GotowaniePrzepisyMasa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów

Masa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów

Masa do wafli nie musi być za każdym razem taka sama.
Masa do wafli nie musi być za każdym razem taka sama.
Źródło zdjęć: © 123RF
02.11.2020 13:56, aktualizacja: 01.03.2022 14:35

Masa do wafli kojarzy się głównie ze smakiem dzieciństwa, co nie oznacza, że nie można nieco urozmaić masy do andrutów. Za każdym razem warto pomyśleć o ciekawym rozwiązaniu w przypadku domowego smakołyku. Masa do wafli nie musi być nudna, dlatego skorzystaj z kilku wersji smakowych tego niezwykłego przysmaku.

Masa do wafli to bardzo ciekawe rozwiązanie na mały deser czy podwieczorek. Przekładane andruty zachwycą dużych i małych, dlatego skorzystaj z ciekawych przepisów na słodkie nadzienie. Ciesz się z prostych rozwiązań, czego dowodem są przeróżne smaki masy do wafli.

Masa do wafli – kokosowy smak

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko, dosyp cukier i wymieszaj mieszankę. Podgrzewaj całość na mniejszym ogniu aż zacznie gęstnieć – dopiero wtedy dodaj wiórki kokosowe. Jeszcze raz zamieszaj i zdejmij garnek z ognia. Rozpuść masło w innym rondlu – dodaj je do ostudzonej masy i wymieszaj. Gotową masą możesz smarować wafle.

Masa do wafli – smaczne bakalie

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru;
  • 12 łyżek wody;
  • 25 dag masła;
  • 25 dag mleka w proszku;
  • 3 łyżki kakao;
  • esencja pomarańczowa albo cytrynowa;
  • wybrane bakalie.

Przygotowanie:

Do wody wsyp cukier i dodaj masło – całość zagotuj i przestudź. Następnie dodaj kakao i mleko w proszku, ale jeśli masa będzie bardzo gęsta, nie dodawaj całego mleka. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Posiekaj bakalie i dodaj do masy, wlej kilka kropli esencji i połącz ze sobą wszystkie składniki.

Masa do wafli – cytrynowy posmak

Składniki:

Przygotowanie:

Śmietanę przelej do garnka, po czym dodaj do niej cukier, wymieszaj i zagotuj. Po kilku minutach gotowania, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć, a po przestudzeniu możesz masą przekładać wafle.

Masa do wafli – czekoladowy zawrót głowy

Składniki:

  • masło;
  • ¾ szklanki cukru;
  • ½ szklanki mleka;
  • 3 łyżeczki kakao;
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Przygotowanie:

Do garnka przełóż mleko, cukier i masło. Całość dokładnie wymieszaj podgrzewaj. Następnie dodaj kakao i rozprowadź składniki tak, aby zniknęły wszystkie grudki. Zagotuj, dodaj mleko w proszku – zdejmij garnek z ognia, jeszcze raz połącz składniki do uzyskania gładkiej masy.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także