Masa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów
02.11.2020 13:56, aktual.: 01.03.2022 14:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Masa do wafli kojarzy się głównie ze smakiem dzieciństwa, co nie oznacza, że nie można nieco urozmaić masy do andrutów. Za każdym razem warto pomyśleć o ciekawym rozwiązaniu w przypadku domowego smakołyku. Masa do wafli nie musi być nudna, dlatego skorzystaj z kilku wersji smakowych tego niezwykłego przysmaku.
Masa do wafli to bardzo ciekawe rozwiązanie na mały deser czy podwieczorek. Przekładane andruty zachwycą dużych i małych, dlatego skorzystaj z ciekawych przepisów na słodkie nadzienie. Ciesz się z prostych rozwiązań, czego dowodem są przeróżne smaki masy do wafli.
Masa do wafli – kokosowy smak
Składniki:
- 3 szklanki mleka;
- 2 szklanki cukru;
- szklanka wiórków kokosowych;
- pół kostki masła.
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko, dosyp cukier i wymieszaj mieszankę. Podgrzewaj całość na mniejszym ogniu aż zacznie gęstnieć – dopiero wtedy dodaj wiórki kokosowe. Jeszcze raz zamieszaj i zdejmij garnek z ognia. Rozpuść masło w innym rondlu – dodaj je do ostudzonej masy i wymieszaj. Gotową masą możesz smarować wafle.
Masa do wafli – smaczne bakalie
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru;
- 12 łyżek wody;
- 25 dag masła;
- 25 dag mleka w proszku;
- 3 łyżki kakao;
- esencja pomarańczowa albo cytrynowa;
- wybrane bakalie.
Przygotowanie:
Do wody wsyp cukier i dodaj masło – całość zagotuj i przestudź. Następnie dodaj kakao i mleko w proszku, ale jeśli masa będzie bardzo gęsta, nie dodawaj całego mleka. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Posiekaj bakalie i dodaj do masy, wlej kilka kropli esencji i połącz ze sobą wszystkie składniki.
Masa do wafli – cytrynowy posmak
Składniki:
- szklanka kwaśnej śmietany;
- szklanka cukru;
- opakowanie galaretki cytrynowej.
Przygotowanie:
Śmietanę przelej do garnka, po czym dodaj do niej cukier, wymieszaj i zagotuj. Po kilku minutach gotowania, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć, a po przestudzeniu możesz masą przekładać wafle.
Masa do wafli – czekoladowy zawrót głowy
Składniki:
- masło;
- ¾ szklanki cukru;
- ½ szklanki mleka;
- 3 łyżeczki kakao;
- 2 szklanki mleka w proszku.
Przygotowanie:
Do garnka przełóż mleko, cukier i masło. Całość dokładnie wymieszaj podgrzewaj. Następnie dodaj kakao i rozprowadź składniki tak, aby zniknęły wszystkie grudki. Zagotuj, dodaj mleko w proszku – zdejmij garnek z ognia, jeszcze raz połącz składniki do uzyskania gładkiej masy.