Rolada kawowa

Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Już sam zapach kawy niejednego pobudza do działania. Aromat świeżo zaparzonej "małej czarnej" to element poranka w wielu polskich domach. Zamiast płynu w filiżance, od czasu do czasu warto przygotować deser z wykorzystaniem kuszącej kawy. Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska, wielbicielka kawy i autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki wrzątku, 110 g cukru, 80 g mąki, 2 pełne łyżki kakao, łyżeczka cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem: 250 g mascarpone, 200 ml śmietanki 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, kieliszek (ok. 40 ml) nalewki kawowej, likieru kawowego lub wódki, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego), do posypania - łyżka tartej gorzkiej czekolady.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać wrzątkiem i i zmiksować na puszysty mus, następnie dodać cukier i zmiksować na puszysty krem. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Przesiewać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto rozprowadzić w dużej płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 20 minut. Wyjąć, zakryć ściereczką, odwrócić do góry nogami. Oderwać pergamin, ciasto zwinąć w ściereczce wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystygnięcia.

Krem: mascarpone zmiksować na niskich obrotach z cukrem i kawą - wystarczy minuta. Odstawić na 15 minut i ponownie delikatnie zmiksować do rozpuszczenia się kawy. Dodać alkohol, zmiksować. Ubić śmietankę i delikatnie wymieszać ją z mascarpone. Rozwinąć ciasto, posmarować kremem (zostawić nieco do posmarowania wierzchu rolady) i zwinąć roladę. Posmarować z wierzchu, posypać tartą czekoladą, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na przynajmniej 5-6 godzin, by się "przegryzła", a krem dobrze stężał. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zobacz również: Rolada fistaszkowa* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Jej mąż na polskie korzenie. Poznali się na randce w ciemno
Jej mąż na polskie korzenie. Poznali się na randce w ciemno
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
W takim stroju spacerowała z psem. Spójrzcie na futrzany płaszcz
W takim stroju spacerowała z psem. Spójrzcie na futrzany płaszcz
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży
Kiedyś była znaną aktorką. Teraz odnajduje się w innej branży
Kiedyś była znaną aktorką. Teraz odnajduje się w innej branży
Przez wiele lat była sama. Tak wygląda jej nowy partner
Przez wiele lat była sama. Tak wygląda jej nowy partner
Wylęgarnia kleszczy w domu. Ekspert radzi sprawdzić te miejsca
Wylęgarnia kleszczy w domu. Ekspert radzi sprawdzić te miejsca
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"
Lata mijają, a on się nie zmienia. Wiek aktora budzi zdumienie
Lata mijają, a on się nie zmienia. Wiek aktora budzi zdumienie