ycipk-2yaifn

Rolada kawowa

Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Rolada kawowa
(www.smakolykialergika.pl.)
ycipk-2yaifn

Już sam zapach kawy niejednego pobudza do działania. Aromat świeżo zaparzonej "małej czarnej" to element poranka w wielu polskich domach. Zamiast płynu w filiżance, od czasu do czasu warto przygotować deser z wykorzystaniem kuszącej kawy. Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska, wielbicielka kawy i autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki wrzątku, 110 g cukru, 80 g mąki, 2 pełne łyżki kakao, łyżeczka cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem: 250 g mascarpone, 200 ml śmietanki 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, kieliszek (ok. 40 ml) nalewki kawowej, likieru kawowego lub wódki, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego), do posypania - łyżka tartej gorzkiej czekolady.

ycipk-2yaifn

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać wrzątkiem i i zmiksować na puszysty mus, następnie dodać cukier i zmiksować na puszysty krem. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Przesiewać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto rozprowadzić w dużej płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 20 minut. Wyjąć, zakryć ściereczką, odwrócić do góry nogami. Oderwać pergamin, ciasto zwinąć w ściereczce wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystygnięcia.

Krem: mascarpone zmiksować na niskich obrotach z cukrem i kawą - wystarczy minuta. Odstawić na 15 minut i ponownie delikatnie zmiksować do rozpuszczenia się kawy. Dodać alkohol, zmiksować. Ubić śmietankę i delikatnie wymieszać ją z mascarpone. Rozwinąć ciasto, posmarować kremem (zostawić nieco do posmarowania wierzchu rolady) i zwinąć roladę. Posmarować z wierzchu, posypać tartą czekoladą, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na przynajmniej 5-6 godzin, by się "przegryzła", a krem dobrze stężał. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zobacz również: Rolada fistaszkowa* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

* Najlepsze diety 2016*

ycipk-2yaifn
Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2yaifn

ycipk-2yaifn
ycipk-2yaifn