Rolada kawowa
Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska.
22.02.2016 | aktual.: 22.02.2016 09:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Już sam zapach kawy niejednego pobudza do działania. Aromat świeżo zaparzonej "małej czarnej" to element poranka w wielu polskich domach. Zamiast płynu w filiżance, od czasu do czasu warto przygotować deser z wykorzystaniem kuszącej kawy. Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska, wielbicielka kawy i autorka bloga "Smakołyki alergika".
Składniki na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki wrzątku, 110 g cukru, 80 g mąki, 2 pełne łyżki kakao, łyżeczka cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem: 250 g mascarpone, 200 ml śmietanki 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, kieliszek (ok. 40 ml) nalewki kawowej, likieru kawowego lub wódki, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego), do posypania - łyżka tartej gorzkiej czekolady.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać wrzątkiem i i zmiksować na puszysty mus, następnie dodać cukier i zmiksować na puszysty krem. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Przesiewać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto rozprowadzić w dużej płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 20 minut. Wyjąć, zakryć ściereczką, odwrócić do góry nogami. Oderwać pergamin, ciasto zwinąć w ściereczce wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystygnięcia.
Krem: mascarpone zmiksować na niskich obrotach z cukrem i kawą - wystarczy minuta. Odstawić na 15 minut i ponownie delikatnie zmiksować do rozpuszczenia się kawy. Dodać alkohol, zmiksować. Ubić śmietankę i delikatnie wymieszać ją z mascarpone. Rozwinąć ciasto, posmarować kremem (zostawić nieco do posmarowania wierzchu rolady) i zwinąć roladę. Posmarować z wierzchu, posypać tartą czekoladą, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na przynajmniej 5-6 godzin, by się "przegryzła", a krem dobrze stężał. Przechowywać w chłodnym miejscu.