Rolada kawowa

Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Już sam zapach kawy niejednego pobudza do działania. Aromat świeżo zaparzonej "małej czarnej" to element poranka w wielu polskich domach. Zamiast płynu w filiżance, od czasu do czasu warto przygotować deser z wykorzystaniem kuszącej kawy. Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska, wielbicielka kawy i autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki wrzątku, 110 g cukru, 80 g mąki, 2 pełne łyżki kakao, łyżeczka cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem: 250 g mascarpone, 200 ml śmietanki 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, kieliszek (ok. 40 ml) nalewki kawowej, likieru kawowego lub wódki, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego), do posypania - łyżka tartej gorzkiej czekolady.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać wrzątkiem i i zmiksować na puszysty mus, następnie dodać cukier i zmiksować na puszysty krem. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Przesiewać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto rozprowadzić w dużej płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 20 minut. Wyjąć, zakryć ściereczką, odwrócić do góry nogami. Oderwać pergamin, ciasto zwinąć w ściereczce wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystygnięcia.

Krem: mascarpone zmiksować na niskich obrotach z cukrem i kawą - wystarczy minuta. Odstawić na 15 minut i ponownie delikatnie zmiksować do rozpuszczenia się kawy. Dodać alkohol, zmiksować. Ubić śmietankę i delikatnie wymieszać ją z mascarpone. Rozwinąć ciasto, posmarować kremem (zostawić nieco do posmarowania wierzchu rolady) i zwinąć roladę. Posmarować z wierzchu, posypać tartą czekoladą, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na przynajmniej 5-6 godzin, by się "przegryzła", a krem dobrze stężał. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zobacz również: Rolada fistaszkowa* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie

Hilary Duff była gwiazdą lat 2000. Tak wygląda po latach
Hilary Duff była gwiazdą lat 2000. Tak wygląda po latach
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną