GotowaniePrzepisyUwielbiasz słony karmel? Wiemy, dlaczego nie możesz przestać go jeść

Uwielbiasz słony karmel? Wiemy, dlaczego nie możesz przestać go jeść

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby czekolady. Podobnie dzieje się ze słonym karmelem. Najnowszy eksperyment badaczy Uniwersytetu na Florydzie dowodzi, że istnieje naukowy powód, dla którego nie możesz przestać jeść słonego karmelu. I nie chodzi o to, że jesteś łakomczuchem!

Uwielbiasz słony karmel? Wiemy, dlaczego nie możesz przestać go jeść
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

28.11.2017 | aktual.: 28.11.2017 15:50

Kiedy zapytasz osoby wokół siebie, czy lubią słony karmel, pewnie większość z nich odpowie "tak". Teraz mamy naukowe potwierdzenie, dlaczego fanów słonego karmelu jest aż tyle! Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie przetestowali to na grupie 150 szczęśliwców. Odkryli, że jedzenie czegoś słonego, słodkiego lub tłustego wyzwala w mózgu heroinopodobne substancje chemiczne zwane endogennymi opioidami. A wyobraźcie sobie, co się dzieje, kiedy jemy połączenie powyższych.

Dr Cammy Crolic i profesor Chris Janiszewski ujawnili, że jedzenie takich rzeczy w rzeczywistości powoduje rzadkie zjawisko zwane "hedoniczną eskalacją". Dlaczego nie możemy przestać jeść słonego karmelu? Ponieważ nasze mózgi instynktownie wyczuwają coraz to nowe smaki i wciąż ich łakną.

Co ciekawe, inne produkty żywnościowe wywołują u nas zjawisko "hedonicznej adaptacji" - jest to moment, w którym kończy nam się apetyt i potrafimy, a wręcz chcemy, powiedzieć "dość".

Złożony w dużej mierze z cukru, soli i tłuszczu słony karmel został wynaleziony 30 lat temu przez Henriego Le Roux. Bardzo szybko zdobył on serca miłośników słodyczy i rozprzestrzenił się na cały świat. Dziś uznawany jest za jeden z najbardziej uzależniających deserów.

Niektórzy eksperci uważają, że moda na solony karmel minie, kiedy poznamy jego równie smacznego następcę. Jednak badania o uzależnieniu mogą jedynie potwierdzać, że będziemy go jeść bez końca.

desertłuszczkarmel
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (59)