciekawych przepisów na słodkie nadzienie. Ciesz się z prostych rozwiązań, czego dowodem są przeróżne smaki masy do wafli.

Masa do wafli – kokosowy smak

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko, dosyp cukier i wymieszaj mieszankę. Podgrzewaj całość na mniejszym ogniu aż zacznie gęstnieć – dopiero wtedy dodaj wiórki kokosowe. Jeszcze raz zamieszaj i zdejmij garnek z ognia. Rozpuść masło w innym rondlu – dodaj je do ostudzonej masy i wymieszaj. Gotową masą możesz smarować wafle.

Masa do wafli – smaczne bakalie

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru;
  • 12 łyżek wody;
  • 25 dag masła;
  • 25 dag mleka w proszku;
  • 3 łyżki kakao;
  • esencja pomarańczowa albo cytrynowa;
  • wybrane bakalie.

Przygotowanie:

Do wody wsyp cukier i dodaj masło – całość zagotuj i przestudź. Następnie dodaj kakao i mleko w proszku, ale jeśli masa będzie bardzo gęsta, nie dodawaj całego mleka. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Posiekaj bakalie i dodaj do masy, wlej kilka kropli esencji i połącz ze sobą wszystkie składniki.

Masa do wafli – cytrynowy posmak

Składniki:

Przygotowanie:

Śmietanę przelej do garnka, po czym dodaj do niej cukier, wymieszaj i zagotuj. Po kilku minutach gotowania, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć, a po przestudzeniu możesz masą przekładać wafle.

Masa do wafli – czekoladowy zawrót głowy

Składniki:

  • masło;
  • ¾ szklanki cukru;
  • ½ szklanki mleka;
  • 3 łyżeczki kakao;
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Przygotowanie:

Do garnka przełóż mleko, cukier i masło. Całość dokładnie wymieszaj podgrzewaj. Następnie dodaj kakao i rozprowadź składniki tak, aby zniknęły wszystkie grudki. Zagotuj, dodaj mleko w proszku – zdejmij garnek z ognia, jeszcze raz połącz składniki do uzyskania gładkiej masy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
"Żałuję, że to sobie zrobiłam". Po zabiegu wykryto niepokojące zmiany
"Żałuję, że to sobie zrobiłam". Po zabiegu wykryto niepokojące zmiany
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie